Теми статей
Обрати теми

Новини та події

Сумісник не зобов’язаний повідомляти про звільнення з основного місця роботи

У листі Мінсоцполітики від 09.06.2017 р. № 294/0/22-17/134 фахівці цього відомства вказують, що законодавством про працю не встановлений обов’язок працівника в повідомленні роботодавця, де він працює за сумісництвом, про звільнення з основного місця роботи.

У зв’язку з цим не передбачена і відповідальність роботодавця за неповідомлення його сумісником про звільнення з основного місця роботи.

У випадку якщо працівник-сумісник повідомив роботодавця про звільнення з основного місця роботи, Міністерство рекомендує роботодавцю потурбуватися про зміну статусу працівника із сумісника на основного працівника (видати відповідні накази (розпорядження), які засвідчать наявність у працівника основного місця роботи).

На практиці для такої внутрішньої ротації застосовують два варіанти:

— працівника або звільняють з місця роботи за сумісництвом і приймають до штату на основне місце роботи;

— або переводять із сумісництва на основне місце роботи без звільнення.

Проте раніше Мінсоцполітики вже роз’яснювало, що найбільш прийнятним є використати тільки перший варіант «звільнення-прийняття», оскільки варіант із переведенням на тому ж підприємстві на законодавчому рівні чітко не врегульований. При його застосуванні можуть виникнути проблеми із заповненням і видачею трудової книжки, розрахунком відпускних і соціальних виплат (див. лист від 14.06.2016 р. № 121/06/187-16).

І знову про доплату до МЗП: роз’яснюють фахівці Мінсоцполітики

Мінсоцполітики у своєму листі від 25.05.2017 р. № 1545/0/101-17/28 нагадало про нюанси нарахування доплати до МЗП та її облік при розрахунках різних виплат працівникам. Ось головні з них.

1. До доплат за роботу в несприятливих умовах праці, які не враховуються при забезпеченні мінімального розміру заробітної плати, відноситься доплата за роботу у важких і шкідливих та особливо важких і особливо шкідливих умовах праці, яка виплачується за результатами атестації робочих місць; доплата за використання дезінфікуючих засобів і прибирання туалетів; доплата за роботу в певних типах закладів, підрозділах і на посадах тощо. Указані доплати не враховуються при обчисленні розміру заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, а нараховуються понад розмір мінімальної заробітної плати (3200 грн.).

2. Особам, які працюють на територіях населених пунктів, яким наданий статус гірських, установлюється не доплата за роботу в несприятливих умовах праці, а підвищений посадовий оклад (підвищена тарифна ставка) за роботу в таких умовах, на який нараховують надбавки, премії тощо. Отже, підвищений посадовий оклад (тарифна ставка) за роботу в гірських населених пунктах враховується при обчисленні розміру нарахованої заробітної плати працівника для забезпечення її мінімального розміру, встановленого законом (3200 грн.).

3. Якщо працівник не виконав норму праці (перебував у відпустці, на лікарняному, у випадку простою тощо), оплата праці здійснюється пропорційно виконаній нормі праці.

4. Суми середнього заробітку, розраховані згідно з Порядком обчислення середньої заробітної плати, затвердженим постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100 (далі — Порядок № 100), або Порядком обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженим постановою КМУ від 26.09.2001 р. № 1266, не враховуються в зарплату для забезпечення її мінімального рівня. Проте якщо, наприклад, працівнику за час службового відрядження виплачується зарплата, а не середній заробіток (коли «середня» виявилася менше зарплати працівника за дні відрядження), то зарплата за дні відрядження враховується в зарплату за місяць для забезпечення її мінімального рівня.

5. Доплата до МЗП є обов’язковою виплатою, яка здійснюється відповідно до законодавства і належить до додаткової зарплати. Тому вказана доплата враховується при обчисленні середньої зарплати в усіх випадках її збереження згідно з Порядком № 100. А оскільки на доплату до МЗП нараховують ЄСВ, то така виплата враховується при розрахунку допомоги по вагітності та пологах і виплат по тимчасовій непрацездатності.

Теги новини
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі