Теми статей
Обрати теми

Визначаємо оклад головлікаря: яку категорію заввідділення беремо для проведення порівняльних розрахунків

Купліванчук Анжела, заступник директора Департаменту — начальник відділу методології оплати праці та роботи з місцевими бюджетами Департаменту фінансово-ресурсного забезпечення
Нормативно-правова база приписує, що оклад головного лікаря не може бути нижче за оклади керівників структурних підрозділів — лікарів відповідної або нижчої кваліфікації. Як проводити порівняльні розрахунки, якщо головному лікарю присвоєно вищу кваліфікаційну категорію, а завідувачам відділень — першу і другу кваліфікаційні категорії? Або навпаки: у головного лікаря перша кваліфікаційна категорія, а хірургічне відділення лікарні очолює завідувач з вищою кваліфікаційною категорією?

Перш за все наведемо норму п. 1.5 Умов оплати праці працівників закладів охорони здоров’я та установ соціального захисту населення, затверджених спільним наказом Мінпраці та МОЗ від 05.10.2005 р. № 308/519 (далі — Умови № 308/519), про яку йдеться в запитанні: «Посадові оклади керівників закладів охорони здоров’я, визначені за пунктами 2.1 — 2.2 з врахуванням підвищення за кваліфікаційну категорію, не можуть бути нижчими від посадових окладів керівників структурних підрозділів — лікарів (провізорів) відповідної або нижчої кваліфікації, визначених за пунктами 2.1 — 2.2 з урахуванням підвищення за оперативне втручання».

Підкреслимо: для проведення порівняльних розрахунків з метою виконання норми п. 1.5 Умов № 308/519 оклад головного лікаря (з урахуванням підвищення за наявність кваліфікаційної категорії) слід порівняти з окладом завідувача відділення з відповідною або нижчою кваліфікаційною категорією (з урахуванням підвищень за завідування структурним підрозділом і за оперативне втручання).

Приклад 1. Посадовий оклад головного лікаря закладу охорони здоров’я, в якого є вища кваліфікаційна категорія за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я», нижче за посадовий оклад завідувача хірургічного відділення першої кваліфікаційної категорії, визначений згідно з пп. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519 з урахуванням підвищення за оперативне втручання у розмірі 40 %.

У цьому випадку не виконується умова п. 1.5 Умов № 308/519 про те, що посадовий оклад керівника закладу не може бути нижче за посадовий оклад керівника структурного підрозділу — лікаря відповідної або нижчої кваліфікації.

У цій ситуації посадовий оклад головного лікаря закладу охорони здоров’я встановлюється в розмірі посадового окладу завідувача хірургічного відділення першої кваліфікаційної категорії, визначеного згідно з пп. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519 (з урахуванням підвищення за завідування — п.п. 2.2.3 Умов № 308/519) і з урахуванням підвищення за оперативне втручання в розмірі 40 %.

Приклад 2. Посадовий оклад головного лікаря закладу охорони здоров’я, в якого є перша кваліфікаційна категорія за спеціальністю «Організація та управління охороною здоров’я», нижче за посадовий оклад завідувача хірургічного відділення вищої кваліфікаційної категорії, визначений згідно з пп. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519 з урахуванням підвищення за оперативне втручання в розмірі 40 %.

У наведеній ситуації не виконується умова п. 1.5 Умов № 308/519: посадовий оклад керівника закладу не може бути нижче за посадовий оклад керівника структурного підрозділу — лікаря відповідної або нижчої кваліфікації.

У цьому випадку посадовий оклад головного лікаря закладу охорони здоров’я порівнюється з розрахунковим посадовим окладом завідувача хірургічного відділення першої кваліфікаційної категорії, визначеного згідно з пп. 2.1 — 2.2 Умов № 308/519 (з урахуванням підвищення за завідування — п.п. 2.2.3 Умов № 308/519) і з урахуванням підвищення за оперативне втручання в розмірі 40 %.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі