Теми статей
Обрати теми

Зарплата водіїв бригад екстреної меддопомоги

* Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я» від 20.12.2019 р. № 421-IX.

Завдяки цьому на водіїв бригад екстреної медичної допомоги тепер поширюються ті ж права, які передбачені для медпрацівників системи екстреної медичної допомоги. Тобто право на підвищені посадові оклади, надбавки, доплати (окрім доплати за науковий ступінь), матдопомогу на оздоровлення, соціальні пільги і гарантії тощо.

Увага! Такі зміни стосуються лише водіїв бригад екстреної меддопомоги.

Для водіїв санітарних автомобілів нічого не змінилося. Їм місячні тарифні ставки (оклади), як і раніше, підвищують на 20 %.

Закон № 421 набув чинності 16.01.2020 р.

Підвищення окладів учителів гімназій і ліцеїв

Завдяки Закону України «Про освіту» від 5 вересня 2017 р. № 2145-VIII (далі — Закон про освіту) поступово загальноосвітні навчальні заклади II і III ступеня будуть реорганізовані в гімназії та ліцеї.

Загалом, такі перетворення мають бути на руку вчителям. Адже педпрацівники гімназій і ліцеїв, порівняно з педпрацівниками шкіл, мають більш високу оплату праці (посадовий оклад підвищується на 10 %).

Проте МОН у листі від 21.12.2019 р. № 1/13-634 наполягає:

• керівним і педагогічним працівникам гімназій, ліцеїв, які були створені до набуття чинності Законом про освіту і продовжують свою діяльність за програмами гімназій, ліцеїв, посадові оклади повинні підвищуватися на 10 %;

• а керівним і педагогічним працівникам установ загальної середньої освіти, реорганізованих у гімназії і ліцеї із загальноосвітніх навчальних закладів, посадові оклади за такий тип закладу підвищуватися не повинні.

При цьому не варто забувати, що усім педпрацівникам, оплата праці яких здійснюється за освітньою субвенцією, постановою Кабміну від 11 січня 2018 р. № 22 установлені підвищені посадові оклади на 10 %.

Вихідна допомога при звільненні держслужбовця

Згідно з п. 1 ч. 1 ст. 87 Закону України «Про державну службу» від 10.12.2015 р. № 889-VIII (далі — Закон про держслужбу) однією з підстав для припинення державної служби за ініціативою суб’єкта призначення є скорочення чисельності або штату держслужбовців, скорочення посади держслужби внаслідок зміни структури або штатного розпису держоргану без скорочення чисельності або штату держслужбовців, реорганізація держоргану.

При звільненні за вказаною підставою працівникові належить «бонус» — вихідна допомога у розмірі середньої місячної заробітної плати (ч. 4 ст. 87 Закону про держслужбу).

Водночас підставою для припинення держслужби за ініціативою суб’єкта призначення є також ліквідація державного органу. Про це сказано в п. 11 ч. 1 Закону про держслужбу.

Але, на жаль, у цьому випадку звільнений держслужбовець не має права розраховувати на отримання вихідної допомоги.

Такого висновку дійшли фахівці НАДС у своєму листі від 26.12.2019 р. № 9838/13-19.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі