Теми статей
Обрати теми

Оклад без змін, але встановили надбавку. Що з індексацією?

Гуль Тетяна, експерт з питань оплати праці
У працівника останнє підвищення окладу (4200 грн.) було в січні 2018 року. У листопаді 2018 року йому встановили надбавку за складність і напруженість в роботі у розмірі 50 % посадового окладу. Чи буде листопад 2018 року «базовим» місяцем для такого працівника? Чи індексувати в листопаді 2018 року його зарплату?

Абзацом 5 п. 5 Порядку проведення індексації грошових доходів населення, затвердженого постановою КМУ від 17.07.2003 р. № 1078, передбачено: у разі збільшення зарплати тільки за рахунок постійної надбавки, доплати, премії тощо, без підвищення окладу суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого підвищення зарплати.

Тобто збільшення зарплати працівника за рахунок установлення або підвищення інших постійних зарплатних складових (надбавок, доплат, премій тощо) без збільшення посадового окладу (тарифної ставки) не змінює «базовий» місяць. Це означає, що:

img 1суму індексації не потрібно зменшувати на розмір такого збільшення зарплати;

img 2у місяці встановлення (збільшення розміру) постійної надбавки, доплати, премії проводити порівняльні розрахунки для визначення права на індексацію не потрібно;

img 3працівникові продовжують виплачувати суми індексації, обчислені залежно від останнього підвищення посадових окладів.

Важливо!

Збільшення тільки надбавки, доплати, премії без підвищення окладу не змінює «базовий» місяць.

За умовами наведеного запитання в листопаді 2018 року працівникові встановили надбавку за складність і напруженість у роботі у розмірі 50 % посадового окладу. Водночас факт такого підвищення зарплати не впливає на зміну «базового» місяця. Для розрахунку коефіцієнтів індексації і суми поточної індексації продовжують орієнтуватися на січень 2018 року — місяць, в якому відбулося останнє підвищення посадового окладу працівника.

Отже, у листопаді 2018 року жодних порівняльних розрахунків з метою визначення права на індексацію зарплати не проводять. Суму індексації не зменшують на розмір підвищення зарплати і продовжують виплачувати в розмірі, визначеному залежно від останнього «базового» місяця — січня 2018 року.

Таким чином, у листопаді 2018 року зарплату працівника індексують на коефіцієнт 4,0 % (1,009лютий х 1,011березень х 1,008квітень х 1,000травень х 1,000червень х 0, 993липень х 1,000серпень х 1,019вересень х100 - 100).

Сума поточної індексації для повністю відпрацьованого місяця складає:

1841 грн. х 4,0 % = 73,64 грн.*,

*Див. таблицю з коефіцієнтами і сумами поточної індексації зарплати за листопад 2018 року в статті «Індексуємо зарплату за листопад 2018 року: коефіцієнти та суми поточної індексації» цього номера.

де 1841 — розмір прожиткового мінімуму, встановлений для працездатної особи.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі