Теми статей
Обрати теми

«Простійні» виплати: чи включати до розрахунку середньої

Згідно зі ст. 113 КЗпП час простою не з вини працівника, у тому числі на період карантину, запровадженого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки встановленого працівникові розряду (окладу).

Ось і виходить, що в період простою за працівником зберігається заробіток, але не в повному обсязі (лише частково). А такі дні виключаються із розрахункового періоду згідно з вимогами п. 2 Порядку № 100.

Проте період простою може бути оплачений і в розмірі середньої зарплати. У такому разі період простою з розрахункового періоду виключати не треба. Адже в цей проміжок часу за працівником зберігався заробіток у повному обсязі.

А що, як період простою був оплачений у розмірі окладу? У листі від 04.08.2020 р. № 3511-06/48200-07 фахівці Мінекономіки вирішили так: якщо час простою оплачений у розмірі, меншому ніж середня зарплата працівника, то цей період виключається з розрахункового періоду.

Тобто якщо оклад — це єдина складова загальної зарплати працівника, то, імовірніше, оплата за період простою в розмірі окладу буде не менше ніж середня зарплата. Отже, при розрахунку відпускних такий період виключати не треба.

Якщо оклад — це складова загальної суми зарплати (до неї входять й інші складові), то виходить, що зарплата працівника в період простою зберігалася частково. Цей відрізок часу при розрахунку суми відпускних треба виключити.

Дар’я Кравченко, експертка з питань оплати праці

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі