Теми статей
Обрати теми

Щодо виплати премії посадовій особі місцевого самоврядування під час відпустки для догляду за дитиною

Міністерство соціальної політики України
Лист від 29.12.2017 р. № 3018/0/101-17

Департаментом заробітної плати та умов праці Міністерства соціальної політики розглянуто листа щодо преміювання посадових осіб органів місцевого самоврядування і в межах компетенції повідомляється.

Умови та розміри оплати праці посадових осіб органів місцевого самоврядування, в тому числі преміювання, здійснюється відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 09.03.2006 № 268 «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» (далі — постанова № 268).

Відповідно до пп. 2 пункту 2 постанови № 268 керівникам органів надано право у межах затвердженого фонду оплати праці здійснювати преміювання працівників відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят та ювілейних дат у межах фонду преміювання, утвореного у розмірі не менш як 10 відсотків посадових окладів та економії фонду оплати праці.

Конкретні умови, порядок та розміри преміювання працівників визначаються у положенні про преміювання відповідного органу (далі — Положення про преміювання).

Положення про преміювання органами місцевого самоврядування розробляється самостійно, з дотриманням законодавства про службу в органах місцевого самоврядування, норм постанови Кабінету Міністрів України № 268 та наказу Мінпраці від 02.10.1996 № 77 (зі змінами), яким затверджені умови оплати праці робітників, які зайняті обслуговуванням органів виконавчої влади, місцевого самоврядування та їх виконавчих органів.

У Положенні про преміювання визначається коло працівників, на яких поширюється чинність преміальної системи, показники та умови преміювання щодо кожної категорії працівників, які передбачають не лише право на одержання премії, а й її розмір. Також положенням визначається періодичність преміювання (місячна, квартальна або залежно від фінансових можливостей, виплата премій до державних і професійних свят та ювілейних дат) та строки виплати премії; порядок нарахування премії кожній категорії працюючих (керівникам, посадовим особам місцевого самоврядування, службовцям, робітникам); порядок та підстави для збільшення (чи зменшення) розміру премії окремим працівникам або позбавлення її повністю.

Виплата премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка знаходиться у відпустці по догляду за дитиною до досягнення нею 3-х років, законодавством не заборонена і вирішується кожним органом місцевого самоврядування самостійно за наявності коштів на таку виплату.

Водночас найбільш доцільним було б передбачити виплату такої премії в Положенні про преміювання, яке з метою уникнення спірних питань при нарахуванні та виплаті премій працівникам повинно мати ознаку формальної визначеності, тобто давати у тих чи інших випадках відповідь на питання про наявність чи відсутність у працівника права на премію та про її розмір.

Одночасно повідомляємо, що листи Міністерства не є нормативно-правовими актами, вони носять інформаційний, рекомендаційний та необов’язковий характер.

Директор Департаменту О. Товстенко

КОМЕНТАР РЕДАКЦІЇ

Чи можна виплатити премію до свята посадовій особі МС у «декретній» відпустці: відповідає Мінсоцполітики

Про виплату премії посадовим особам місцевого самоврядування йдеться в п.п. 2 п. 2 постанови КМУ «Про упорядкування структури та умов оплати праці працівників апарату органів виконавчої влади, органів прокуратури, судів та інших органів» від 09.03.2006 р. № 268 (далі — постанова № 268).

Так, керівникам органів місцевого самоврядування (далі — ОМС) надано право здійснювати преміювання працівників (у тому числі посадових осіб місцевого самоврядування) відповідно до їх особистого вкладу в загальні результати роботи, а також до державних і професійних свят, ювілейних дат. При цьому виплата вказаних премій здійснюється у межах фонду преміювання, утвореного в розмірі не менше 10 % посадових окладів і економії фонду оплати праці.

При цьому на нормативному рівні не висунені інші вимоги або обмеження з виплати премій посадовим особам місцевого самоврядування.

Водночас відзначимо, що конкретні умови, порядок і розміри преміювання працівників визначають у Положенні про преміювання ОМС (п.п. 2 п. 2 постанови № 268). Зокрема, у такому Положенні вказують категорії працівників ОМС, яких преміюють, а також види і розмір премій, які належать тій або іншій категорії працівників.

У зв’язку з цим у нас виникло запитання, яке ми адресували Мінсоцполітики : «В ОМС є посадова особа місцевого самоврядування, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (посадові обов’язки не виконує). Чи можна такій посадовій особі виплатити премію до професійного свята (Дня місцевого самоврядування) та премію до святкового дня (Міжнародного жіночого дня)? Чи необхідно про цю умову вказати в Положенні про преміювання ОМС»?

На наш запит Мінсоцполітики відповіло в листі, що коментується. Так, на думку «трудового» Міністерства виплата премії до державного, професійного свята, ювілейної дати посадовій особі місцевого самоврядування, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років, законодавством не заборонена і вирішується кожним ОМС самостійно за наявності коштів на таку виплату.

Одночасно Мінсоцполітики в листі, що коментується, додає, що виплату премії у вказаному випадку доцільно передбачити в Положенні про преміювання ОМС.

Ми з таким підходом Мінсоцполітики згодні.

Увага! Посадовим особам місцевого самоврядування, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, допустимо виплатити премії до професійних свят і святкових днів, якщо це передбачено в Положенні про преміювання.

У Положенні про преміювання необхідно визначити саму можливість виплати премій посадовим особам місцевого самоврядування, які не виконують своїх обов’язків у зв’язку з перебуванням у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Крім того, необхідно вказати, які саме премії (наприклад, до професійного свята Дня місцевого самоврядування, святкового дня Міжнародного жіночого дня тощо) і в якому розмірі можна надати таким посадовим особам.

Матусі в «декретній» відпустці буде особливо приємно отримати «святкову» премію як знак уваги з боку колег і як грошову підтримку.

Людмила БЄЛЄВЦОВА, експерт з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі