09.03.2017

Визначаємо право викладача коледжу на доплату за перевірку письмових робіт

Чи провадиться доплата за перевірку письмових робіт з мови і літератури викладачу коледжу? Якщо так, то яким чином відстояти право на цю доплату перед керівництвом вишу?

Оплата праці викладачів вищих навчальних закладів І — ІІ рівнів акредитації провадиться відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102). В абз. 3 п. 37 цієї Інструкції вказано:

старшим викладачам та викладачам вищих навчальних закладів I — II рівнів акредитації, у тому числі заочних відділень, провадиться додаткова оплата за перевірку письмових робіт з мов та літератури в розмірі 20 % ставки заробітної плати.

При цьому додаткова оплата за перевірку письмових робіт викладачам, зазначеним у абз. 3 п. 37 Інструкції № 102, провадиться з урахуванням встановленої норми навчального навантаження. А саме: у випадках, коли викладач має навантаження з предметів, з яких встановлена додаткова оплата за перевірку письмових робіт, більше чи менше 72 години на місяць, доплата відповідно збільшується чи зменшується ( п. 39 Інструкції № 102).

Тепер про порушення права працівника на виплату заробітної плати, складовою якої є додаткова оплата за перевірку письмових робіт. З цього питання працівник може звернутися до комісії по трудових спорах, яка є обов’язковим первинним органом з розгляду трудових спорів, що виникають в установах, без обмеження будь-яким строком. Заява працівника, що надійшла до комісії, підлягає обов’язковій реєстрації ( ст. 224 і 225 КЗпП).

Трудовий спір підлягає розгляду в комісії по трудових спорах, якщо працівник самостійно або за участі профспілкової організації, що представляє його інтереси, не врегулював розбіжності при безпосередніх переговорах з власником або уповноваженим ним органом ( ч. 2 ст. 224 КЗпП).

Порядок розгляду трудових спорів, які виникають між працівником і власником або уповноваженим ним органом, у комісіях по трудових спорах та у судових органах, визначено у ст. 221 — 233 КЗпП.