Теми статей
Обрати теми

Соцвідпустка на дітей матері дитини з інвалідністю, якщо догляд за дитиною здійснює батько

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Чи належна працівниці соцвідпустка на дітей як матері дитини з інвалідністю, якщо в медичному висновку про дитину-інваліда за формою № 080/о записаний батько (за документами догляд за дитиною здійснює батько, який не працює)?

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) одним із видів соціальних відпусток є додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи (далі — соцвідпустка на дітей). Порядок надання цієї відпустки встановлений ст. 1821 і 1861 КЗпП, а також ст. 19 Закону про відпустки.

Так, згідно із зазначеними нормами соцвідпустка на дітей надається працюючій жінці, яка, зокрема, має дитину з інвалідністю. Тобто для отримання права на соцвідпустку на дітей жінці достатньо підтвердити наявність у неї дитини з інвалідністю. Для цього вона надає роботодавцеві копію свідоцтва про народження дитини, а також копію пенсійного посвідчення або посвідчення одержувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії, яке містить запис про інвалідність дитини, або копію медичного висновку про дитину-інваліда віком до 18 років за формою № 080/о, виданого закладами і установами МОЗ.

Той факт, що догляд за дитиною з інвалідністю здійснює батько, для цілей надання соцвідпустки на дітей матері такої дитини значення не має. Ні ст. 1821 КЗпП, ні ст. 19 Закону про відпустки не ставлять право жінки, що має дитину з інвалідністю, на соцвідпустку на дітей у залежність від того, хто фактично здійснює догляд за дитиною.

Таким чином, працююча жінка, яка має дитину з інвалідністю, має право на соцвідпустку на дітей. Тривалість такої відпустки складає 10 календарних днів без урахування святкових і неробочих днів, визначених ст. 73 КЗпП.

Право працівниці на соцвідпустку на дітей зберігається до досягнення дитиною віку 18 років, якщо вона не набуває права повнолітньої раніше (див. листи Мінсоцполітики від 05.08.2016 р. № 435/13/116-16 та від 25.02.2015 р. № 76/13/116-15). Починаючи з року, що йде за роком, в якому дитина з інвалідністю досягне 18-річчя, жінка втратить право на соцвідпустку на дітей.

Також зазначимо, що з 01.01.2015 р. право на соцвідпустку на дітей отримали матері осіб з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Цю відпустку надають на повнолітню дитину з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. До повноліття такої дитини соцвідпустку на дітей надають на інших підставах (наприклад, як матері дитини з інвалідністю).

Таким чином, якщо дитина є особою з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи, то після досягнення такою дитиною повноліття жінка матиме право на соцвідпустку як мати особи з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи. Причому вік такої дитини, що надає право матері на отримання соцвідпустки на дітей, законодавством не обмежений.

Висновки:

— Працююча жінка — мати дитини з інвалідністю має право на соцвідпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів.

— Той факт, що догляд за дитиною з інвалідністю здійснює батько, не впливає на право матері на соцвідпустку на дітей.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі