Теми статей
Обрати теми

Підвищення кваліфікації & чергова атестація педпрацівника

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи потрібно підтверджувати строки та обсяг підвищення кваліфікації при проходженні чергової атестації педагогічних працівників?

Законами України «Про освіту» та «Про повну загальну середню освіту» передбачено накопичувальну систему визначення обсягу (тривалості) підвищення кваліфікації педагогічних працівників. При цьому педагогічні працівники мають підвищувати свою кваліфікацію щорічно, а загальна кількість академічних годин для підвищення кваліфікації протягом п’яти років не може бути меншою за 150 годин, з яких не менше 10 відсотків загальної кількості годин обов’язково повинні бути спрямовані на вдосконалення знань, вмінь і практичних навичок у частині роботи з учнями з особливими освітніми потребами.

З огляду на відсутність установлених законодавством норм щорічного підвищення кваліфікації, необхідного для проходження чергової атестації, листом МОН від 04.11.2019 р. № 1/9-683 рекомендовано атестаційним комісіям для педагогічних працівників закладів загальної середньої освіти встановити щорічну мінімальну норму щорічного підвищення кваліфікації обсягом 30 годин, якщо завершення атестації припадає на 2020 рік; 60 годин, якщо завершення атестації припадає на 2021 рік; 90 годин, якщо завершення атестації припадає на 2022 рік; 150 годин, якщо завершення атестації припадає на 2023 рік та наступні роки.

У листі МОН від 04.03.2020 р. № 1/9-141 зазначається, що законодавством не визначено ані мінімальної, ані максимальної кількості годин, які педагогічний працівник має присвятити своєму професійному розвитку протягом одного року.

Починаючи лише з 28.09.2017 р. у педагогічних працівників з’явився обов’язок щорічно підвищувати власну педагогічну майстерність, а загальний сукупний обсяг годин, виділених на підвищення кваліфікації, протягом 5 років не може бути менше 150 годин. Це означає, що до 28 вересня 2022 року ніхто не має права вимагати від педагогічного працівника підтвердження якогось конкретного (і кимось безпідставно визначеного) обсягу підвищення кваліфікації. Єдина вимога може полягати лише в необхідності підтвердження підвищення кваліфікації (незалежно від обсягу, форми чи виду підвищення кваліфікації), що відбувалося у 2017, 2018, 2019 чи 2020 роках.

Відповідно до п. 1.8 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, умовою чергової атестації педагогічних працівників є обов’язкове проходження не рідше одного разу на п’ять років підвищення кваліфікації на засадах вільного вибору форм навчання, програм і навчальних закладів.

У додатку до наказу № 930, яким затверджено форму атестаційного листа, йдеться про інформацію працівника, який атестується, щодо підвищення ним кваліфікації протягом останніх 5 років.

Тому під час атестації педагогічного працівника у 2020 році, яка закінчиться відповідною процедурою у 2021 році, достатньо інформації про підвищення кваліфікації в будь-який п’ятирічний проміжок часу до 2021 року.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі