Теми статей
Обрати теми

Чи може вихователь групи продовженого дня виконувати обов’язки вчителя

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи можливе одночасне виконання обов’язків за посадами вихователя групи продовженого дня та учителя початкових класів на час відсутності вчителя?

Виконання працівником поряд з основною роботою, обумовленою трудовим договором, додаткової роботи за іншою професією чи посадою на тому самому підприємстві, в установі, організації протягом установленої законодавством тривалості робочого дня вважається суміщенням.

Визначення поняття «суміщення професій (посад)» передбачено постановою Ради Міністрів СРСР «Про порядок і умови суміщення професій (посад)» від 04.12.81 р. № 1145 та Інструкцією щодо застосування цієї постанови Державного комітету СРСР з праці та соціальних питань, Міністерства фінансів СРСР, Секретаріату ВЦРПС від 14.05.82 р. № 53-ВЛ, положення яких у цій частині є чинними.

Статтею 24 Закону України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 р. № 463-IX передбачено посаду вихователя закладу загальної середньої освіти, педагогічне навантаження за якою на ставку заробітної плати становить 30 тижневих годин.

Пунктом 64 Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), передбачено також, що ставка заробітної плати вихователів шкіл (груп) продовженого дня виплачується за 5 годин педагогічної роботи на день (30 годин на тиждень).

Згідно з пунктом 8 Порядку створення груп подовженого дня у державних і комунальних закладах загальної середньої освіти, затвердженого наказом Міністерства освіти і науки України від 25.06.2018 р. № 677, режим роботи групи подовженого дня та організації освітнього процесу, що схвалюється педагогічною радою і затверджується керівником закладу загальної середньої освіти, має передбачати організацію прогулянок на відкритому повітрі тривалістю не менш як одна година 30 хвилин для учнів перших — четвертих класів, харчування тривалістю не менш як 30 хвилин, виконання домашніх завдань тривалістю не більше однієї години, проведення спортивно-оздоровчих занять для учнів тривалістю не менше години.

Пунктом 9 зазначеного Порядку передбачено, що вихователь працює з учнями відповідно до щоденного плану роботи, який погоджується із заступником керівника закладу, затверджується керівником закладу та зазвичай включає: прогулянку, самопідготовку, виховні бесіди, дидактичні та рольові ігри тощо.

Вихователь, як і керівник закладу загальної середньої освіти, його заступник та інші педагогічні працівники, є відповідальним за життя та здоров’я учнів під час їх перебування в групі подовженого дня.

У свою чергу, педагогічна діяльність за посадою вчителя, як і за посадою вихователя, вимагає безперервного та безпосереднього контакту з учнями (вихованцями) під час проведення навчальних занять.

Тому одночасне виконання педагогічної роботи у групі продовженого дня та проведення навчальних занять у початкових класах одним й тим самим педагогічним працівником є взаємовиключним, а суміщення за цими посадами — неможливим.

Разом із тим вихователь групи продовженого дня, робочий час якого триває з 12 до 18 годин, може працювати за сумісництвом на посаді вчителя початкових класів, тобто поза межами основного робочого часу.

Пунктом 2 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій» від 03.04.93 р. № 245 встановлено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Водночас відповідно до п. 8 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці, Міністерства юстиції, Міністерства фінансів «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43, педагогічна робота в тому самому навчальному закладі не вважається сумісництвом. Відповідно до п. 63 Інструкції № 102 навчальне навантаження між вчителями, викладачами та іншими педагогічними працівниками розподіляється керівником установи за погодженням з профспілковим комітетом залежно від кількості годин, передбачених навчальними планами, наявності відповідних педагогічних кадрів та інших конкретних умов, що склались у закладі.

Обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Важливо!

Отже, вихователь, як педагогічний працівник, який працює у групі продовженого дня у закладі загальної середньої освіти, може виконувати у цьому закладі роботу вчителя початкових класів за межами основного робочого часу, яка не вважається сумісництвом, зокрема й на умовах заміни.

Відповідно до п. 73 Інструкції № 102 вчителю за години заміщення тимчасово відсутнього у зв’язку з хворобою іншого вчителя, яке тривало не більше двох місяців, години заміщення оплачуються з погодинного розрахунку. Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педагогічного працівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження в порядку, передбаченому п. 68 цієї Інструкції, за тарифікацією.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі