22.12.2016

Призначаємо допомогу по вагітності та пологах в особливих випадках

Умови, за яких надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, а також порядок її оплати у звичайних випадках (126 календарних днів) уже не викликають у роботодавця запитань. Запитання є, коли випадок виникнення права на допомогу по вагітності та пологах не вписується у стандартні межі. Про особливості призначення допомоги по вагітності та пологах у таких випадках ми й поговоримо сьогодні у статті.

Перш ніж розповісти про призначення допомоги по вагітності та пологах в особливих випадках, нагадаємо, який випадок є звичайним.

Підстави та умови для призначення допомоги по вагітності та пологах визначено у ст. 25 Закону № 1105 і Інструкції № 455.

Так, звичайним випадком для призначення декретної допомоги є видача листка непрацездатності за місцем спостереження за вагітною з 30-го тижня вагітності одночасно на 126 календарних днів (70 календарних днів до передбачуваного дня пологів і 56 — після) (п. 6.1 Інструкції № 455).

Усі інші випадки, як то: декретні жінкам-чорнобильцям, декретні при ускладнених пологах, передчасних пологах тощо можна умовно віднести до нестандартних особливих випадків. Саме їх і розглянемо далі в таблиці.

Випадки виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Порядок видачі листка непрацездатності

Строки, на які виписують листок непрацездатності і надають (оформляють) відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

Особливості призначення допомоги по вагітності та пологах

Жінкам, віднесеним до 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(п. 6.3 Інструкції № 455)

З 27-го тижня вагітності

Оформляється одразу на 180 календарних днів, у тому числі:

на 90 календарних днів до пологів і 90 календарних днів після пологів.

У разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів додатковий листок непрацездатності на 14 календарних днів цій категорії осіб не видається

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Розмір допомоги обчислюється сумарно і надається застрахованій особі в повному обсязі незалежно від кількості днів відпустки, фактично використаних до пологів. У випадку мертвонародження декретна відпустка жінки не переривається, а призначена і виплачена допомога не повертається

Особам, які усиновили дитину протягом двох місяців з дня її народження, зазначеного у свідоцтві про народження**

(п. 6.11 Інструкції № 455)

З дня усиновлення, на підставі свідоцтва про народження дитини та рішення суду про її всиновлення

З дня усиновлення і до закінчення:

— 56 календарних днів — у разі усиновлення однієї дитини;

— 70 календарних днів — у разі одночасного усиновлення двох і більше дітей;

— 90 календарних днів — для жінок, віднесених до 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Жінка не спостерігалася з приводу вагітності до дня пологів

(п. 6.4 Інструкції № 455)

З дня пологів

На період тривалості післяпологової відпустки:

— 56 календарних днів у разі нормальних пологів (+ наступний пункт — 14 календарних днів, у разі передчасних або багатоплідних пологів, виникнення ускладнень під час пологів);

— 90 календарних днів жінкам, віднесеним до 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

Допомогу призначають за весь визначений для цього випадку період післяпологової відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У випадку мертвонародження декретна відпустка оформляється і оплачується в тому самому порядку

Передчасні або багатоплідні пологи, виникнення ускладнень під час пологів або в післяпологовому періоді, крім 1 — 3* категорії осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи

(п. 6.2 Інструкції № 455)

З наступного календарного дня після закінчення попереднього (основного) листка непрацездатності

Виписується на 14 календарних днів додатково до попереднього (первинного, основного) листка непрацездатності. Його оформляють як «продовження листка № …», із зазначенням номера та серії попереднього листка непрацездатності

Допомогу призначають додатково на 14 календарних днів відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Розмір допомоги за таким листком визначають за середньоденною зарплатою, розрахованою для оплати попереднього (основного) листка непрацездатності

При передчасних пологах до 30 тижнів вагітності

(п. 6.5 Інструкція № 455)

З дня пологів

— 140 календарних днів у разі народження живої дитини;

— 70 календарних днів у разі мертвонародження при таких пологах

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

Вагітність і пологи у строк, у випадку мертвонародження або якщо дитина померла в період декретної відпустки

(п. 6.1 Інструкції № 455)

З 30-го тижня вагітності

Оформляється одразу на 126 календарних днів, у тому числі:

на 70 календарних днів до пологів і на 56 календарних днів після пологів

Допомогу призначають за весь період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У випадку мертвонародження або якщо дитина померла через декілька днів після народження, але в період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то така відпустка не переривається, а призначена та виплачена допомога не повертається

*З 01.01.2015 р. право на отримання листка непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами з 27-го тижня вагітності тривалістю 180 календарних днів для жінок, які належать до 4 категорії постраждалих унаслідок аварії на ЧАЕС, було втрачене у зв’язку зі скасуванням визначення зони посиленого радіоекологічного контролю як такого. Таким особам листок непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами видається на загальних підставах, тобто тривалістю 70 календарних днів до пологів і 56 календарних днів після пологів (спільний лист Департаменту охорони здоров’я Київської обласної державної адміністрації та виконавчої дирекції Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в області від 22.01.2015 р. № 1-36-187, № 138/07-21).

** У випадку усиновлення дитини (дітей) обома батьками зазначена відпустка надається одному з батьків на їх розсуд ( ст. 17 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР).

Звернемо вашу увагу ще на такий момент. Право на допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами виникає з моменту відкриття лікарняного листа, будь то 27-й чи 30-й тиждень вагітності; дата пологів або дата усиновлення. У всіх цих випадках декретна допомога за листком непрацездатності призначається і виплачується за весь період, на який такий листок виданий. Це означає, що в таких випадках, як звільнення під час декретної відпустки (докладніше про це див. «ОП», 2016, № 16, с. 15) або мертвонародження, призначена і виплачена застрахованій особі допомога не повертається.

Виняток — вихід на роботу жінки до закінчення її відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. У цьому випадку допомогу по вагітності та пологах, що припадає на період її роботи, доведеться повернути (докладніше про оплату декретної відпустки тільки за фактичні дні перебування в такій відпустці читайте в «ОП», 2016, № 15, с. 24).

На завершення нагадаємо роботодавцю про строки призначення та виплати допомоги по вагітності та пологах. Так, комісія з соціального страхування, створена у роботодавця, повинна призначити допомогу по вагітності та пологах протягом 10 днів після отримання листка непрацездатності встановленого зразка (п. 1 ст. 32 Закону № 1105). Виплатити допомогу потрібно в найближчий після дня його призначення строк, установлений для виплати зарплати (п. 2 ст. 32 Закону № 1105). Якщо на цей момент кошти від Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності для виплати допомоги на спецрахунок ще не надійшли, то згідно з п. 9 Порядку № 26 виплатити їх потрібно в найближчий строк після такого надходження.

ВИКОРИСТАНІ ДОКУМЕНТИ

Закон № 1105Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Інструкція № 455Інструкція про порядок видачі документів, що засвідчують тимчасову непрацездатність громадян, затверджена наказом Міністерства охорони здоров’я України від 13.11.2001 р. № 455.

Порядок № 26Порядок фінансування страхувальників для надання застрахованим особам матеріального забезпечення за рахунок коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, затверджений постановою правління Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності від 22.12.2010 р. № 26.