Теми статей
Обрати теми

«Оздоровчі» для вчительки, яка довго перебуває на лікарняному

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Вчителька перебуває на тривалому лікуванні. Щорічну відпустку не використала. Лікарняний закінчиться у перших числах січня 2021 року. Чи зможе вона отримати «оздоровчі» за 2020 рік, якщо піде у відпустку одразу після закриття лікарняного у січні 2021 року? Чи треба після закриття лікарняного їй виходити на 1 день на роботу, а потім іти у відпустку, або можна це зробити одразу, не виходячи на роботу? І чи можливо піти у відпустку 31 грудня 2020 року, щоб не втратити «оздоровчі» за цей рік?

Статтею 57 Закону України «Про освіту» від 5 вересня 2017 р. № 2145-VIII гарантовано виплату педагогічним працівникам допомоги на оздоровлення у розмірі місячного посадового окладу (ставки заробітної плати) при наданні їм щорічної відпустки.

Виплата допомоги на оздоровлення провадиться відповідно до постанови КМУ від 31.01.2001 р. № 78.

Згідно зі ст. 6 Закону про відпустки щорічна основна відпустка надається працівникам тривалістю не менш як 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору.

Педагогічним працівникам щорічна основна відпустка надається тривалістю до 56 календарних днів згідно з Порядком, затвердженим постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346.

Розділом III Порядку для вчителів закладів загальної середньої освіти передбачено щорічну основну відпустку тривалістю 56 календарних днів.

Частиною 14 ст. 10 Закону про відпустки та п. 2 Порядку передбачено, що педагогічним працівникам навчальних закладів щорічна основна відпустка повної тривалості у перший та наступні роки надається у період літніх канікул незалежно від часу прийняття їх на роботу. Згідно з п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки щорічна відпустка повинна бути перенесена на інший період або продовжена в разі тимчасової непрацездатності працівника, засвідченої у встановленому порядку.

Згідно зі ст. 12 Закону щорічну відпустку на прохання працівниці може бути поділено на частини будь-якої тривалості за умови, що основна безперервна її частина становитиме не менше 14 календарних днів.

Невикористану частину щорічної відпустки має бути надано працівнику зазвичай до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Відповідно до ст. 24 Закону за бажанням працівника частина щорічної відпустки замінюється грошовою компенсацією. При цьому тривалість наданої працівникові щорічної та додаткових відпусток не повинна бути менше ніж 24 календарних дні.

Тому за бажанням вчительки щорічна основна відпустка за відповідний робочий рік, зокрема її частина, може бути надана після закінчення тимчасової непрацездатності. Наприклад, із 31 грудня 2020 року.

При наданні щорічної основної відпустки незалежно від тривалості, але не менше 14 календарний днів, виплачується допомога на оздоровлення у розмірі ставки заробітної плати з урахуванням її підвищення за всіма підставами.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі