Теми статей
Обрати теми

Навчально-польові збори: чи відпрацьовувати пропущені уроки?

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Чи повинні вчителі відпрацьовувати уроки, пропущені у зв’язку з проведенням навчально-польових зборів учнів 10 — 11 класів?

Викладання предмета «Захист Вітчизни» у 2019/2020 навчальному році провадиться згідно з Методичними рекомендаціями, доведеними листом Міносвіти від 01.07.2019 р. № 1/11-5966. У Рекомендаціях передбачено, що у 2019/2020 навчальному році набирають чинності навчальні програми: «Захист Вітчизни» для 11 класів закладів загальної середньої освіти (рівень стандарту) та «Захист Вітчизни» для 10 — 11 класів закладів загальної середньої освіти (профільний рівень), затверджені наказом Міністерства освіти і науки України від 23.10.2017 р. № 1407 (далі — наказ № 1407).

Відповідно до навчальної програми «Захист Вітчизни» для навчальних закладів системи загальної середньої освіти (рівень стандарту), затвердженої наказом № 1407, предмет «Захист Вітчизни» є обов’язковим навчальним предметом, який вивчається в навчальних закладах системи загальної середньої освіти упродовж 10 і 11 класів та під час навчально-польових занять (зборів) і навчально-тренувальних занять (дівчата).

Відповідно до навчального плану уроки проводяться:

10 клас — по 1,5 години на тиждень протягом навчального року;

11 клас: у першому семестрі (півріччі) — по 1,5 години на тиждень, а в другому семестрі — по 1 годині на тиждень та 18 годин відводиться на проведення навчально-польових занять (зборів) і занять у лікувально-оздоровчому закладі.

Методичними рекомендаціями щодо організації навчально-виховного процесу під час проведення навчальних екскурсій та навчальної практики учнів загальноосвітніх навчальних закладів, доведеними, зокрема, до закладів загальної середньої освіти листом Міносвіти від 06.02.2008 р. № 1/9-61, передбачено, що форми організації навчальної практики можуть бути різними залежно від її змісту, постійного чи тимчасового характеру роботи, матеріально-технічного оснащення, віку, підготовки учнів, кліматичних та інших особливостей. До них можна віднести такі види занять: курси за вибором, практикуми, комплексні заняття міжпредметного характеру, конкурси та змагання, заняття за інтерактивними методиками, презентації науково-дослідних проєктів, наукові конференції, екскурсії, експедиції, військово-польові збори юнаків тощо.

Тобто військово-польові збори юнаків можна розглядати як один із видів навчальної практики учнів, а строки їх проведення мають передбачатися наприкінці навчального року, що має бути узгоджено з розкладом уроків, не допускаючи при цьому не передбаченого законодавством відпрацювання учителями не вичитаних ними у зв’язку з цим уроків та перевищення граничного допустимого навчального навантаження для учнів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі