Теми статей
Обрати теми

Вартість безкоштовного проїзду пільговиків за рахунок місцевих бюджетів: ПДФО — не обкладається, у Податковому розрахунку — відображається

Надія ФІЛІППОВСЬКИХ, заступник начальника Управління — начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ
Надайте, будь ласка, роз’яснення щодо оподаткування та відображення у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ талонів на безкоштовний проїзд, які будуть надаватися фізичним особам — мешканцям персоніфіковано згідно з Положенням про порядок компенсації витрат по п ільговому перевезенню окремих категорій громадян на приміських автобусних маршрутах загального користування. Положення про порядок компенсації витрат по пільговому перевезенню окремих категорій громадян на приміських автобусних маршрутах загального користування буде прийнято на сесії місцевої ради з метою забезпечення пільгового перевезення окремих категорій громадян, які відповідно до чинного законодавства користуються таким правом на території ради. Відшкодування перевізнику за безкоштовний проїзд громадян місцева рада буде здійснювати за рахунок коштів місцевого бюджету відповідно до затвердженої цільової програми та на виконання п. 22 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» від 21.05.97 р. № 280/97-ВР згідно з укладеним договором між місцевою радою та перевізником. Перевізниками є як фізичні особи — підприємці, так і приватні підприємства. Сума відшкодування дорівнюватиме загальній вартості наданих перевізником талонів, які фактично отримані ним у результаті перевезення пільгової категорії громадян. Талони на безкоштовний проїзд відповідно до затвердженої селищною радою Програми перевезення пільгового контингенту та найбільш соціально незахищених верств населення на ІІ півріччя 2016 року фізичним особам — мешканцям будуть надаватися місцевою радою персоніфіковано згідно зі списком пільговиків, складеним Управлінням праці та соціального захисту населення. Чи підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб сума доходу за отримані талони на безкоштовний проїзд громадянами пільгових категорій та чи потрібно суму такого доходу відображати по кожній фізичній особі у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ? Чи є в цьому випадку селищна рада податковим агентом щодо перевізників, що займаються господарською діяльністю з автоперевезення пасажирів і чи зобов’язана вона відображати у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ суму у розмірі загальної вартості талонів, які пере візник отримав як відшкодування за здійснені ним безкоштовні перевезення пільгових категорій громадян? (запитання з електронної пошти редакції: ot@id.factor.ua)

Для відповіді на це запитання звернемося до положень Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI. Згідно з п.п. 164.1.1 та п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. XX цього Кодексу сума доходу у вигляді вартості отриманих талонів для безкоштовного проїзду громадянами пільгових категорій не обкладається податком на доході фізичних осіб (ПДФО) та воєнним збором (ВЗ) як сума доходу, одержаного з місцевого бюджету у рамках Програми перевезення пільгового контингенту.

Однак незважаючи на те, що вартість отриманих квитків громадянином-пільговиком не обкладається ПДФО та ВЗ, її потрібно відобразити у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ у розрізі отримувачів з ознакою доходу «128» та у розділі II.

Нагадаємо, що для заповнення Податкового розрахунку за формою № 1ДФ у розрізі пільговиків, які отримали талони на проїзд, необхідно мати дані про реєстраційний номер облікової картки платника податку кожного з них. Це потрібно для заповнення графи 2 розділу I Податкового розрахунку.

Якщо платник податку не має реєстраційного номера облікової картки з релігійних міркувань, у графі 2 розділу I Податкового розрахунку згідно з п. 3.1 Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 р. № 4, треба відобразити серію та номер паспорта фізичної особи.

Повернемося до розгляду питання заповнення інших граф Податкового розрахунку за формою № 1ДФ. У графах 3а і 3 треба проставити вартість усіх талонів, які отримав пільговик упродовж трьох місяців кварталу. Наприклад, вартість талона — 4,00 грн., пільговик у липні, серпні та вересні отримує по 5 талонів щомісяця. Таким чином, у графах 3а та 3 проставляється 60,00 грн.

Також треба мати на увазі, що у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ потрібно відобразити суму, яка після закінчення місяця протягом звітного кварталу відшкодовується автоперевізнику за безкоштовне перевезення пільгових категорій громадян. Однак тільки по тих автоперевізниках, які є фізичними особами — підприємцями. Якщо відшкодування здійснюється юридичній особі, суми такого відшкодування у Податковому розрахунку за формою № 1ДФ не відображаються.

Суми відшкодування автоперевізнику (фізичній особі — підприємцю) відображаються з ознакою доходу «157».

Теги ПДФО
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі