Теми статей
Обрати теми

Педагог-організатор працює + перебуває у соцвідпустці для догляду за дитиною: чи «світить» неповний робочий день

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
У нашій школі педагог-організатор бажає приступити до виконання своїх посадових обов’язків, не перериваючи соцвідпустку для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Ця працівниця наполягає на зменшенні тривалості її робочого дня на одну годину. Яку тривалість щоденної роботи допустимо установити у такому разі? Чи позначиться запровадження неповного робочого дня на розмірі зарплати вказаного педагога-організатора?

У ст. 179 КЗпП вказано: за бажанням жінки або осіб, зазначених у ч. 7 цієї статті (батька дитини, баби, діда чи інших родичів, які фактично доглядають за дитиною), у період перебування їх у відпустці для догляду за дитиною вони можуть працювати на умовах неповного робочого часу або вдома.

Робота з неповним робочим часом регламентується ст. 56 КЗпП. Згідно із цією статтею на прохання вагітної жінки, жінки, яка має дитину віком до 14 років або дитину-інваліда, в тому числі таку, що знаходиться під її опікуванням, або здійснює догляд за хворим членом сім’ї відповідно до медичного висновку, власник або уповноважений ним орган зобов’язаний встановлювати їй неповний робочий день або неповний робочий тиждень.

Неповний робочий час має меншу за встановлену законодавством тривалість робочого часу. При цьому норма ст. 56 КЗпП не обмежує права сторін трудового договору на визначення тривалості неповного робочого часу. Тому тривалість робочого дня (тижня) має встановлюватися за угодою між працівником і роботодавцем. Неповний робочий час може встановлюватися шляхом зменшення тривалості щоденної роботи; зменшення кількості днів роботи протягом тижня; одночасного зменшення кількості годин роботи упродовж дня і кількості робочих днів упродовж тижня.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників ( ч. 3 ст. 56 КЗпП).

У ч. 2 ст. 56 КЗпП зазначено: оплата праці в таких випадках провадиться пропорційно відпрацьованому часу. Тому при встановленні працівникові певного графіка роботи із зменшенням тривалості щоденної роботи розмір заробітної плати визначається за фактично відпрацьований час виходячи з розміру посадового окладу та норми робочого часу відповідного місяця.

Загальна кількість відпрацьованих працівником годин має вказуватися в табелі обліку використання робочого часу.

Важливо! Норма тривалості робочого часу за посадою педагога-організатора, за яку виплачується посадовий оклад, складає 40 годин на тиждень.

Висновок: Неповний робочий час, упродовж якого жінка може працювати на посаді педагога-організатора у період перебування у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, має становити менше 40 годин на тиждень. При визначенні зарплати розмір посадового окладу ділиться на місячну норму годин відповідного місяця та множиться на кількість фактично відпрацьованих годин.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі