09.06.2016

Кваліфкатегорія «спеціаліст вищої категорії» для особи з науковим ступенем: з якої дати атестація не потрібна

Особа працює в середній школі на посаді вчителя фізики з вересня 2015 року і має зараз кваліфікаційну категорію «спеціаліст». Така особа отримала диплом кандидата фізико-математичних наук 25 грудня 2015 року. Чи можна їй присвоїти вищу кваліфікаційну категорію без атестації? Адже на момент отримання диплома цей спеціаліст уже працював на посаді вчителя.

Відповідно до п. 5 Порядку присвоєння кваліфікаційних категорій і педагогічних звань педагогічних працівників, затвердженого постановою КМУ від 23.12.2015 р. № 1109*, особі, яка має науковий ступінь, при призначенні на посаду педагогічного працівника присвоюється кваліфікаційна категорія «спеціаліст вищої категорії», якщо на цій посаді передбачено присвоєння кваліфікаційних категорій.

* Див. постанову та коментар до неї у спецвипуску «ОП», 2016, № 4/1, с. 3, а лист МОН з приводу застосування цієї постанови — у спецвипуску «ОП», 2016, № 8/1, с. 7. — Прим. ред.

Увага! Зазначена норма застосовується лише після набрання чинності цією постановою, тобто з 12 січня 2016 року, та лише при призначенні на педагогічну посаду таких осіб.

Педагогічні працівники з науковим ступенем, призначені на педагогічні посади до набрання чинності цією постановою або ті, яким присвоєно науковий ступінь під час роботи на педагогічній посаді, атестуються згідно з п. 4.7 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, без додержання послідовності в присвоєнні кваліфікаційних категорій та строку проведення позачергової атестації.