Теми статей
Обрати теми

Звіт про зарплатні борги: розбираємо новинку

Біляєва Олена, експерт з питань оплати праці, Шпакович Микола, головний редактор журналу «Оплата праці»
Із січня 2021 року вводиться нова форма статистичного спостереження № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці». Хто та в якому порядку зобов’язаний подавати цей звіт, розповімо в статті.

Загальні питання про форму № 3-борг

Запитання

Відповідь

Чим затверджена нова форма статзвітності № 3-борг?

Наказом Держстату від 21.07.2020 р. № 222

Хто зобов’язаний подавати форму № 3-борг?

Юридичні особи (підприємства, установи і організації), обрані Держстатом. Підприємці форму № 3-борг не подають

З якою періодичністю та в який строк треба подавати звіт?

Щомісячно, не пізніше 7-го числа кожного місяця. Вперше цей звіт формуємо за січень 2021 року. Оскільки 7 лютого — неділя, звіт можна подати 8 лютого

Якщо немає заборгованості із зарплати, все одно треба подавати звіт?

Так, треба. Якщо на підприємстві, в установі, організації немає заборгованості із зарплати і виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, то в ряд. 2000 розд. 1 форми № 3-борг слід поставити позначку «√». Усі інші рядки звіту в цьому випадку будуть порожніми

Способи подання звіту

Подати звіт за формою № 3-борг можна на папері або в електронному вигляді (через кабінет респондента на сайті Держстату: statzvit.ukrstat.gov.ua). Якщо у вашому переліку статзвітності не буде форми № 3-борг, її можна додати із загального переліку (код форми S0220101)

Зверніть увагу! За неподання статистичної звітності на посадових осіб підприємства можуть накласти адмінштраф від 170 до 255 грн (ст. 1863 Кодексу України про адміністративні правопорушення).

Заповнюємо форму № 3-борг

Роз’яснення щодо заповнення форми № 3-борг (місячна) «Звіт про заборгованість з оплати праці» Держстат затвердив наказом від 12.08.2020 р. № 19.1.2-12/23-20*.

* Форму звіту № 3-борг та роз’яснення щодо її заповнення ви можете знайти на сайті Держстату: www.ukrstat.gov.ua/.

Так, згідно з цими роз’ясненнями не є заборгованістю з виплати зарплати не виплачені до кінця місяця суми за розрахунками з оплати праці і суми невиплаченої «непрацездатної» допомоги, якщо строк проведення розрахунків на підприємстві встановлений у тому ж самому місяці, за який зроблені нарахування.

А ось сума нарахованої зарплати, не виплачена працівникам протягом наступного місяця після встановленої дати її виплати, перетворюється на заборгованість із виплати зарплати, яку необхідно відобразити в розд. 2 форми № 3-борг.

У бланку документа у звичайному порядку треба заповнити адресну (вступну) частину та один із двох розділів. В адресній частині стандартно заповнюється повне найменування підприємства (установи, організації), юридична і фактична адреси.

Тепер зорієнтуємося, що потрібно заповнити в рядках звіту.

Код рядка

Як заповнюємо

Розділ 1. Інформація про відсутність заборгованості з оплати праці

2000

Позначку «√» у цьому рядку ставлять ті підприємства, установи, організації, у яких відсутня заборгованість із виплати зарплати і виплат у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності. У цьому випадку всі інші рядки форми № 3-борг не повинні містити ніяких даних. Простіше кажучи, якщо ви поставили позначку в ряд. 2000, то розд. 2 форми № 3-борг ви не заповнюєте

Розділ 2. Обсяги заборгованості з оплати праці на підприємстві (установі, організації)

2010

Зазначаємо загальну суму заборгованості із зарплати, строк виплати якої минув до 1-го числа місяця, наступного за встановленим місяцем здійснення розрахунків з працівниками. Наприклад, у формі № 3-борг, складеній станом на 01.05.2021 р., має бути інформація про суму повністю або частково не виплачених нарахувань з оплати праці за січень — березень 2021 року і за попередні періоди.

Які нарахування враховуємо? — Основну і додаткову зарплати, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, строк виплати яких минув до кінця звітного періоду, а саме нарахування за рахунками:

47, 66, 81 — при використанні загального Плану рахунків;

47, 66 — при використанні спрощеного Плану рахунків;

66, 67, 65 — для бюджетних установ.

Виплати яким категоріям працівників враховуємо? — Основним працівникам; сумісникам; особам, працюючим за цивільно-правовими договорами; звільненим працівникам, поновленим на посаді за рішенням суду; іншим особам, яким були здійснені нарахування з оплати праці та з якими не проведені своєчасні розрахунки.

До ряд. 2010 не включаємо:

• суми відрахувань із зарплати, обов’язкові для усіх працівників згідно з чинним законодавством (ПДФО, військовий збір);

• суми депонованої зарплати, яка своєчасно не отримана з вини працівника.

Зверніть увагу: сума з ряд. 2010 форми № 3-борг повинна узгоджуватися з показником простроченої кредиторської заборгованості за розрахунками з оплати праці на відповідну дату

2020

Із загальної суми наявної заборгованості з виплати зарплати (ряд. 2010) виділяємо заборгованість із зарплати, не виплачену працівникам за попередні роки. Цей показник заноситься до ряд. 2020.

У звіті за формою № 3-борг, складеному станом на 01.02.2021 р., показник ряд. 2020 дорівнюватиме показнику ряд. 2010, оскільки строк розрахунків із працівниками з оплати праці за січень 2021 року ще не настав.

У наступних звітних періодах дані ряд. 2020 зменшуватимуться на суму, яка виплачена в поточному році в рахунок погашення заборгованості за попередні роки.

Зверніть увагу: показник ряд. 2020 форми № 3-борг, складеної станом на 01.02.2021 р., може бути менше відповідної суми, зазначеної у Балансі. Річ у тому, що Баланс складається станом на 01.01.2021 р., а в січні роботодавець може погасити частину «минулорічної» заборгованості із зарплати

2030

У цьому рядку зазначаємо кількість усіх працівників, яким своєчасно не виплачена зарплата, строк виплати якої минув до кінця звітного періоду. Включаємо основних працівників; сумісників; осіб, працюючих за цивільно-правовими договорами; звільнених працівників, поновлених на посаді за рішенням суду; інших осіб, яким нарахована, але своєчасно не виплачена зарплата

2040

Цей рядок заповнюємо за аналогією з ряд. 2010. Тільки замість зарплатної заборгованості показуємо заборгованість за виплатами у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності: лікарняними, допомогою по вагітності та пологах, допомогою на поховання. Причому враховуємо заборгованість за виплатами як за рахунок коштів підприємства (установи, організації), так і за рахунок коштів Фонду соціального страхування

2050

Цей рядок заповнюють установи і організації, оплата праці в яких фінансується за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів (код статті бюджетної класифікації 2111 — заробітна плата) та які своєчасно не розрахувалися з працівниками.

Важливо! До цього рядка також включають дані про суми не виплачених працівникам компенсаційних виплат, передбачених Законом № 796*, — код статті бюджетної класифікації 2710 — виплата пенсій і допомоги

Пояснення

Якщо порівняно з попереднім періодом сума заборгованості за розрахунками з оплати праці збільшилася або зменшилася на 25 % і більше, наводимо пояснення причини такого відхилення (збільшення або зменшення). Тобто порівнюємо дані ряд. 2010 поточного звіту із звітом за попередній період. Якщо різниця перевищує 25 % від суми, зазначеної в ряд. 2010 попереднього звіту, то пишемо пояснення. Наприклад, «погашено заборгованість із заробітної плати» або «не виплачена зарплата через брак коштів»

* Закон України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» від 28.02.91 р. № 796-XII.

Приклад 1. Станом на 01.02.2021 р. заборгованість із виплати зарплати та «непрацездатних» виплат у установи відсутня. Тоді у формі № 3-борг на 01.02.2021 р. буде заповнений тільки розділ 1, як показано на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Приклад заповнення форми № 3-борг про відсутність заборгованості із зарплати

Приклад 2. Станом на 01.03.2021 р. заборгованість підприємства з виплати зарплати (без урахування ПДФО та військового збору) становить:

за 2020 рік — 35,3 тис. грн;

за січень 2021 року — 28,3 тис. грн;

заборгованість за «непрацездатними» виплатами — 4,2 тис. грн.

Кількість осіб, яким своєчасно не виплачена зарплата, — 5.

Станом на 01.02.2021 р. заборгованість підприємства з виплати зарплати (без урахування ПДФО та військового збору) за 2020 рік (ряд. 2010) була в сумі 45,3 тис. грн.

На рис. 2 наведемо приклад заповнення форми № 3-борг станом на 01.03.2021 р.

img 2

Рис. 2. Фрагмент заповненої форми № 3-борг (приклад 2)

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі