Теми статей
Обрати теми

Головоломки індексації: у вас — запитання, у нас — відповідь

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
На пошті нашої редакції, а також на форумі сайту buhgalter.com.ua багато запитань присвячено індексації заробітної плати. На більш поширені з них ми підготували відповіді. Крім того, для кращого розуміння наводимо їх із числовими прикладами.

Зарплата більше прожитмінімуму. Як індексувати?

Зарплата працівника 5000 грн., що перевищує розмір ПМПО. Останнє підвищення окладу було в травні 2017 року.

Як індексувати зарплату такого працівника?

Сума індексації визначається шляхом множення доходу (зарплати) на коефіцієнт індексації і ділення на 100. Це визначено абз. 6 п. 4 Порядку № 1078. Тобто знаючи суму зарплати працівника і коефіцієнт індексації, ви легко розрахуєте суму поточної індексації. При цьому врахуйте: ст. 2 Закону про індексацію і абз. 2 п. 4 Порядку № 1078 визначено, що

зарплата індексується в межах ПМПО

Тобто частина зарплати, що перевищує ПМПО, не підлягає індексації.

У наведеному прикладі зарплата працівника перевищує ПМПО, тому зарплату індексуємо в межах ПМПО. У лютому 2018 року цей показник складає 1762 грн.

Таким чином, сума поточної індексації складе:

1762 грн. х 6,9 : 100 = 121,58 грн.,

де 6,9 — коефіцієнт поточної індексації в лютому 2018 року для «базового» травня 2017 року (див. також таблицю у «Індексуємо зарплату за лютий 2018 року» цього номера).

Працівник відпрацював місяць не повністю. Застосовуємо «пропорційне» правило

Посадовий оклад працівника був підвищений у травні 2017 року і складає 4200 грн. Індексації-різниці немає. У лютому 2018 року працівник відпрацював 16 днів (з 6 по 9 лютого хворів).

Як розрахувати суму індексації?

Абзацом 7 п. 4 Порядку № 1078 передбачено, що у разі, коли особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу. Це ж правило застосовують, коли працівникові встановлений повний робочий час, але з якихось причин він відпрацював менше місячної норми робочого часу (наприклад, хворів, або перебував у відпустці, або був відсутній з інших причин чи було прийняття/звільнення протягом місяця)*.

* Див. також лист Мінсоцполітики від 25.02.2016 р. № 75/10/136-16.

При «базовому» місяці — травень 2017 року сума поточної індексації в лютому 2018 року складає 121,58 грн. (1762 грн. х 6,9 %). Водночас працівник відпрацював місяць не повністю, тому індексацію виплачують пропорційно відпрацьованим дням:

121,58 грн. : 20 роб. дн. х 16 роб. дн. = 97,26 грн.,

де 20 — кількість робочих днів у лютому 2018 року, передбачених графіком роботи;

16 — кількість фактично відпрацьованих днів у лютому 2018 року.

Оклад не підвищувався, але збільшилася надбавка. «Базовий» місяць не змінюється

Останнє підвищення окладу спеціаліста ОМС було в травні 2017 року. У лютому 2018 року у працівника підвищився ранг (з 12 до 11) і надбавка за ранг склала 70 грн. (до цього надбавка складала 60 грн.). Чи впливає таке підвищення на «базовий» місяць і суму індексації?

Збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій і т. д.) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не впливає на зміну «базового» місяця.

Тобто у разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії і т. д., без підвищення окладу, суму індексації не треба зменшувати на розмір такого збільшення зарплати. Отже, в такому місяці проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не треба. Це означає, що працівникові продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

Збільшення тільки надбавки, доплати, премії без підвищення окладу не змінює «базовий» місяць.

У цьому випадку підвищення працівникові надбавки за ранг на 10 грн. (70 грн. - 60 грн.) не впливає на зміну «базового» місяця. Для розрахунку коефіцієнтів індексації і суми поточної індексації продовжують орієнтуватися на травень 2017 року — місяць, в якому відбулося останнє підвищення посадового окладу працівника згідно з постановою № 353 (ср. ).

У лютому 2018 року зарплату працівника індексують на коефіцієнт 6,9 %, сума поточної індексації складає 121,58 грн. (див. таблицю з коефіцієнтами і сумами поточної індексації зарплати за лютий 2018 року у «Індексуємо зарплату за лютий 2018 року» цього номера).

Визначаємо індексацію-різницю

Працівник установи (1-й тарифний розряд з оплатою за ЄТС) у лютому 2018 року відпрацював усі дні. Окрім окладу і доплати до МЗП, інших доплат, надбавок, премій немає. Не було їх і в січні 2018 року. Чи нараховуватиметься йому індексація-різниця цього місяця?

Так, і не лише в лютому. Індексація-різниця у розмірі 17,72 грн. (за повністю відпрацьований місяць) такому працівникові повинна нараховуватися в усіх місяцях починаючи з січня 2018 року до тих пір, поки не відбудеться чергового підвищення окладу. Пояснимо чому.

У разі підвищення тарифних ставок (окладів) значення ІСЦ в місяці підвищення приймається за 1 або 100 %. Для проведення подальшої індексації обчислення ІСЦ здійснюється з місяця, що йде за місяцем підвищення грошового доходу (абз. 1 і 2 п. 5 Порядку № 1078). Право на поточну індексацію у працівників виникне, коли ІСЦ наростаючим підсумком перевищить установлений поріг індексації (103 %).

Це означає, що

«базовим» місяцем для індексації зарплати буде місяць, в якому підвищили оклад (тарифну ставку) за посадою.

У місяці підвищення тарифних ставок (окладів) переглядають право працівника на індексацію заробітної плати. Так, сума індексації заробітної плати в місяці підвищення тарифних ставок (окладів) не нараховується, якщо розмір підвищення заробітної плати перевищує суму індексації, яка склалася в місяці такого підвищення тарифних ставок (окладів). Якщо ж розмір підвищення заробітної плати не перевищує суму індексації, яка склалася в місяці підвищення тарифних ставок (окладів), сума індексації цього місяця визначається з урахуванням розміру підвищення заробітної плати і розраховується як різниця між сумою індексації і розміром підвищення заробітної плати.

Іншими словами, для визначення долі індексації після підвищення окладів треба порівняти суму підвищення зарплати з сумою можливої індексації. Порівняльні розрахунки проводять виходячи з умов повністю відпрацьованого місяця і в них беруть участь усі складові зарплати, що не мають разового характеру. Причому виплати, розмір яких може змінюватися з місяця в місяць (наприклад, надбавки за високі досягнення в праці або ж щомісячні премії), враховують виходячи з розміру, встановленого в місяці підвищення посадового окладу. А ось доплата до М3П при проведенні порівняльних розрахунків не враховується.

У січні 2018 року були підвищені оклади працівникам з оплатою за ЄТС. Отже, цього місяця слід було переглянути суму індексації, тобто порівняти суму належної індексації з сумою зарплатного підвищення.

У наведеному прикладі у працівника (1-й тарифний розряд) зарплата за повністю відпрацьований місяць складається з посадового окладу і доплати до МЗП та становить 3723 грн. У порівняльних розрахунках братиме участь тільки посадовий оклад (до і після підвищення). А ось доплата до МЗП не бере участі в порівняльних розрахунках. Сума зарплатного підвищення складе:

1762 грн. - 1600 грн. = 162 грн.,

де 1762 — оклад працівника 1-го тарифного розряду з 01.01.2018 р.;

1600 — оклад працівника 1-го тарифного розряду до 01.01.2018 р.

Як бачимо, сума зарплатного підвищення (162 грн.) не перевищила суму можливої індексації від попереднього «базового» місяця січня-2017 (179,72 грн.). Визначимо суму індексації-різниці:

179,72 - 162,00 = 17,72 (грн.).

Цю суму індексації-різниці слід виплачувати кожен місяць до наступного підвищення окладу. Окрім цього, до неї в наступних місяцях додаватиметься поточна індексація від «базового» січня-2018.

Нашу позицію в усних консультаціях підтверджують й фахівці Мінсоцполітики. Але для більшої впевненості ми також направили офіційний запит до працеоплатного відомства.

Новоприйнятий працівник. Орієнтуємося на місяць підвищення окладу за посадою

Працівника прийняли на роботу до бюджетної установи (оплата за ЄТС) з 5 лютого 2018 року.

На який місяць орієнтуватися при індексації його зарплати?

Для новоприйнятого працівника використовуємо норми п. 102 Порядку № 1078, а саме ІСЦ обчислюють з місяця, що йде за місяцем останнього підвищення окладу за його посадою. Тобто

орієнтуємося на місяць останнього підвищення окладу за обійманою посадою.

Для працівників з оплатою за ЄТС останнє підвищення окладів було в січні 2018 року — «базовий» місяць. У лютому 2018 року право на індексацію зарплати ще не настало.

Тимчасовий працівник → зарплату індексуємо в загальному порядку

Працівниця (посадова особа ОМС) йде у відпустку для догляду за дитиною до 3 років з 12 лютого 2018 року. На її місце роботи тимчасово (на період відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку основного працівника) з 12.02.2018 р. прийнятий інший працівник за строковим трудовим договором. Останнє підвищення окладу було в травні 2017 року. Чи індексувати зарплату такого новоприйнятого працівника, якщо його прийнято на роботу тимчасово?

Ніяких обмежень щодо індексації зарплати працівників, прийнятих на роботу тимчасово, за строковим трудовим договором ні Закон про індексацію, ні Порядок № 1078 не містять. Тобто працівник, прийнятий на роботу за строковим трудовим договором, має таке ж право на індексацію зарплати, як і інші працівники, прийняті на роботу за безстроковими трудовими договорами.

Важливо! Зарплату тимчасових працівників індексують у загальному порядку.

У наведеному прикладі для працівника, прийнятого на роботу за строковим трудовим договором, «базовим» місяцем є травень 2017 року — місяць останнього підвищення окладу за займаною посадою (п. 102 Порядку № 1078). Для «базового» травня-2017 лютневий коефіцієнт індексації (для повністю відпрацьованого місяця на повну зайнятість) складає 6,9 %, а сума поточної індексації — 121,58 грн. (1762 грн. х 6,9 %).

Водночас оскільки працівник прийнятий на роботу не з першого робочого дня місяця, індексацію йому слід нарахувати пропорційно відпрацьованому часу. Сума індексації за лютий 2018 року для нього складе:

121,58 грн. : 20 роб. дн. х 13 роб. дн. = 79,03 грн.,

де 20 — кількість робочих днів у лютому 2018 року за графіком роботи;

13 — кількість фактично відпрацьованих у лютому днів з 12.02.2018 р. (з дня прийняття на роботу) по 28.02.2018 р. включно.

Використані документи і скорочення

Закон про індексацію — Закон України «Про індексацію грошових доходів населення» від 03.07.91 р. № 1282-XII.

Порядок № 1078Порядок проведення індексації грошових доходів населення, затверджений постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078.

Постанова № 353постанова КМУ «Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 9 березня 2006 р. № 268 та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України» від 24.05.2017 р. № 353.

ІСЦ — індекс споживчих цін.

ЄТС — єдина тарифна сітка.

ОМС — органи місцевого самоврядування.

МЗП — мінімальна заробітна плата.

ПМПО — прожитковий мінімум, установлений для працездатної особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі