Теми статей
Обрати теми

Визначаємо розмір посадового окладу доценту без вченого звання

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Який розмір посадового окладу встановлюється доценту, який не має вченого звання?

Посади науково-педагогічних працівників можуть займати особи, які мають науковий ступінь або вчене звання, а також особи, які мають ступінь магістра (п. 9 ст. 55 Закону України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 р. № 1556-VII).

Під час заміщення вакантних посад науково-педагогічних працівників, зокрема доцентів, укладенню трудового договору (контракту) передує конкурсний відбір, порядок проведення якого затверджується вченою радою вишу (п. 11 цього Закону).

Вчене звання доцента присвоюється працівникам вищих навчальних закладів, які здійснюють освітню діяльність за відповідною спеціальністю на відповідному рівні вищої освіти, мають стаж роботи не менше ніж 5 навчальних років на посадах асистента, викладача, старшого викладача, доцента, професора, завідувача (начальника або його заступника) кафедри, у тому числі останній календарний рік на одній кафедрі (в одному вищому навчальному закладі), зокрема за сумісництвом або за трудовим договором (контрактом) з погодинною оплатою, та відповідають іншим вимогам, передбаченим п. 5 розд. ІІ Порядку присвоєння вчених звань науковим і науково-педагогічним працівникам, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки від 14.01.2016 р. № 13.

Відповідно до п. 6.2 Інструкції про оплату праці та розміри ставок заробітної плати професорсько-викладацького складу вищих навчальних закладів, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 02.04.93 р. № 90, науково-педагогічним працівникам, які обрані чи призначені на посаду доцента, але не мають відповідного вченого звання, один раз строком до 2 років від часу першого обрання чи призначення з урахуванням норм наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 встановлюється 19 тарифний розряд. Якщо після закінчення 2 років перебування на посаді доцента вчене звання не присвоєне, цим особам встановлюється оклад асистента (викладача) з урахуванням наявності наукового ступеня, а при переході на цю посаду з посади старшого викладача — оклад старшого викладача. Аналогічна норма щодо встановлення науково-педагогічним працівникам, які посідають посаду доцента, але не мають відповідного вченого звання, посадового окладу на рівні 19-го тарифного розряду на строк до 2 років від часу їхнього першого обрання чи призначення передбачена приміткою додатку 2 до наказу № 557.

Відзначимо, що згідно з п. 7 наказу № 557 з 01.09.2005 р. Інструкція № 90 застосовується в частині, що не суперечить умовам оплати праці, визначеним цим наказом. Отже,

Висновок

науково-педагогічний працівник, який не має вченого звання доцента, може претендувати на заміщення такої посади з установленням йому посадового окладу на рівні 19 тарифного розряду на строк не більше 2 років. Якщо за ці 2 роки працівник не здобув вченого звання доцента, йому встановлюється тарифний розряд за посадою, з якої він перейшов на посаду доцента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі