Теми статей
Обрати теми

Інформаційна сторінка

«Перестворювати» комісію із соцстрахування не потрібно!

Нове Положення про комісію (уповноваженого) із страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, затверджене постановою Правління ФССУ від 19.07.2018 р. № 13 (далі — Положення № 13), набуло чинності 27.07.2018 р.

З цієї ж дати усі «наші» комісії та уповноважені повинні керуватися у своїй роботі цим Положенням. Загалом поява нового документа ні в кого не викликала запитань, оскільки він став майже точною копією свого попередника. Але один момент був спірним у незалежних експертів. А саме: як бути із уже діючими комісіями, чи є необхідність їх переобирати у зв’язку з прийняттям нового документа, що регулює їх діяльність, або залишити усе як є? Ми були за те, що комісії із соцстраху перестворювати не потрібно. Радує, що цю ж думку висловили і фахівці ФСС у своєму листі від 13.09.2018 р. № 2.4-15-2951.

Отже, комісіям із соціального страхування, які створені і діють у страхувальників до 27.07.2018 р., не потрібно вносити зміни в документи, на підставі яких вони були колись створені.

У свою чергу, не забувайте, що комісії із соціального страхування з 27.07.2018 р. у своїй діяльності повинні керуватися нормами Положення № 13. А це означає, що форму протоколу комісія із соцстраху з 27.07.2018 р. повинна використати нову!

Назва посади не відповідає Класифікатору: штраф від Держпраці — 1 МЗП!

Записи про найменування роботи, професії або посади, на яку прийнятий працівник, здійснюються для працівників і службовців до їх трудових книжок відповідно до найменування професій і посад, зазначених у Класифікаторі професій. Цього вимагає п. 2.14 Інструкції про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої наказом Мінпраці, Мін’юсту, Мінсоцзахисту від 29.07.93 р. № 58. На це ж звертають увагу і фахівці Держпраці в листі від 24.09.2018 р. № 4501/4/4.3-зв-18.

При цьому в листі також відзначається, що в ході інспекційного відвідування інспектор може досліджувати питання про внесення до трудової книжки відомостей про роботу, у тому числі дотримання п. 2.14 Інструкції № 58. Інакше кажучи, інспектор може перевірити відповідність запису в трудовій книжці про найменування роботи, професію або посаду працівника Класифікатору професій.

У разі виявлення такої невідповідності на роботодавців може бути накладений штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати відповідно до абз. 8 ч. 2 ст. 265 КЗпП.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі