Теми статей
Обрати теми

Порядок № 100: середньоденна чи середньогодинна зарплата?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист від 13.07.2021 р. № 4711-06/36275, що коментується, є відповіддю Мінекономіки на наш запит. Чому він з’явився? Розповідаємо.

У трудовому законодавстві є багато ситуацій, коли оплата відпрацьованого (наприклад, час відрядження) чи невідпрацьованого (час перебування на військовій службі працівників) часу або ж розрахунок окремих виплат (вихідна допомога) проводиться за середнім заробітком.

І якщо з відпускними чи їх компенсацією питань немає (Порядок № 100 говорить про середньоденну зарплату), то щодо розрахунку середньої для визначення суми інших виплат є деяка невизначеність. Дивіться самі.

Відповідно до п. 5 Порядку № 100 нарахування виплат у всіх випадках збереження середньої заробітної плати провадиться виходячи з розміру середньоденної (годинної) заробітної плати.

Виплати, що обчислюються із середньої зарплати за останні два місяці роботи, розраховують шляхом множення середньоденного (годинного) заробітку на число робочих днів/годин, які мають бути оплачені за середнім заробітком.

Середньоденна (годинна) заробітна плата визначається діленням заробітної плати за фактично відпрацьовані протягом двох місяців робочі дні на число відпрацьованих робочих днів (годин), а у випадках, передбачених чинним законодавством, — на число календарних днів за цей період (див. п. 8 Порядку № 100).

Інших роз’яснень щодо варіанта використання при розрахунку виплат, що обчислюються із середньої заробітної плати за останні два місяці роботи, показників середньоденної та середньогодинної зарплати, Порядок № 100 не містить.

Тож ми звернулися до Мінекономіки з проханням пояснити, в яких випадках при розрахунку середньої заробітної плати згідно з Порядком № 100 використовується показник середньогодинної зарплати, а в яких середньоденної?

Так, наприклад, якщо працівник з погодинною оплатою, то для визначення суми оплати відрядження яку зарплату використовувати: середньоденну чи середньогодинну?

Що відповіло відомство? Відповідь така: за загальним правилом при розрахунку використовується показник середньоденної заробітної плати. Тож, наприклад, незалежно від того, з погодинною (годинна тарифна ставка) чи місячною (оклад, місячна тарифна ставка) оплатою праці працівник, при розрахунку середньої зарплати у випадках оплати часу службових відряджень та розрахунку вихідної допомоги при звільненні слід використовувати показник середньоденної зарплати.

І тільки коли згідно із законодавством необхідно здійснити працівнику оплату за середнім заробітком лише декількох годин робочого дня, то використовується показник середньогодинної зарплати.

Чому ми звернулися за роз’ясненнями до Мінекономіки? Тому що саме це відомство КМУ наділив правом надавати роз’яснення з питань обчислення середньої заробітної плати в усіх випадках її збереження (див. п. 2 постанови КМУ від 08.02.95 р. № 100).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі