Теми статей
Обрати теми

Щорічна грошова винагорода звільненим педпрацівникам

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи нараховувати щорічну грошову винагороду згідно зі ст. 57 Закону про освіту педагогічним працівникам, які звільнені в серпні 2020 року, якщо її виплачуємо у листопаді 2020 року. У положенні про надання грошової винагороди не прописано цього нюансу.

Порядок надання щорічної грошової винагороди педагогічним працівникам навчальних закладів державної та комунальної форми власності за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків (далі — Порядок) затверджено постановою КМУ «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених статтею 68 Закону України «Про Державний бюджет України на 2000 рік» від 05.06.2000 р. № 898.

Пунктом 2 Порядку передбачено, що щорічна грошова винагорода в розмірі до одного посадового окладу педагогічним працівникам надається за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків за умови досягнення ними успіхів у вихованні дітей, навчанні, вихованні, професійній підготовці учнівської молоді, методичному забезпеченні, відсутність порушень виконавчої і трудової дисципліни відповідно до положення, яке затверджується керівником навчального закладу чи методичної установи за погодженням з профспілковим комітетом і може включати додаткові критерії, крім вищезазначених.

Важливо!

Щорічна грошова винагорода педагогічним працівникам видається на підставі наказу керівника навчального закладу.

Відповідно до п. 3 Порядку щорічна грошова винагорода за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків надається відповідно до положення, яке затверджується керівником навчального закладу чи методичної установи за погодженням з профспілковим комітетом, і може включати в себе додаткові критерії, крім визначених у п. 2 цього Порядку, з урахуванням специфіки навчального закладу чи методичної установи.

Пунктом 8.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки керівникам органів освіти та закладів і установ освіти рекомендовано забезпечити надання педагогічним працівникам щорічної грошової винагороди за сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків відповідно до ст. 57 Закону України «Про освіту» від 05.09.2017 р. № 2145-VIII у розмірі одного посадового окладу.

Цим пунктом рекомендовано також виплачувати винагороду за сумлінну працю при звільненні педагогічних працівників серед навчального року з урахуванням часу фактичної роботи.

Згідно з п. 1.4 Галузевої угоди положення Угоди діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти, які перебувають у сфері дії сторін Угоди, та є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

Домовленості сторін Галузевої угоди у формі рекомендацій керівникам установ і закладів освіти відповідають вимогам Закону України «Про колективні договори і угоди» від 01.07.93 р. № 3356-XII, оскільки відповідно до ст. 1 та 7 Закону колективний договір укладається на основі чинного законодавства, прийнятих сторонами зобов’язань, а його зміст визначається сторонами з метою регулювання виробничих, трудових і соціально-економічних відносин і узгодження інтересів працівників та роботодавців. Згідно зі ст. 3 Закону, яка визначає суб’єктів сторін колективних договорів та угод, колективний договір укладається між роботодавцем, з одного боку, та профспілковими органами, а в разі відсутності таких органів — представниками працівників, обраними й уповноваженими трудовим колективом, — з іншого.

Згідно зі ст. 116 КЗпП при звільненні працівника виплата всіх сум, належних йому від підприємства, установи, організації, провадиться в день звільнення.

Увага!

Якщо працівник у день звільнення не працював, то зазначені суми мають бути виплачені не пізніше наступного дня після пред’явлення звільненим працівником вимоги про розрахунок.

Про нараховані суми, належні працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган повинен письмово повідомити працівника перед виплатою зазначених сум.

У разі спору про розмір сум, належних працівникові при звільненні, власник або уповноважений ним орган у будь-якому разі повинен у зазначений у цій статті строк виплатити не оспорювану ним суму.

Статтею 117 КЗпП установлено, що в разі невиплати з вини власника або уповноваженого ним органу належних звільненому працівникові сум у строки, зазначені в ст. 116 цього Кодексу, при відсутності спору про їх розмір підприємство, установа, організація повинні виплатити працівникові його середній заробіток за весь час затримки по день фактичного розрахунку.

За наявності спору про розміри належних звільненому працівникові сум власник або уповноважений ним орган повинен сплатити зазначене в цій статті відшкодування в тому разі, коли спір вирішено на користь працівника.

Якщо спір вирішено на користь працівника частково, то розмір відшкодування за час затримки визначає орган, який виносить рішення по суті спору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі