Теми статей
Обрати теми

Робочий час вчителів та нормування інших видів педагогічної роботи

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи потрібно нормувати робочий час вчителів на класне керівництво, перевірку зошитів та інші види педагогічної діяльності?

Відповідно до ст. 25 Закону України «Про загальну середню освіту» від 13.05.99 р. № 651-XIV педагогічне навантаження вчителя загальноосвітнього навчального закладу — це час, призначений для здійснення навчально-виховного процесу. Педагогічне навантаження вчителя включає 18 навчальних годин протягом навчального тижня, що становлять тарифну ставку, а також інші види педагогічної діяльності: класне керівництво; перевірка зошитів; завідування майстернями, навчальними кабінетами, навчально-дослідними ділянками. Виконання цих видів педагогічної роботи не визначається нормами часу. За їх виконання вчителеві встановлюються доплати у відсотках залежно від розміру тарифної ставки. У тарифікаційному списку відображається обсяг педагогічного тижневого навантаження в годинах, а також розмір доплати залежно від виду педагогічної роботи без зазначення будь-якої кількості годин, яка витрачається вчителем на її виконання.

Навчальні заняття (уроки) з учнями здійснюються за розкладом, яким в окремі дні тижня може не передбачатися їх проведення. Водночас ці дні не вважаються вихідними, оскільки протягом цього часу вчителі можуть виконувати інші види педагогічної роботи, зокрема ті, за які встановлюється доплата (перевірка письмових робіт, оформлення кабінету, майстерні, класне керівництво), а також вони можуть залучатися до іншої організаційно-педагогічної роботи, зокрема до участі у засіданнях педагогічної ради, відвідування учнів, підготовки до навчальних занять, планування роботи тощо, які є складовими здійснення навчально-виховного процесу. Така специфіка праці педагогів урахована в нормативних документах з оплати праці.

Зокрема, відповідно до Інструкції про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженої наказом Міносвіти від 15.04.93 р. № 102 (далі — Інструкція № 102), оплата праці вчителів здійснюється за тарифікацією, виходячи із обсягу встановленого навчального навантаження, норми навчального навантаження на ставку — 18 тижневих годин, конкретного розміру ставки заробітної плати, установленої за наслідками атестації, а також доплат за виконання інших видів педагогічної роботи.

Згідно з п. 71 Інструкції № 102 за час роботи в період канікул оплата праці педагогічних працівників провадиться з розрахунку заробітної плати, встановленої при тарифікації, що передувала початку канікул. Норма п. 21 Типових правил внутрішнього розпорядку для працівників державних навчально-виховних закладів, затверджених наказом Міносвіти від 20.12.93 р. № 455, щодо повинностей педагогічних працівників у межах робочого дня вести всі види навчально-методичної та науково-дослідницької роботи відповідно до посади, навчального плану і плану науково-дослідної роботи стосується науково-педагогічних працівників. Згідно з п. 2 Типових правил у застосуванні окремих його положень до педагогічних працівників належать: вчителі, викладачі, майстри виробничого навчання, заступники директорів навчальних закладів, асистенти, викладачі-стажисти; старші викладачі, доценти, професори, завідувачі кафедр (відділень), декани факультетів, проректори та інші педагогічні працівники закладів освіти. Тобто поняття педагогічних працівників у застосуванні правил охоплює як педагогічних, так і науково-педагогічних працівників.

Згідно зі ст. 56 Закону «Про вищу освіту» від 1 липня 2014 року № 1556-VII робочий час науково-педагогічних працівників становить 36 годин на тиждень (скорочена тривалість робочого часу) та включає час виконання ними навчальної, методичної, наукової, організаційної роботи та інших трудових обов’язків. Робочий час наукового працівника включає час виконання ним наукової, дослідницької, консультативної, експертної, організаційної роботи та інших трудових обов’язків. Робочий час педагогічного працівника (закладу вищої освіти) включає час виконання ним навчальної, методичної, організаційної роботи та інших трудових обов’язків.

Тобто до посадових обов’язків вчителів не віднесено виконання таких видів роботи, як навчально-методична, науково-дослідницька. Базовим державним стандартом загальної середньої освіти, а отже, й навчальними планами для вчителів не передбачається складання плану науково-дослідної роботи. Відповідно до п. 25 Типових правил під час канікул, що не збігаються з черговою відпусткою, керівник закладу освіти залучає педагогічних працівників до педагогічної та організаційної роботи в межах часу, що не перевищує їх навчального навантаження до початку канікул.

Облік робочого часу працівників здійснюється відповідно до вимог первинної облікової документації зі статистики праці, а саме Табеля обліку використання робочого часу, типова форма П-5. У п. 2 приміток до Табеля установлено, що форма носить рекомендаційний характер і складається із мінімальної кількості показників, необхідних для заповнення форм державних статистичних спостережень, і за необхідності може бути доповнена іншими показниками, необхідними для обліку.

Враховуючи умовні позначення Табеля, при його заповненні застосовуються відмітки про явки та неявки за числами місяця (годин) умовними позначеннями за буквеними та цифровими кодами. Години роботи позначаються позначкою «Р».

Відмітка про щоденну тривалість відпрацьованого робочого часу в Табелі не вимагається. Передбачено лише її місячний обсяг, який для вчителів має відповідати обсягу тижневого навантаження, встановленого при тарифікації. Кількість відпрацьованих учителем днів проставляється залежно від тривалості робочих днів у місяці, включаючи ті дні, коли за розкладом занять (уроків) вони не проводились.

Дні, протягом яких учитель не працював, маючи на те підстави відповідно до вимог законодавства або норм колективного договору, або не з’являвся на роботу з інших непередбачених причин, відображаються відповідними умовними (буквеними та цифровими) позначками, що передбачені у формі Табеля. Крім того, зазначаємо, що згідно з п.п. 5.3.1 Галузевої угоди між Міністерством освіти і науки України та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України на 2016 — 2020 роки Міносвіти рекомендує органам управління освітою, керівникам закладів та установ освіти і науки створювати умови для використання педагогічними та науково-педагогічними працівниками вільних від навчальних занять та виконання іншої педагогічної (науково-педагогічної) роботи за розкладом окремих днів тижня з метою підвищення кваліфікації, самоосвіти, підготовки до занять тощо за межами закладу освіти. При складанні розкладів навчальних занять уникати нераціональних витрат часу педагогічних працівників, які здійснюють викладацьку роботу, забезпечувати безперервну послідовність проведення уроків, навчальних занять, не допускати тривалих перерв між заняттями (так званих «вікон») (п.п. 5.3.2 Галузевої угоди).

Згідно з п. 1.4 Галузевої угоди її положення діють безпосередньо та поширюються на працівників закладів освіти та осіб, які навчаються та перебувають у сфері дії сторін Угоди, і є обов’язковими для включення до колективних договорів, угод нижчого рівня.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі