Теми статей
Обрати теми

Прибиральниця + музичний керівник: як поєднати дві посади

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи може прибиральниця приміщень, яка працює на 0,5 ставки в закладі дошкільної освіти, суміщувати ще посаду музичного керівника на 0,75 ставки?

Відповідно до постанови Ради міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145 суміщення професій чи посад — це виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня.

Згідно з постановою Верховної Ради України «Про порядок тимчасової дії на території України деяких актів законодавства Союзу РСР» від 12.09.91 р. № 1545-XII зазначена постанова Ради Міністрів СРСР є нині чинною.

Пунктом 3 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), установам і закладам освіти надано право вирішувати низку питань у галузі організації та оплати праці, зокрема встановлювати працівникам доплати за суміщення професій (посад), розширення зони обслуговування чи збільшення обсягів виконуваних робіт без обмеження переліків суміщуваних професій (посад) за рахунок і в межах фонду заробітної плати (фонду оплати праці).

Тобто теоретично прибиральнику службових приміщень можна встановлювати доплату за суміщення будь-якої посади в закладі дошкільної освіти.

Проте, враховуючи особливості роботи музичного керівника та прибиральника службових приміщень, та ще й ті обставини, що прибиральник працює на 0,5 штатної одиниці, таке суміщення посад, тобто виконання роботи за обома посадами в один і той самий час, є практично неможливим.

Тому встановлювати доплату за суміщення посад прибиральника службових приміщень і музичного керівника недоцільно.

Однак якщо виникла необхідність виконання працівником роботи за цими двома посадами, то тут можна скористатися нормами законодавства стосовно сумісництва, тобто виконання роботи поза межами основного робочого часу. Зокрема, п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 установлено, що робітники, спеціалісти і службовці державних підприємств, установ та організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. На умовах сумісництва працівники можуть працювати на тому ж або іншому підприємстві, в установі, організації або у громадянина у вільний від основної роботи час.

Пунктом 2 цієї постанови передбачено певні обмеження щодо роботи за сумісництвом. Зокрема, встановлено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Зважаючи, що тривалість робочого часу за посадою прибиральника приміщень на повну ставку становить 40 годин на тиждень, йому можна працювати за сумісництвом ще додатково протягом 20 годин на тиждень.

Згідно з п. 64 Інструкції № 102 ставка заробітної плати музичним керівникам виплачується за 24 години педагогічної роботи на тиждень. Тому половина робочого часу за сумісництвом на посаді музичного керівника в дошкільному навчальному закладі відповідає 12 годинам роботи на тиждень.

Слід також ураховувати норму п. 11 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43, згідно з яким не вважається сумісництвом інша робота, яка виконується в тому разі, коли на основній роботі працівник працює неповний робочий день і відповідно до цього отримує неповний оклад (ставку), якщо оплата його праці за основною та іншою роботою не перевищує повного окладу (ставки) за основним місцем роботи.

Тобто робота на посаді музичного керівника, за яку працівник, обіймаючи посаду прибиральника службових приміщень, отримає заробітну плату в розмірі посадового окладу прибиральника приміщень — 2094 гривні (за 2 тарифним розрядом), не вважається сумісництвом.

Крім того, такий працівник ще може виконувати роботу за сумісництвом на посаді музичного керівника.

При визначенні розміру оплати праці за посадою музичного керівника має враховуватися його кваліфікаційна категорія чи тарифний розряд музичного керівника, які залежать від рівня та наявності педагогічної освіти.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі