Теми статей
Обрати теми

Неповний робочий час: визначаємо індивідуальну норму

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці
Неповний робочий час може бути встановлений за ініціативою роботодавця або за ініціативою працівника в суворій відповідності з нормами трудового законодавства. Проте в будь-якому випадку роботодавець зобов’язаний визначити норму тривалості робочого часу індивідуально для кожного працівника. Як? Усе розповімо і покажемо в цій статті!

Нагадаємо, що неповний робочий час установлюють шляхом:

— зменшення тривалості щоденної роботи (неповний робочий день);

— зменшення кількості робочих днів протягом тижня при нормальній тривалості робочого дня (неповний робочий тиждень);

— поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня.

Перш ніж перейти безпосередньо до розрахунків норм тривалості робочого часу, необхідно згадати про норми трудового законодавства, що супроводжують цей процес. З них і розпочнемо.

Святковий день збігся з вихідним: правила перенесень

У ч. 3 ст. 67 КЗпП вказано: «У випадку коли святковий або неробочий день (стаття 73) збігається з вихідним днем, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого».

Якщо йдеться про неповний робочий день, то у застосуванні правила про «святково-вихідні» перенесення особливостей немає. Воно спрацьовує як і в загальному випадку для працівників, що працюють на умовах повної зайнятості.

Приклад 1. Працівник працює на умовах неповного робочого дня (4 години на день) з вихідними днями в суботу та неділю. Оскільки святковий день Різдво Христове припав на неділю 07.01.2018 р. (вихідний день), то цей вихідний день переносився на понеділок 08.01.2018 р. Отже, у понеділок 08.01.2018 р. працівник на роботу не повинен був виходити.

А ось застосування цієї норми при неповному робочому тижні або поєднанні неповного робочого дня і неповного робочого тижня має низку нюансів. Тут також слід розрізняти статус днів:

— святковий або неробочий день — перелік цих днів наведений у ст. 73 КЗпП;

— вихідний день — загальним вихідним днем є неділя. При п’ятиденці — два вихідні дні, як правило, субота та неділя (ч. 1 і 2 ст. 67 КЗпП);

— вільний від роботи день — день або дні тижня, коли працівник не працює згідно з індивідуальним графіком роботи. Проте такий день/дні не є вихідними днями у розумінні КЗпП. Наявність вільних від роботи днів актуальна для неповного робочого тижня або поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня.

У результаті при застосуванні норми про перенесення вихідного дня у разі його збігу зі святковим днем при неповному робочому тижні або поєднанні неповного робочого дня і неповного робочого тижня можливі три ситуації (див. таблицю нижче).

Ситуація

Правило про «святково-вихідне» перенесення

1. Святковий день припадає на вихідний день, після якого відразу йде робочий день, установлений працівникові індивідуальним графіком роботи

Правило застосовується. У такому разі вихідний день переноситься на цей робочий день

Приклад 2. Працівник працює на умовах неповного робочого тижня: понеділок — четвер — робочі дні; п’ятниця — вільний від роботи день; субота та неділя — вихідні дні.

У 2018 році святковий день Різдва Христового (07.01.2018 р.) припав на неділю, тобто вихідний день працівника. При цьому понеділок — робочий для нього день. Тут діє правило «святково-вихідних» перенесень. Так, вихідний день (неділя) переноситься на робочий день (понеділок). У зв’язку з цим понеділок (08.01.2018 р.) слід вважати вихідним днем. Отже, 08.01.2018 р. працівник не повинен був виходити на роботу.

2. Святковий день припадає на вихідний день, після якого йде вільний від роботи день, установлений працівникові індивідуальним графіком роботи

Правило застосовується (але «даремно» для працівника). «Вільний від роботи день» змінює статус на «вихідний день». Проте такий новоутворений вихідний день і так був неробочим днем для працівника, оскільки вважався вільним від роботи днем

Приклад 3. Працівник працює на умовах неповного робочого тижня: понеділок — середа — вільні від роботи дні; четвер — субота — робочі дні; неділя — вихідний день.

Святковий день Різдво Христове припав на вихідний день працівника — неділю 07.01.2018 р. У такому разі вихідний день переноситься на понеділок 08.01.2018 р. Тому понеділок 08.01.2018 р. змінює свій статус з вільного від роботи дня на вихідний день. Виходить, що по суті 08.01.2018 р. так і залишається для працівника неробочим днем.

Зверніть увагу: вихідний день у неділю 07.01.2018 р. переноситься саме на понеділок 08.01.2018 р., тобто день, наступний після святкового дня. При цьому вихідний день не переноситься на найближчий робочий день працівника (у нашому випадку — не переноситься на четвер 11.01.2018 р.).

3. Святковий день припадає на вільний від роботи день, установлений працівникові індивідуальним графіком роботи

Правило не застосовується, оскільки спрацьовує лише у разі, якщо святковий день збігається з вихідним днем. У цьому ж випадку святковий день збігся з вільним від роботи днем. Отже, правило про «святково-вихідне» перенесення не застосовується

Приклад 4. Працівник працює на умовах неповного робочого тижня: понеділок — середа — робочі дні; четвер — п’ятниця — вільні від роботи дні; субота та неділя — вихідні дні.

Святковий день Міжнародний жіночий день припадає на четвер 08.03.2018 р. А четвер у наведеній ситуації — у загальному випадку вільний від роботи день для працівника. Тому правило про «святково-вихідні» перенесення тут не застосовується.

Скорочення передсвяткового дня: кому світить

У ч. 1 ст. 53 КЗпП вказано: «Напередодні святкових і неробочих днів (стаття 73) тривалість роботи працівників, крім працівників, зазначених у статті 51 цього Кодексу, скорочується на одну годину як при п’ятиденному, так і при шестиденному робочому тижні».

Так, тривалість робочого дня, що безпосередньо передує святковому дню (ст. 73 КЗпП), скорочується на 1 годину. Наприклад, у загальному випадку скорочується на 1 годину тривалість робочого дня 07.03.2018 р., оскільки він безпосередньо передує святковому дню — Міжнародному жіночому дню (08.03.2018 р.). А ось при п’ятиденці з вихідними днями в суботу та неділю тривалість робочого дня 06.04.2018 р. (п’ятниця) не підлягає скороченню на 1 годину. Причина: перед святковим днем 08.04.2018 р. (Великдень) значиться вихідний день субота 07.04.2018 р. Тобто в цій ситуації не спрацьовує правило про скорочення тривалості роботи в передсвятковий день, оскільки робочий день безпосередньо не передує святковому.

При цьому однозначно для працівників, для яких передбачена скорочена тривалість робочого часу, не зменшується на 1 годину тривалість робочого дня напередодні святкового або неробочого дня (ст. 73 КЗпП). Про це прямо вказано в ч. 1 ст. 53 КЗпП (ср. ).

А ось чи застосовується норма про скорочення на 1 годину тривалості передсвяткового дня до працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу? У ч. 1 ст. 53 КЗпП про це жодного слова. Отже, у такій ситуації не обійтися без роз’яснень «трудового» Міністерства.

У листі від 28.08.2014 р. № 395/13/116-14 (див. «ОП», 2014, № 19, с. 7) Мінсоцполітики відзначало: для працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу, норма ч. 1 ст. 53 КЗпП не застосовується, тобто тривалість їх роботи напередодні святкових і неробочих днів не скорочується на 1 годину. Підкреслимо, що в наведеному роз’ясненні Мінсоцполітики робить висновок щодо працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу. Виходить, цей лист стосується працівників, що працюють на умовах неповного робочого дня, неповного робочого тижня, поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня.

Як бачимо, загалом при неповному робочому часі скорочення тривалості роботи на 1 годину напередодні святкових і неробочих днів КЗпП не передбачене.

Потім конкретики (хай і в неофіційних роз’ясненнях) додалося (див. консультацію фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2017, № 22, с. 28). У цій консультації вказано, що в колективному договорі можна прописати можливість скорочення тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів для працівників, яким установлений режим неповного робочого часу (неповного робочого дня та/або неповного робочого тижня). У цьому ж документі слід вказати, наскільки скорочуватиметься робочий час у передсвяткові дні (наприклад, на 1 годину або на час, обчислюваний з урахуванням зайнятості працівника).

Проте питання щодо скорочення передсвяткового дня при неповному робочому часі все ж залишалися. Тому ми звернулися за роз’ясненнями до «трудового» Міністерства.

Мінсоцполітики в листі від 22.12.2017 р. № 2960/0/107-17/284 (див. «Щодо скорочення роботи у передсвятковий день при неповному робочому часі» цього номера), який є відповіддю на наш запит, відзначає: скорочення тривалості роботи перед святковими і неробочими днями законодавством передбачене тільки для працівників, що працюють за 40-годинним робочим тижнем.

Водночас у цьому ж листі Мінсоцполітики вказує: якщо працівник працює на умовах неповного робочого тижня і в передсвятковий день тривалість його робочого часу складає 8 годин, то в такий день доцільно скоротити тривалість роботи на 1 годину. Ми такий підхід також підтримуємо.

Що маємо в результаті? На законодавчому рівні скорочення роботи на 1 годину в передсвятковий день передбачене тільки для працівників, яким встановлений 40-годинний робочий тиждень. Отже, до неповного робочого часу норма про скорочення тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів не застосовується.

Проте в колективному договорі допустимо передбачити можливість скорочення тривалості роботи в передсвятковий день для працівників, що працюють на умовах неповного робочого часу. У цьому ж документі необхідно і визначити, наскільки саме скорочуватиметься тривалість роботи працівників з неповним робочим часом напередодні святкових і неробочих днів — наприклад, на годину або на час, обчислюваний з урахуванням зайнятості працівника.

Ми ж вважаємо, що в колективному договорі оптимально передбачити скорочення на 1 годину тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів у такому разі: якщо при неповному робочому тижні чи поєднанні неповного робочого дня і неповного робочого тижня тривалість окремих робочих днів складає 8 годин, то ось саме тривалість такого 8-годинного робочого дня і варто скоротити на 1 годину напередодні святкового або неробочого дня. Тим паче, що таку «пораду» дає і Мінсоцполітики (див. «Щодо скорочення роботи у передсвятковий день при неповному робочому часі» цього номера). Такий підхід виправданий, якщо більшість працівників установи працюють за 40-годинним робочим тижнем, при якому скорочення на 1 годину передсвяткового дня обов’язкове.

Приклад 5. Працівник працює на умовах неповного робочого дня — з понеділка по п’ятницю по 4 години щодня. Якщо в колективному договорі не передбачено зменшення тривалості його роботи в передсвятковий день, то в робочий день, що передує святковому, він повинен відпрацювати 4 години. Так, 07.03.2018 р. (передує святковому дню — Міжнародному жіночому дню 08.03.2018 р.) тривалість його робочого дня повинна складати 4 години без яких-небудь скорочень.

Приклад 6. Працівникові встановлений неповний робочий тиждень з таким графіком роботи: з вівторка по четвер по 8 годин щодня. У колективному договорі вказано, що при неповному робочому тижні або поєднанні неповного робочого дня і неповного робочого тижня скороченню на 1 годину підлягає 8-годинний робочий день, що передує святковому або неробочому дню згідно зі ст. 73 КЗпП. Отже, у 2018 році для вказаного працівника підлягають скороченню на 1 годину робочі дні: 07.03.2018 р. (передує святковому дню — Міжнародному жіночому дню 08.03.2018 р.), 08.05.2018 р. (передує святковому дню — Дню перемоги 09.05.2018 р.), 27.06.2018 р. (передує святковому дню — Дню Конституції України 28.06.2018 р.), 23.08.2018 р. (передує святковому дню — Дню незалежності України 24.08.2018 р.).

Норми тривалості робочого часу: принципи розрахунків

Розраховані норми тривалості робочого часу для п’ятиденки на 2018 рік (з урахуванням змін у переліку святкових і неробочих днів) ми навели у «Норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденки (БЕЗ урахування перенесень КМУ)» цього номера.

Проте підкреслимо: розраховані норми тривалості робочого часу стосуються виключно п’ятиденного робочого тижня з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості роботи протягом тижня (стандартна п’ятиденка).

Відзначимо, що там же наведені і норми тривалості робочого часу, зокрема для 36-, 25-, 20-, 18-годинного робочого тижня. Тому якщо у вас працівник працює на умовах неповного робочого дня, наприклад по 4 години на день (мається на увазі однакова тривалість часу роботи щодня) з понеділка по п’ятницю без скорочення роботи в передсвятковий день, то ви сміливо можете використовувати вже розраховані норми тривалості робочого часу для 20-годинного робочого тижня.

Запам’ятайте: якщо хоча б один з параметрів стандартного графіка роботи (п’ятиденному робочому тижні з двома вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості роботи протягом тижня) відрізняється від графіка роботи працівника (установи), то норми тривалості робочого часу треба розраховувати самостійно!

Як провести такі розрахунки? На практиці трапляються випадки, коли норму тривалості робочого часу визначають таким чином: норму тривалості робочого часу для 40-годинного п’ятиденного робочого тижня з вихідними днями в суботу та неділю при однаковій тривалості часу роботи протягом тижня множать на частину штатної одиниці, яку займає працівник (наприклад, 0,5 або 0,75 ставки). Так, такий спосіб дозволяє уникнути копітких розрахунків. Але так робити не можна!

Важливо! При неповному робочому часі неприпустимо визначати норму тривалості робочого часу шляхом множення норми тривалості стандартної 40-годинної п’ятиденки на частину штатної одиниці, яку займає працівник.

У доказ — приклади 7 та 8.

Приклад 7. Працівник просить установити йому неповний робочий час, а саме 20-годинний робочий тиждень з таким графіком роботи: з понеділка по п’ятницю — робочі дні з тривалістю роботи по 4 години щодня; субота та неділя — вихідні дні. Працівник займає 0,5 штатної одиниці.

Колективним договором не передбачено скорочення на 1 годину передсвяткового дня при неповному робочому часі. Розрахуємо індивідуальну норму для січня, лютого і березня 2018 року.

Приклад 8. Працівник просить установити йому неповний робочий час, а саме 20-годинний робочий тиждень з таким графіком роботи: понеділок — вільний від роботи день; вівторок та середа — робочі дні з тривалістю роботи по 8 годин щодня; четвер — робочий день з тривалістю роботи 4 години на день; п’ятниця — вільний від роботи день; субота та неділя — вихідні дні. Працівник займає 0,5 штатної одиниці.

Колективним договором передбачено, що при неповному робочому тижні або поєднанні неповного робочого дня і неповного робочого тижня скороченню на 1 годину підлягає 8-годинний робочий день, що передує святковому або неробочому дню. Розрахуємо індивідуальну норму для січня, лютого і березня 2018 року.

Норми тривалості робочого часу, розраховані «вручну» для прикладів 7 та 8, покажемо в таблиці. При цьому в таблиці також для наочності наведемо «простий спосіб» (але неправильний!) визначення норми тривалості робочого часу, коли такі норми виводять шляхом множення норми тривалості робочого часу при 40-годинці на частину штатної одиниці, яку займає працівник (у нашому випадку — 0,5 штатної одиниці).

Умови прикладу

Січень

Лютий

Березень

Норма тривалості робочого часу для 40-годинного робочого тижня

21 роб. дн.

20 роб. дн.

21 роб. дн.

168,0 год

160,0 год

167,0 год

Умовно розділимо кількість годин на 2 (чи 0,5 множимо на норму тривалості робочого часу для 40-годинки)

84,0 год

80,0 год

83,5 год

Норма тривалості робочого часу для 20-годинного робочого тижня (умови прикладу 7: 4 години на день з понеділка по п’ятницю, без скорочення тривалості робочого часу в передсвятковий день)*

21 роб. дн.

20 роб. дн.

21 роб. дн.

84,0 год

80,0 год

84,0 год

* У цьому випадку йдеться про п’ятиденку з вихідними днями в суботу та неділю і однаковою тривалістю часу роботи протягом тижня (4 години щоденно з понеділка по п’ятницю) і без скорочення передсвяткового дня. Тобто йдеться про «стандартну», але 20-годинну п’ятиденку. Отже, при такому графіку роботи норми тривалості робочого часу для 20-годинного робочого тижня можна взяти з таблиці, наведеної в «Норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденки (БЕЗ урахування перенесень КМУ)» цього номера. Підкреслимо, що узяти треба норму тривалості робочого часу саме для 20-годинного робочого тижня.

Норма тривалості робочого часу для 20-годинного робочого тижня (умови прикладу 8: вівторок та середа — по 8 годин, четвер — по 4 години, зі скороченням тривалості 8-годинного робочого дня, що передує святковому або неробочому дню)

14 роб. дн.

12 роб. дн.

12 роб. дн.

96,0 год

80,0 год

79, 0 год

Як бачимо, при 20-годинному робочому тижні розрахунки норм тривалості робочого часу в окремі місяці дали різні результати. Чому так? Зараз розберемо.

Розпочнемо з прикладу 7. Норми тривалості робочого часу, розраховані шляхом ділення на 2 норми тривалості робочого часу при 40-годинному робочому тижні, склали: у січні — 84,0 год, у лютому — 80,0 год, у березні — 83,5 год. При цьому за фактом (що відобразиться і в табелі обліку використання робочого часу) працівник з графіком роботи, наведеним у прикладі 7, відпрацює: у січні — 84,0 год, у лютому — 80,0 год, у березні — 84,0 год. Як бачимо, норма тривалості робочого часу, розрахована різними способами, збіглася в січні і лютому 2018 року, а ось у березні 2018 року — ні.

Чому так? Річ у тому, що при 40-годинному робочому тижні передсвятковий день апріорі скорочується на 1 годину. Так, при 40-годинному робочому тижні робочий день 7 березня 2018 року (передує святковому дню — Міжнародному жіночому дню 08.03.2018 р.) скорочується на 1 годину, що відразу враховано в нормах тривалості робочого часу для 40-годинки. Тоді як про можливість скорочення передсвяткового дня при неповному робочому часі прописують у колективному договорі. Тому якщо у вас у колективному договорі не визначено, що і в разі неповного робочого дня передбачається скорочення робочого дня пропорційно зайнятості працівника, то він і в передсвятковий день 7 березня 2018 року повинен відпрацювати належні 4 години.

У перевіряючих відразу виникне до вас претензія, чому за графіком у працівника стоїть 83,5 год, а за табелем обліку робочого часу він відпрацював 84,0 год і при цьому 0,5 год не оплачені. Щоб таких запитань до вас від перевіряючих органів не виникало — при неповному робочому часі не удавайтеся до такого способу розрахунку норми тривалості робочого часу, як множення норми тривалості робочого часу при 40-годинці на частину штатної одиниці, яку займає працівник.

Ще один тому доказ — норма тривалості робочого часу, розрахована для графіка роботи, вказаного в прикладі 8. Як бачимо, тут норма тривалості робочого часу, визначена шляхом ділення на 2 норми тривалості робочого часу при стандартній 40-годинній п’ятиденці (у січні — 84,0 год, у лютому — 80,0 год, у березні — 83,5 год), відрізняється від показника норми тривалості робочого часу, розрахованої «вручну» (у січні — 96,0 год, у лютому — 80,0 год, у березні — 79,0 год), у січні і березні 2018 року.

Чому? Річ у тому, що згідно з графіком роботи, наведеним у прикладі 8, тривалість роботи працівника протягом тижня розподілена нерівномірно. Так, у вівторок та середу працівник працює по 8 годин щодня, а в четвер — по 4 години щодня. Тоді як «стандартний» графік роботи припускає однакову тривалість робочого часу протягом тижня (наприклад, по 4 години щодня з понеділка по п’ятницю).

Тому настійно рекомендуємо правильно визначити індивідуальну норму тривалості робочого часу: розрахувати самостійно або взяти готові норми (див. «Норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденки (БЕЗ урахування перенесень КМУ)» цього номера) для відповідної тривалості робочого часу (25-, 20-, 18-годинної), якщо працівник працює при «стандартному» графіку (п’ятиденка з вихідними днями в суботу та неділю, однаковою тривалістю часу роботи протягом тижня і відсутністю скорочення передсвяткового дня). І при повністю відпрацьованому часі за місяць вона повинна збігатися з кількістю відпрацьованих годин працівника, зафіксованим у табелі обліку робочого часу. При цьому при неповному робочому часі не удавайтеся до такого способу визначення норми тривалості робочого часу, як множення норми тривалості робочого часу при 40-годинці на частину штатної одиниці, яку займає працівник.

Розраховуємо норми тривалості робочого часу

Ми розглянули всі норми та приписи, що стосуються розрахунку норми тривалості робочого часу для працівників, які працюють на умовах неповного робочого часу. Тепер же покажемо, як саме зробити такі розрахунки. Для цього необхідно:

— визначити кількість робочих днів у кожному календарному місяці періоду, за який обчислюємо норму робочого часу, а також загалом за такий період і за календарний рік;

— обчислити індивідуальну норму тривалості робочого часу для кожного місяця періоду, за який обчислюємо норму робочого часу.

Далі пропонуємо попрактикуватися в розрахунку норми тривалості робочого часу (див. приклад 9).

Приклад 9. Працівник працює на умовах неповного робочого часу (поєднання неповного робочого дня і неповного робочого тижня). Йому встановлений 18-годинний робочий тиждень з таким графіком роботи: у понеділок та вівторок — по 6 годин щодня; у середу та четвер — по 3 години щодня; п’ятниця — вільний від роботи день; субота та неділя — вихідні дні. Колективним договором не передбачено скорочення тривалості роботи напередодні святкових і неробочих днів при неповному робочому часі.

По-перше, необхідно визначити кількість робочих днів у кожному календарному місяці розрахункового періоду, за необхідності — у самому розрахунковому періоді, а також загалом за рік.

По-друге, розподілити робочі дні залежно від тривалості роботи протягом тижня.

По-третє, розрахувати норму тривалості робочого часу в кожному календарному місяці розрахункового періоду, за необхідності — у самому розрахунковому періоді, а також загалом за рік.

Покажемо визначення таких показників для наведеного прикладу в таблиці в «Неповний робочий час: визначаємо індивідуальну норму».

img 1

Отже, з таблиці видно, що при 18-годинному робочому тижні норми тривалості робочого часу, визначені розрахунковим шляхом (у січні — 75,0 год, у лютому — 72,0 год, у березні — 72,0 год), відрізняються від норм для цієї ж тривалості робочого тижня, наведеної в «Норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденки (БЕЗ урахування перенесень КМУ)» цього номера (у січні — 75,6 год, у лютому — 72,0 год, у березні — 75,6 год). Пояснюється це тим, що в наведеному випадку тривалість роботи протягом тижня розподілена нерівномірно (у понеділок та вівторок — по 6 годин, у середу та четвер — по 3 години). Тоді як норми тривалості робочого часу в «Норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденки (БЕЗ урахування перенесень КМУ)» цього номера розраховані, виходячи з того, що тривалість роботи з понеділка по п’ятницю щодня складає 3,6 год.

Резюмуємо: якщо при неповному робочому часі працівникові встановлена п’ятиденка з вихідними днями в суботу та неділю з однаковою тривалістю часу роботи протягом тижня і без скорочення роботи у передсвятковий день, то використайте норми тривалості для відповідної тривалості тижня, наведені в «Норми тривалості робочого часу на 2018 рік для п’ятиденки (БЕЗ урахування перенесень КМУ)» цього номера. Якщо при неповному робочому часі графік роботи працівника відрізняється від наведеного, то розраховуйте норму тривалості робочого часу самостійно.

Висновки:

— Для працівника, якому встановлений неповний робочий час, роботодавець самостійно розраховує норму тривалості робочого часу.

— Якщо святковий/неробочий день збігається з вихідним, вихідний день переноситься на наступний після святкового або неробочого. Якщо святковий або неробочий день збігається з вільним від роботи днем, то таке перенесення не здійснюється.

— При неповному робочому часі тривалість робочого дня напередодні святкового дня не скорочується, якщо таке скорочення не передбачено колективним договором.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі