Теми статей
Обрати теми

Приватна медична практика ФОП та спецстаж

Боршовська Валентина, заступник директора департаменту з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Пенсійного фонду України
Фізособа-підприємець на підставі ліцензії та її найманий працівник (лікар-стоматолог) здійснюють стоматологічну практику. Чи зараховуються періоди їх роботи до спецстажу?

За загальним правилом медичні працівники залежно від обійманої посади та місця роботи мають право на пенсію за віком на пільгових умовах чи на пенсію за вислугу років.

Пенсія за віком на пільгових умовах призначається згідно зі ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» від 05.11.91 р. № 1788-XII.

Так, право на таку пенсію мають, наприклад, працівники, зайняті повний робочий день:

• на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими та особливо важкими умовами праці, — за Списком № 1* та за результатами атестації робочих місць;

* Затверджений постановою КМУ від 24.06.2016 р. № 461.

• на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, — за Списком № 2* та за результатами атестації робочих місць.

Увага! У зазначених списках є також медичні професії.

Право на пенсію за вислугу років може виникнути у лікарів та середнього медичного персоналу (незалежно від найменування посад) за умови, що вони працюють у закладах (незалежно від форми власності або відомчої належності) та на посадах, робота на яких дає право на пенсію за вислугу років.

Перелік таких закладів затверджено постановою КМУ від 04.11.93 р. № 909. Це, зокрема, лікарняні заклади, лікувально-профілактичні заклади особливого типу, лікувально-трудові профілакторії, амбулаторно-поліклінічні заклади, заклади швидкої та невідкладної медичної допомоги, заклади переливання крові, заклади охорони материнства і дитинства, санаторно-курортні заклади.

Основами законодавства України про охорону здоров’я від 19.11.92 р. № 2801-XII установлено, що заклад охорони здоров’я — це юридична особа будь-якої форми власності та організаційно-правової форми або її відокремлений підрозділ, що забезпечує медичне обслуговування населення на основі відповідної ліцензії та професійної діяльності медичних (фармацевтичних) працівників.

Таким чином, період здійснення стоматологічної практики фізособою-підприємцем не зараховується до спецстажу для набуття права на пенсію за вислугу років.

Аналогічні висновки можна зробити й щодо найманого працівника (лікаря-стоматолога) фізособи-підприємця, про якого йдеться у запитанні.

Для того щоб у таких осіб з’явилося право на пенсію за вислугу років, вони повинні перебувати у трудових відносинах із закладом охорони здоров’я (за основним місцем роботи чи за сумісництвом).

У такому разі відомості про спецстаж працевлаштованих медичних працівників заклад охорони здоров’я (юрособа) сформує у складі звітності з ЄСВ.

При цьому коди підстав для обліку стажу окремим категоріям осіб відповідно до законодавства наведені в додатку 3 до Порядку № 435.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі