12.08.2021

Лікарняні та декретні сумісникам

Сумісники мають право на призначення лікарняних. Як це відбувається та які має нюанси, розглянемо у статті.

Соціальні гарантії

Сумісники мають право на:

• допомогу по тимчасовій непрацездатності (у тому числі догляд за хворою дитиною);

• допомогу по вагітності та пологах.

Право на матзабезпечення у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності у застрахованих осіб виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення) (ч. 1 ст. 19 Закону про соцстрахування).

І тут наша вам порада: не допускайте ситуацій, коли працівник за основним місцем роботи хворіє, а за сумісництвом працює. Чому? Ось дивіться.

На підставі листка непрацездатності «основний» роботодавець нараховує працівнику лікарняні. Він може й не знати, що «хворий» працівник під час такої хвороби працює в іншого роботодавця — ходить на роботу (при зовнішньому сумісництві). Але якщо про це дізнається ФСС, то вимагатиме повернути виплачені суми допомоги та ще й накладе штраф за неправомірне використання коштів. Чому? Тому що працівник порушує лікарняний режим.

Зовсім інша річ — лікарняний у зв’язку з вагітністю та пологами. Тут працівниця може, наприклад, за сумісництвом перебувати у відпустці у зв’язку з вагітністю та пологами й отримувати допомогу, а за основним місцем роботи працювати. Чому? По-перше, вагітність — не хвороба. По-друге, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами — це не обов’язок, а право працівниці*.

* Про це ми писали у статті «Декретна відпустка за основним місцем роботи та за сумісництвом» // «ОП», 2021, № 10 та в коментарі до листа ФСС «За сумісництвом — у декреті, за основним — працює» // «ОП», 2020, № 4.

Підстава для призначення лікарняних

Щодо паперових лікарняних. Сумісникам призначають лікарняний на підставі копії лікарняного, що засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи (ч. 1 ст. 31 Закону № 1105). А також довідки про середню зарплату за основним місцем роботи для розрахунку суми виплат за сумісництвом. На підставі оригіналу листка непрацездатності лікарняний призначати суміснику не можна. Ці ж правила потрібно прямо застосовувати й до працівника — внутрішнього сумісника. Тобто у випадку лікарняного при внутрішньому сумісництві роботодавець сам собі робить копію листка непрацездатності, яку сам засвідчує у встановленому порядку, і довідку про середню зарплату. Такі роз’яснення надав ФСС у листі від 17.01.2017 р. № 5.2-28-65.

Комісія (уповноважений) із соцстрахування протокольно призначає лікарняний: окремо за основним місцем роботи — за оригіналом листка непрацездатності і окремо за внутрішнім сумісництвом — за його копією. Так само вчиняємо і з лікарняними у зв’язку з вагітністю та пологами.

Щодо е-лікарняних сумісникам. Наразі система працює в тестовому режимі, до того ж її постійно доопрацьовують. Фахівці ПФ** та ФСС*** роз’яснюють, що при створенні е-лікарняного лікар повинен вносити найменування страхувальника, у якого працює пацієнт, та його податковий номер в ЄДР. Чи йдеться тільки про одного (основного) роботодавця?

** vasrda.gov.ua/pensiinii_fond_ukraini/13465-golovne_upravlinnia_pensiinogo_fondu_ukraini_v_zaporizkii_oblasti_informue_pro_elektronni_likarniani_zamist_paperovikh_listkiv_nepratsezdatnosti.html

*** fssu.gov.ua/fse/control/ivf/uk/publish/printable_article/101925;jsessionid=307139AF3ECE78EF4AC437172BE65264

Наразі не зрозуміло, чи зможе роботодавець побачити в своєму електронному кабінеті е-лікарняний, який сформований щодо працівника-сумісника. Тому поки що нічого не залишається, як дотримуватися існуючих норм Закону про соцстрахування і призначати лікарняний за засвідченою основним роботодавцем копією лікарняного листка (у тому числі й електронного), а також довідкою про середню зарплату. Інших спеціальних норм за е-лікарняним поки що законодавством не передбачено.

Розрахунок і обмеження

Окремо за кожним місцем роботи. Розрахунок і нарахування лікарняних суміснику здійснюємо окремо від лікарняних за основним місцем роботи:

• розрахунковий період, як для зовнішнього так і для внутрішнього сумісництва, визначаємо окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом;

• зарплатні виплати розрахункового періоду для обчислення лікарняних за сумісництвом (навіть за внутрішнім) беремо ті, що нараховані саме за сумісництвом;

• середньоденну зарплату обчислюємо окремо за основним місцем роботи та за сумісництвом (ч. 1 ст. 30 Порядку № 1266).

Контроль максимальної бази нарахування ЄСВ. Сумарна заробітна плата, з якої розраховуються виплати, за місяцями розрахункового періоду за основним місцем роботи і за сумісництвом не може перевищувати розміру максимальної величини бази нарахування ЄСВ (з 01.01.2021 р. по 30.11.2021 р. — 90000 грн, з 01.12.2021 р. — 97500 грн).

Щоб цю вимогу виконати при розрахунку лікарняних на роботі за сумісництвом, працівник надає з основного місця роботи довідку про зарплату, нараховану йому в місяцях розрахункового періоду (у разі роботи на умовах сумісництва в декількох роботодавців — довідки про зарплату потрібні з усіх своїх місць роботи). Форма довідки наведена в додатку до Порядку № 1266.

А чи потрібна довідка з основного місця роботи, якщо працівник-сумісник захворів у перший день роботи? Так. І в таку довідку потрібно включити інформацію про зарплату працівника, що буде нарахована в місяці настання страхового випадку. Саме таку думку щодо цього висловили фахівці Мінсоцполітики у листі від 17.09.2015 р. № 529/18/99-15 (ср. ).

Правила розрахунку. Порядок розрахунку сум лікарняних і декретних регламентовано Порядком № 1266. У цілому він містить єдиний алгоритм розрахунку як для основних працівників, так і для сумісників. У статті «Лікарняні: розраховуємо без помилок» // «ОП», 2021, № 4 ми «розклали по полицях» правила і нюанси розрахунку лікарняних.

Всі обмеження (загальні і спеціальні) застосовуємо за кожним місцем роботи (основним і сумісництвом) окремо. Виняток становить контроль максимальної бази нарахування ЄСВ (див. вище).

Важливо!

Декретні за сумісництвом можуть бути меншими за МЗП.

Для сумісників, у тому числі й внутрішніх, норма ч. 2 ст. 26 Закону № 1105, якою гарантований розмір допомоги по вагітності та пологах не менший за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку, не працює! На цьому наполягає Мінсоцполітики в листі від 13.10.2016 р. № 334/18/99-16. Чому? Відомство вважає достатнім, якщо вимога «декретні не нижче «мінімалки» буде реалізована роботодавцем за основним місцем роботи.

Заява-розрахунок

Для отримання матеріального забезпечення від ФСС інформацію щодо лікарняного листка (копії) сумісника та нарахувань за ним відображаємо в заяві-розрахунку. Для внутрішнього сумісника інформацію про допомогу зазначайте в окремому рядку. Тобто в додатку 1.1 до заяви-розрахунку на такого працівника заповнюйте два рядки: один — за основним трудовим договором (згідно з оригіналом листка непрацездатності), а другий — за внутрішнім сумісництвом (згідно з копією лікарняного).