13.09.2018

Попрацюєш улітку — відпочинеш узимку: визначаємо тривалість робочого часу для шестиденки-2019

Добре, коли працівники установи працюють на умовах п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю і з однаковою тривалістю щоденної роботи протягом тижня. Тоді можна не напружуватися і використовувати в роботі лист Мінсоцполітики від 08.08.2018 р. № 78/0/206-18 (див. с. 11 цього номера) з готовими розрахунками норм тривалості робочого часу на 2019 рік. Ну, а якщо у вас шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем, тривалість робочого часу доведеться розраховувати самостійно. Як це правильно зробити, ми розповімо у цій статті.

Шестиденний робочий тиждень з одним вихідним днем встановлюють тільки в організаціях, де за характером виробництва та умовами роботи запровадження п’ятиденного робочого тижня є недоцільним (ч. 2 ст. 52 КЗпП). При цьому загальним вихідним днем є неділя (ч. 2 ст. 67 КЗпП).

У кожній установі (іноді щодо окремих працівників) використовують свої підходи до розподілу встановленої тривалості робочого тижня (40-годинної (нормальної), 30-, 18-годинної тощо (неповної, скороченої)) протягом 6 робочих днів. Перш ніж розрахувати місячну та річну норму тривалості робочого часу для шестиденки, згадаємо основні вимоги трудового законодавства, які властиві такому графіку роботи.

Визначаємо тривалість робочого тижня і дня

Нормальна тривалість робочого часу як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 40 годин на тиждень (ч. 1 ст. 50 КЗпП).

Тривалість робочого тижня залежить від різних чинників, у тому числі від посади, яку обіймає працівник. Також не забувайте: окремим категоріям працівників роботодавець зобов’язаний встановити скорочений (ст. 51 КЗпП) або неповний (за бажанням працівника, ст. 56 КЗпП) робочий час.

Від тривалості робочого тижня залежить «довжина» робочого дня. У цьому питанні враховуйте законодавчі обмеження при шестиденці. Так, тривалість робочого дня не повинна перевищувати (ч. 2 ст. 52 КЗпП):

7 годин при 40-годинному робочому тижні;

6 годин при 36-годинному робочому тижні;

4 години при 24-годинному робочому тижні.

Для працівників, яким встановлена інша тривалість робочого тижня (30-годинна, 18-годинна тощо), норми головного трудового закону таких обмежень не містять.

Важливо!

Напередодні вихідних днів тривалість роботи при шестиденному робочому тижні не може перевищувати 5 годин

Щоб виконати вимоги ч. 2 ст. 52 і ч. 2 ст. 53 КЗпП, для 40-годинного робочого тижня тривалість робочого часу розподіляють так: 5 днів роботи по 7 годин плюс 5 годин роботи в передвихідний день.

В інших випадках на практиці час роботи протягом тижня з урахуванням зазначених правил розподіляють так:

Тривалість робочого тижня

Тривалість робочого дня з понеділка по п’ятницю

Тривалість робочого дня напередодні вихідного (у суботу)

40-годинна

7 год

5 год

30-годинна

5 год

5 год

25-годинна

4 год 30 хв

2 год 30 хв

24-годинна

4 год

4 год

18-годинна

3 год

3 год

Зверніть увагу! Саме зазначені в таблиці години роботи узяті за основу при визначенні норми тривалості робочого тижня для шестиденки (див. нижче).

Нагадаємо: інформацію про тривалість робочого тижня і робочого дня, встановлених в організації, прописують у колективному договорі, правилах внутрішнього трудового розпорядку. Тому ви з легкістю їх згадаєте, заглянувши у зазначені локальні документи.

Відзначаємо свята

Трудовим законодавством передбачені норми, що регламентують режим роботи при відзначенні свят, які перелічені у ст. 73 КЗпП. Але не в усіх випадках вони однакові для п’ятиденки і шестиденки. Проаналізуємо, які з них поширюються і на шестиденний робочий тиждень.

Тривалість робочого дня скорочують на 1 годину напередодні святкових і неробочих днів (ч. 1 ст. 53 КЗпП). Це також справедливо для шестиденного робочого тижня.

По суті, норма ч. 1 ст. 53 КЗпП поширюється тільки на 40-годинний графік роботи. Щодо працівників, які працюють на умовах скороченого або неповного робочого часу, це правило не застосовується (див. листи Мінсоцполітики від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14, від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284 // «ОП», 2018, № 2, с. 6).

Якщо святковий або неробочий день припадає на вихідний, то вихідний день переносять на наступний після святкового або неробочого дня (ч. 3 ст. 67 КЗпП). Якихось уточнень із цього приводу для шестиденного робочого тижня в трудовому законодавстві немає. Звідси і висновок: перенесення святкових (неробочих) днів здійснюють і при шестиденці у разі, якщо святковий або неробочий день припадає на вихідний день за шестиденкою. Наприклад, святковий день Пасха традиційно припадає на неділю (28.04.2019 р.). Оскільки неділя є вихідним днем при шестиденці, спрацьовує «святково-вихідне» перенесення і 29.04.2019 р. (понеділок) стає вихідним днем.

А ось святковий день 24 серпня припадає на суботу, яка є робочим днем при шестиденці. Тому тут «святково-вихідне» перенесення не спрацьовує.

Будьте пильні при таких перенесеннях для працівників, які працюють на умовах неповного робочого тижня (подробиці — в «ОП», 2018, № 2, с. 18).

Рекомендації Уряду про перенесення вихідних та робочих днів для оптимізації графіка роботи установи при відзначенні свят на шестиденний робочий тиждень не поширюються. Річ у тому, що в ч. 4 ст. 67 КЗпП чітко зазначено: такі рекомендації спрямовані виключно на працівників, які працюють за п’ятиденним робочим тижнем з двома вихідними днями.

Алгоритм розрахунку норм

Тепер переходимо до механізму розрахунку норми тривалості робочого часу для шестиденного робочого тижня. Із вже розрахованими нормами ви можете ознайомитися нижче. Але вони розраховані з урахуванням графіка роботи, наведеного в таблиці вище. Тому якщо ваша організація (окремий працівник) працює за іншим графіком, то вам варто ознайомитися з алгоритмом, запропонованим далі. Він допоможе точно визначити індивідуально для вашої організації (окремого працівника) норму тривалості робочого часу.

У прикладі проводитимемо розрахунки для 40-годинного робочого тижня з тривалістю роботи: понеділок — п’ятниця — по 7 годин на день, субота — 5 годин на день, неділя — вихідний день.

Крок 1. Визначаємо кількість робочих днів у місяці (Крд). Для цього скористайтеся формулою:

Крд = Ккд - Квд - Кснд,

де Ккд — кількість календарних днів у місяці;

Квд — кількість вихідних (у тому числі через перенесення святкових та неробочих) днів у місяці;

Кснд — кількість святкових та неробочих днів у місяці згідно зі ст. 73 КЗпП.

Приклад 1. У січні 2019 року (31 к. дн.) кількість вихідних днів — 4 (6, 13, 20 і 27 січня). Цього місяця два святкові дні — Новий рік (1 січня) та Різдво Христове (7 січня). Оскільки святкові дні не припадають на вихідні, то на робочі дні їх святкування не переноситься. Отримуємо кількість робочих днів у січні: 31 - 4 - 2 = 25 роб. дн.

Приклад 2. У квітні 2019 року є святковий день — Пасха (28-ме число), який традиційно припадає на неділю — вихідний день. Тому вихідний день автоматично переноситься на робочий день, що настає за ним, — понеділок (29-те число). Загальна кількість вихідних днів складає 4 (7, 14, 21 і 29 квітня). А загальна кількість святкових та вихідних днів — 5. Відповідно кількість робочих днів у квітні 2019 року складає: 30 - 5 = 25 роб. дн.

Приклад 3. У серпні 2019 року є святковий день — День незалежності України (24-те число), який припадає на суботу. Оскільки при шестиденному робочому тижні субота є робочим днем, «святково-вихідне» перенесення не працює. Тобто святковий день 24 серпня (субота) не переноситься на 26 серпня (понеділок). Загальна кількість вихідних днів складає 4 (4, 11, 18 і 25 серпня). Отримуємо кількість робочих днів у серпні: 31 - 4 - 1 = 26 роб. дн.

Крок 2. Визначаємо тривалість роботи в різні робочі дні тижня. Пам’ятайте, що при шестиденці тривалість робочого дня, як правило, не однакова протягом тижня. Також не забувайте про правило скорочення робочого дня напередодні святкового (актуально для 40-годинного робочого тижня) і перенесення святкових та неробочих днів при їх збігу з вихідними днями.

Цінна порада. При проведенні розрахунків на цьому етапі (тобто коли ви визначаєте тривалість роботи в різні дні кожного місяця) візьміть календар на 2019 рік і проставте навпроти кожного дня його тривалість. Так легше орієнтуватися при підрахунку норми тривалості робочого часу.

Місяць

Тривалість робочого дня у відповідному місяці

7 год

6 год

5 год

4 год

Січень

21 роб. дн.

—*

4 роб. дн.**

—***

* Для цього графіка роботи 6-годинна тривалість робочого дня актуальна, якщо передсвятковий день випадає на дні тижня з понеділка по п’ятницю. У січні 2019 року такої тривалості робочого дня немає.

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 05, 12, 19 і 26 січня.

*** У січні 2019 року такої тривалості робочого дня немає. Для обраного режиму роботи актуально, якщо передвихідний день передує святковому.

Квітень

20 роб. дн.

1 роб. дн.*

3 роб. дн.**

1 роб. дн.***

* Для цього графіка роботи 6-годинна тривалість робочого дня актуальна, якщо передсвятковий день випадає на дні тижня з понеділка по п’ятницю. У квітні 2019 року така тривалість робочого дня буде у вівторок 30 квітня, який передує святковому дню — Дню праці — 1 травня.**

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 06, 13 і 20 квітня.

*** Тривалість робочого дня в суботу 27 квітня, який передує святковому дню — Пасхі і тому скорочується на 1 год (замість 5 годин триває 4 години).

Серпень

21 роб. дн.

1 роб. дн.*

4 роб. дн.**

—***

* Тривалість робочого дня 23 серпня (п’ятниця), який передує святковому дню — Дню незалежності України (24 серпня).

** Тривалість робочого дня напередодні вихідного: 03, 10, 17 і 31 серпня.

*** У серпні 2019 року такої тривалості робочого дня немає. Для обраного режиму роботи актуально, якщо передвихідний день передує святковому.

Крок 3. Визначаємо норму тривалості робочого часу на місяць. Вона складає для:

січня: 21 х 7 + 4 х 5= 167 год;

квітня: 20 х 7 + 6 + 3 х 5 + 4 = 165 год;

серпня: 21 х 7 + 6 + 4 х 5 = 173 год.

Далі здійснюєте аналогічні розрахунки за кожним місяцем 2019 року і виводите норму тривалості робочого часу за рік.

Як бачите, при розрахунку норми тривалості робочого часу простим множенням не обійтися. Але є і винятки — стосуються вони тих режимів роботи, які передбачають однакову тривалість робочого дня протягом усього тижня. Наприклад, при 30-годинному робочому тижні тривалість щоденної роботи протягом тижня складає 5 годин. Для визначення норми тривалості робочого часу за місяць достатньо помножити кількість робочих днів у відповідному місяці на тривалість робочого дня.

Приклад 4. При 30-годинному робочому тижні тривалість робочого дня складає 5 год. Тоді в січні 2019 року норма тривалості робочого часу складе: 25 х 5 = 125 год, де 25 — кількість робочих днів у січні.

Нижче номера наводимо розраховану норму тривалості робочого часу для шестиденки на 2019 рік.

Розрахунок норми тривалості робочого часу на 2019 рік при шестиденному робочому тижні

Розрахунки здійснені з урахуванням того, що тривалість роботи протягом робочого тижня становить:

• при 40-годинному: з ПН по ПТ — 7 год, СБ — 5 год;

• при 30-годинному: з ПН по СБ — 5 год;

• при 25-годинному: з ПН по ПТ — 4 год 30 хв, СБ — 2 год 30 хв;

• при 24-годинному: з ПН по СБ — 4 год;

• при 18-годинному: з ПН по СБ — 3 год.