Теми статей
Обрати теми

Декретна відпустка за основним місцем роботи та за сумісництвом

Долга Ірина, експерт з питань оплати праці
Працівниця працює за основним місцем роботи та за внутрішнім сумісництвом. Згідно з листком непрацездатності право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами у неї настало з 24 травня 2021 року.
1. Чи може вона за основним місцем роботи піти у декрет із першого дня настання на нього права, а за внутрішнім сумісництвом продовжувати працювати й скористатися декретною відпусткою з 15 червня 2021 року?
2. Якщо так, то як це правильно оформити і як розрахувати суму допомоги по вагітності та пологах?

Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами: відпочивати чи працювати

Робота за основним місцем та за сумісництвом (навіть внутрішнім) — це різні трудові договори. І за кожним із них працівниця має право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 179 КЗпП, ст.17 і ст. 20 Закону про відпустки) і виплату допомоги по вагітності та пологах.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке компенсує втрату заробітної плати (доходу) за період відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами (ст. 25 Закону про соцстрахування).

Підставою для призначення допомоги по вагітності та пологах є виданий у встановленому порядку листок непрацездатності (далі — ЛН) (ст. 31 Закону про соцстрахування). У разі роботи за сумісництвом, у тому числі за внутрішнім сумісництвом, — копія ЛН, засвідчена підписом керівника і печаткою (за наявності) за основним місцем роботи.

Право працівниці на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами і на одержання допомоги виникає з дня, зазначеного у ЛН, виданого у зв’язку з вагітністю та пологами. Зауважте: саме право, а не обов’язок працівниці іти у зазначену відпустку.

Але працівниця може не скористатися цим правом і продовжити працювати.

Також вона має право за основним місцем роботи піти у декрет, а за внутрішнім сумісництвом продовжувати працювати деякий час. А вже потім жінка може скористатися декретною відпусткою і за внутрішнім сумісництвом із того дня, з якого вона забажає, але в межах строку, зазначеного в ЛН.

Такий «нестандартний» вихід у декретну відпустку потрібно правильно оформити.

Оформлення декретної відпустки

За основним місцем роботи. За основним місцем роботи оформлюйте декретну відпустку за загальними правилами:

• відповідальна особа роботодавця перевіряє правильність оформлення ЛН та передає його на розгляд комісії із соцстрахування;

• комісія розглядає наданий документ і не пізніше 10 днів із дня його надходження складає протокол щодо рішення про призначення допомоги по вагітності та пологах;

• бухгалтер проводить розрахунок сум декретних (при позитивному рішенні комісії), подає заяву-розрахунок до ФСС та довідковий Об’єднаний звіт (у разі потреби)*. Коли кошти від ФСС надійдуть на спецрахунок роботодавця, останній повинен перерахувати їх на зарплатну картку працівниці (або виплатити через касу готівкою) та сповістити Фонд про факт виплати.

* Детальніше про цей звіт читайте у статті «Об’єднаний звіт: «Звітний» як «Довідковий» цього випуску.

Деякі роботодавці вважають за потрібне також ще видати наказ про відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Але, якщо працівниця йде у таку відпустку відповідно до строків, зазначених у ЛН, наказ можна не видавати. Підставою для надання декретної відпустки є ЛН.

Обов’язково видавайте наказ у разі, якщо фактичний строк декретної відпустки (у межах ЛН) відрізняється від зазначеного в ЛН. Наприклад, якщо працівниця скористалася правом на декретну відпустку не з першого дня, а пізніше.

За сумісництвом. За внутрішнім сумісництвом працівниця деякий час (коли за основним місцем роботи вона буде у декретній відпустці) продовжує працювати, тому за цей період жодних документів на роботу за сумісництвом додатково видавати не потрібно.

А от у червні 2021 року, за умовами наведеного питання, вона скористається декретною відпусткою за сумісництвом. У зв’язку з чим має надати роботодавцю заяву про надання їй декретної відпустки з бажаного дня (у межах ЛН).

Оскільки працівниця є внутрішнім сумісником, то роботодавець робить копію ЛН та довідку про зарплату в розрахунковому періоді (сам для себе), комісія із соцстрахування протокольно приймає рішення про призначення допомоги, роботодавець видає відповідний наказ. І допомога по вагітності та пологах призначається з дня, коли працівниця скористалася правом на декретну відпустку.

А зараз про найцікавіше — про розрахунок допомоги по вагітності та пологах у ситуації, що розглядається.

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах

Розрахунок допомоги по вагітності та пологах проводимо за правилами Порядку № 1266. Розраховуємо суму допомоги (Д) за формулою:

Д = ЗПсер х КДв,

де ЗПсер — сума середньоденної заробітної плати;

КДв — кількість днів перебування у відпустці, у загальному випадку — 126.

Середньоденну зарплату розраховуйте так:

ЗПсер = ЗПрп : КДрп,

де ЗПрп — нарахована в розрахунковому періоді сума зарплати, на яку нараховувався ЄСВ;

КДрп — кількість календарних днів у розрахунковому періоді (12 місяців, що передують місяцю, в якому настав страховий випадок), за винятком календарних днів, не відпрацьованих із поважних причин.

Поважними причинами згідно з Порядком № 1266 є:

• тимчасова непрацездатність;

• відпустка без збереження зарплати;

• відпустка для догляду за дитиною до 3 та 6 (за медвисновком) років.

Допомога по вагітності та пологах надається застрахованій особі у розмірі 100 % середньої зарплати, обчисленої за правилами Порядку № 1266, і не залежить від страхового стажу. Тому суму денної виплати не розраховуємо.

При розрахунку допомоги по вагітності та пологах за внутрішнім сумісництвом у ситуації, що розглядається, зверніть увагу на таке. Незважаючи на те, що працівниця за внутрішнім сумісництвом піде у декретну відпустку з червня 2021 року, розрахунковим періодом для неї будуть 12 календарних місяців роботи, що передують травню 2021 року (місяцю, в якому вона набула права на декретну відпустку).

Також не забувайте про сумові обмеження. Про них див. у статті «Важливі цифри — 2021» // «ОП», 2021, № 1 (ср. ).

Нагадаємо, що умовно обмеження для декретних можна поділити на:

1) загальні (для усіх працівників):

• сума декретних на місяць не повинна перевищувати максимальної величини бази нарахування ЄСВ;

• сума денної зарплати за основним (!) місцем роботи повинна бути не меншою за суму допомоги, що розрахована виходячи з МЗП, установленої на час настання страхового випадку;

• cередньоденна зарплата не може перевищувати максимальну величину бази нарахування ЄСВ із розрахунку на один календарний день (обчислюється діленням установленого її розміру в останньому місяці розрахункового періоду на середньомісячну кількість календарних днів (30, 44));

2) спеціальні (для працівників, у яких страховий стаж менше за 6 місяців протягом останніх 12 місяців). Середньоденна зарплата повинна бути не вище за суму, обчислену з двократного розміру МЗП.

Ще раз наголошуємо: зазначені максимальні обмеження діють як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом, а от мінімальні обмеження застосовуються тільки за основним місцем роботи.

Числовий приклад

Приклад. Працівниця з 24 травня по 26 вересня 2021 року (126 календарних днів) іде у декретну відпустку за основним місцем роботи, а за внутрішнім сумісництвом — з 15 червня по 26 вересня 2021 року (104 календарних дні).

Сума доходу, на який нарахований ЄСВ, за основним місцем роботи за період травень 2020 року — квітень 2021 року становить 68687,20 грн, страховий стаж за останній рік — більше 6 місяців. У тому числі за дні хвороби з 10 по 23 лютого 2021 року (14 календарних днів) працівниці нараховано 2207,80 грн лікарняних.

Сума доходу, на який нарахований ЄСВ, за сумісництвом за період травень 2020 року — квітень 2021 року становить 39093,23 грн. У тому числі сума лікарняних за 14 днів хвороби — 1202,78 грн.

Розрахуємо декретні за основним місцем роботи. Право на декретну відпустку у працівниці настає в травні 2021 року. Розрахунковий період для обчислення середньоденної зарплати: травень 2020 року — квітень 2021 року.

Із кількості календарних днів розрахункового періоду виключимо календарні дні, не відпрацьовні з поважних причин (дні хвороби):

365 - 14 = 351 (к. дн.).

Із загальної суми доходу виключимо суму лікарняних:

68687,20 - 2207,80 = 66479,40 (грн).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

66479,40 : 351 = 189,40 (грн).

Порівнювати фактичну середньоденну зарплату для розрахунку декретних потрібно із середньоденною зарплатою, розрахованою з розміру МЗП, що діє у травні.

Тоді розмір нижнього обмеження становитиме:

6000,00 : 30,44 = 197,11 (грн).

При порівнянні фактична середньоденна зарплата виявилася нижче мінімальної гарантії для декретних (189,40 < 197,11).

Розрахунок декретних здійснюємо виходячи з мінімальної середньоденної зарплати:

197,11 х 126 = 24835,86 (грн).

Розрахуємо декретні за сумісництвом. Декретною відпусткою за сумісництвом працівниця скористалася з червня 2021 року, але настання страхового випадку зафіксовано у ЛН з травня 2021 року. Тут пам’ятаємо правило визначення розрахункового періоду, закріплене в Порядку № 1266, і орієнтуємося на місяць, в якому настав страховий випадок, а не на той місяць, з якого працівниця пішла у декретну відпустку.

Тому розрахунковим періодом будуть 12 місяців, що передують дню настання права на таку відпустку (травень 2020 року — квітень 2021 року).Тоді кількість календарних днів розрахункового періоду будуть такими ж, як і за основним місцем роботи:

365 - 14 = 351 (к. дн.).

Сума зарплати розрахункового періоду:

39093,23 - 1202,78 = 37890,45 (грн).

Розрахуємо середньоденну зарплату:

37890,45 : 351 = 107,95 (грн).

Декретні за сумісництвом нараховуємо «за фактом» (мінімальні гарантії не застосовуємо):

107,95 х 104 = 11226,80 (грн).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі