Теми статей
Обрати теми

За сумісництвом — у декреті, за основним — працює

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Розглянемо ситуацію, яка описана в листі ФСС від 22.11.2019 р. № 2379-11-7.

Майбутня мама має два місця роботи: основне та сумісництво.

І ось настав час «Х» — вона отримала лікарняний лист у зв’язку з вагітністю та пологами.

У стандартному випадку працівниця віднесе оригінал та копію цього листа основному роботодавцю. Він, у свою чергу, оригінал листа залишить у себе для нарахування допомоги. А копію листа, засвідчену підписом керівника і печаткою, та довідку про зарплату в розрахунковому періоді віддасть працівниці для нарахування допомоги за сумісництвом.

Та наша ситуація нестандартна. Працівниця хоче продовжити працювати за основним місцем роботи, а за сумісництвом — піти у декретну відпустку згідно з листком непрацездатності.

Чи можливо це? Якщо говорити про працівниць звичайних підприємств, то жодного порушення тут немає. По-перше, законодавець не зобов’язує їх використовувати відпустки за основним місцем роботи та за сумісництвом одночасно. По-друге, оформлення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами — це не обов’язок, а право працівниці. І якщо вона не виявила бажання скористатися цим правом чи хоче скористатися ним пізніше, то роботодавець в односторонньому порядку відправити її в таку відпустку не може.

Ну добре, припустимо, що працівниця, в якої виникло право на декретну відпустку з 12 лютого 2020 року на 126 календарних днів, планує оформити її за основним місцем роботи з 1 квітня, а ось за сумісництвом йде в таку відпустку відразу з 12 лютого.

Як бути з декретною допомогою за сумісництвом? Її нараховувати з першого дня відпустки за 126 календарних днів чи тільки за ту кількість днів, що і за основним місцем роботи, тобто за 77 (126 - 49) календарних днів?

Якби мова йшла про звичайні лікарняні, то відповідь була б така: нараховуйте їх тільки за ту кількість днів, яку працівник не випрацював одночасно і за основним місцем роботи, і за сумісництвом.

Адже якщо працівник за основним місцем роботи працюватиме, а за сумісництвом у цей же час перебуватиме на лікарняному, то «на лице» порушення лікарняного режиму.

Замість того, щоб лікуватися, він працює. Як відомо, він втратить право на цю допомогу з дня вчинення порушення на строк, що встановлюється рішенням комісії з соцстрахування.

Але у нас не лікарняні, а допомога по вагітності та пологах. Отже, коли жінка за основним місцем роботи працює, а за сумісництвом перебуває у декреті, немає жодного порушення режиму. Тому працівниці, яка скористалася своїм правом на декретну відпустку за місцем роботи за сумісництвом, слід нарахувати допомогу по вагітності та пологах за весь період такої відпустки, незалежно від того, скористалася працівниця такою відпусткою за основним місцем роботи чи ні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі