Теми статей
Обрати теми

Робота в нічний/вечірній час: як оплачувати, щоб не «потрапити» під штраф

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці
Держгарантії в оплаті нічної праці. Чинним законодавством передбачено штраф у розмірі 10 мінзарплат за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці (абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП*). Про які гарантії йдеться?

* Кодекс законів про працю від 10.12.71 р.

У ст. 12 Закону про оплату праці** зазначено:

** Закон України «Про оплату праці» від 24.03.95 р. № 108/95-ВР.

• норми оплати праці, зокрема, в нічний час (з 22 до 6 години — ст. 54 КЗпП) установлюються КЗпП та іншими актами законодавства;

ці норми та гарантії є мінімальними державними гарантіями в оплаті праці.

Тобто мінімальні держгарантії потрібно шукати в КЗпП.

У ст. 108 КЗпП знаходимо норму: робота в нічний час повинна оплачуватися в підвищеному розмірі, що встановлюється генеральною, галузевою (регіональною) угодами та колективним договором, але не нижче 20 % тарифної ставки (окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Зрозуміло, якщо виплачувати «нічні» в меншому розмірі ніж 20 %, то, безумовно, роботодавцеві загрожує штраф у 10-кратному розмірі мінзарплати (у 2019 році — 41730 грн.) за кожного працівника, щодо якого вчинено порушення.

Крім того, посадові особи підприємства/установи за таке порушення можуть бути притягнені до адміністративної відповідальності у вигляді штрафу в сумі від 510 до 1700 грн. на підставі ч. 1 ст. 41 КпАП*. Повторне протягом року вчинення порушення, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, або ті ж дії, вчинені щодо працівників-«пільговиків» (зокрема, одинокого батька, матері або особи, яка їх замінює і виховує дитину віком до 14 років або дитину з інвалідністю), тягне за собою накладення штрафу в сумі від 1700 до 5100 грн. (ч. 2 ст. 41 КпАП).

* Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х.

Але є ще Генеральна угода про регулювання основних принципів і норм реалізації соціально-економічної політики і трудових відносин в Україні на 2016 — 2017 роки (далі — Генеральна угода), яка продовжує діяти і сьогодні з огляду на те, що нова угода не укладалася. Цим документом, а також багатьма галузевими (територіальними) угодами встановлено доплату в розмірі 35 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в нічний час.

Запитання Чи буде штраф у 10 мінзарплат, якщо виплачувати доплату за роботу в нічний час у розмірі 20 % або більше, але менше 35 %?

У листах, що коментуються, Мінсоцполітики і Держпраці наполягають, що такого штрафу не буде. Мінімальна державна гарантія за роботу в нічний час — доплата в розмірі 20 %. І ми з держорганами повністю згодні.

Річ у тому, що Генеральна угода (втім, як і галузеві, територіальні угоди) поширюється тільки на тих суб’єктів, які були представлені уповноваженими особами з боку власника та з боку профспілки або згодом приєдналися до неї. Немає представника — немає обов’язків. Тому ті госпсуб’єкти, які не входять до сфери дії таких угод, можуть орієнтуватися виключно на ст. 108 КЗпП, виплачуючи працівникам доплату за роботу в нічний час не нижче 20 % тарифної ставки (посадового окладу).

Ті ж, хто перебуває у сфері дії сторін, які підписали Генеральну (галузеву, територіальну) угоду, повинні дотримуватися гарантій, установлених цією угодою. Норми, що допускають оплату праці нижче визначених відповідною угодою, можуть бути включені до колективного договору і застосовуватися тимчасово на період подолання фінансових труднощів підприємства строком не більше 6 місяців (ст. 14 Закону про оплату праці).

А що буде, якщо не дотримуватися вимог Генеральної (галузевої, територіальної) угоди та виплачувати «нічну» доплату в меншому розмірі (нижче 35 %)?

Увага! Генеральна угода встановлює мінімальні соціальні гарантії оплати праці та доходів усіх груп і верств населення, які забезпечували б достатній рівень життя (ст. 8 Закону про колдоговори**).

** Закон України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII.

Водночас абзац четвертий ч. 2 ст. 265 КЗпП передбачає відповідальність за недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці.

Таким чином, доплата за роботу в нічний час у розмірі 35 % — це мінімальна соціальна гарантія, а в розмірі 20 % — мінімальна державна гарантія оплати праці — планка, нижче якої опускатися ніяк не можна.

Висновок

Якщо ви виплачуєте працівникам доплату за роботу в нічний час у розмірі 20 % або більше, але менше 35 % тарифної ставки (окладу), штраф у 10 мінімальних заробітних плат вам не загрожує.

Розглянемо ще одну ситуацію, яка іноді трапляється на практиці.

Колективним договором установи, яка не входить до сфери дії Генеральної (галузевої) угоди, встановлена доплата за роботу в нічний час у розмірі, що перевищує мінімальні 20 % (наприклад, 30 %), але фактично роботодавець виплачує працівникам таку доплату в розмірі 20 %. Яка відповідальність може загрожувати роботодавцеві в цьому випадку?

Як ми вже розібралися, штраф у 10-кратному розмірі мінімальної зарплати роботодавцеві тут не «світить», оскільки мінімальних державних гарантій він дотримується. У цій ситуації притягнути роботодавця до відповідальності можна тільки за порушення умов колективного договору.

Відповідно до ст. 18 Закону про колдоговори і ст. 412 КпАП на осіб, які представляють роботодавця чи профспілки або інші уповноважені трудовим колективом органи і з вини яких порушено чи не виконано зобов’язання колективного договору, угоди, накладається штраф у розмірі від 850 до 1700 грн.

Важливий нюанс! Складати протоколи про адміністративні правопорушення за ст. 412 КпАП мають право інспектори Держпраці. Проте права контролювати дотримання умов колективного договору в них немає.

Виконання умов колективного договору контролюють безпосередньо сторони, які його уклали, в порядку, визначеному цим колдоговором. І якщо власник або уповноважений ним орган порушив умови колдоговору, профспілка має право вимагати усунення порушення. Така вимога розглядається в тижневий строк.

У разі відмови усунути порушення або недосягнення згоди в тижневий строк профспілка має право оскаржити неправомірні дії або бездіяльність посадових осіб у суді (ст. 19 КЗпП), а також звернутися до Держпраці, представники якої і складуть протокол про адміністративне правопорушення. Накладати адмінстягнення буде суд.

Оплата вечірньої праці. За роботу у вечірній час (з 18 до 22 години при багатозмінному режимі роботи) Генеральною угодою встановлено доплату в розмірі 20 % годинної тарифної ставки (посадового окладу) за кожну годину роботи в цей час.

Трудовим законодавством (КЗпП, Законом про оплату праці) такого виду доплати не передбачено. Відповідно вона не належить до мінімальних державних гарантій.

Які висновки випливають із цього?

За невиплату доплати за роботу у вечірній час або її виплату в розмірі менше 20 % тарифної ставки (посадового окладу) штраф у 10 мінімальних зарплат, передбачений абзацом четвертим ч. 2 ст. 265 КЗпП, не застосовується.

Якщо ви входите до сфери дії Генеральної (галузевої, територіальної) угоди та/або у вашому колективному договорі передбачено виплату 20 %-ї доплати за роботу у вечірній час, а фактично ви її виплачуєте в меншому розмірі або взагалі не виплачуєте, посадових осіб вашої установи можуть притягнути за недотримання умов колективного договору (угоди) (див. вище).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі