Теми статей
Обрати теми

Страховий стаж & Об’єднаний звіт

Руда Тетяна, шеф-редактор журналу «Оплата праці»

У листі від 30.06.2021 р. № 3608/0/290-21/45 фахівці Мінсоцполітики відповіли на наш запит щодо визначення страхового стажу працівника.

Нагадаємо: для визначення суми лікарняних велику роль відіграють значення загального і спеціального страхового стажу.

Так, згідно зі ст. 24 Закону про соцстрахування допомога по тимчасовій непрацездатності виплачується застрахованим особам залежно від страхового стажу в певних розмірах.

Розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності залежно від страхового стажу

Страховий стаж

Розмір допомоги

До 3 років

50 %

Від 3 до 5 років

60 %

Від 5 до 8 років

70 %

Більше 8 років

100 %

Для окремих категорій осіб ст. 24 Закону про соцстрахування надана пільга у вигляді 100 % оплати лікарняного листа. Але йдеться зараз не про них, а про тих працівників, у яких розмір допомоги по тимчасовій непрацездатності безпосередньо залежить від страхового стажу.

Як бачимо, у визначенні розміру (%) оплати листка непрацездатності додаткові 1 або 2 місяці страхового стажу можуть відіграти велику роль. Тому кожен місяць страхового стажу лічений.

Для суми лікарняних і декретних також має значення наявний у працівника спеціальний страховий стаж. Спеціальний страховий стаж — це страховий стаж, зароблений працівником протягом останніх 12 місяців перед настанням хвороби або початком відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами.

У разі якщо в працівника немає 6 місяців спеціального страхового стажу, то:

• допомога по тимчасовій непрацездатності визначається виходячи з нарахованої зарплати, але не більше ніж розмір допомоги, обчисленої з мінімалки;

• допомога по вагітності та пологах визначається виходячи з нарахованої зарплати, але не більше ніж розмір допомоги, обчисленої з двох МЗП.

За наявності 6 і більше місяців такого стажу спеціальні законодавчі обмеження за сумою допомоги виконувати не потрібно.

Інакше кажучи, значення і загального страхового стажу, і спеціального безпосередньо впливають на суму допомоги.

У свою чергу, страховий стаж обчислюється в місяцях за даними реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Дізнатися дані про наявність страхового стажу працівника роботодавець може з довідки 9. Також сам працівник може надати форму ОК-7, у якій буде видно його страховий стаж.

Але вся річ у тому, що дані про страховий стаж у цих довідках відображаються тільки після закінчення строку подання Об’єднаного звіту за квартал.

Це означає, що тримісячний період може «вилетіти» зі страхового стажу працівника. А він, у свою чергу, може виявитися вирішальним при визначенні відсотка оплати лікарняного листа. Наприклад, повинен змінитися із 70 % на 100 %.

Що ж робити в цьому випадку?

У листі, що коментується, фахівці Мінсоцполітики вказали на те, що потрібно орієнтуватися на дані Об’єднаного звіту з типом «Звітний» як «Довідковий».

Це логічно. Нічого іншого в нас не залишається в нинішній ситуації. Але! Не можна не зауважити, що в довідці 9 дані з Об’єднаного звіту з типом «Звітний» як «Довідковий» страховий стаж не формують. Страховий стаж сформується тільки після закінчення строку подання Об’єднаного звіту за квартал.

Фахівці Мінсоцполітики все ж вважають подання Об’єднаного звіту з типом «Звітний» як «Довідковий» достатнім для того, щоб врахувати окремі місяці кварталу у страховий стаж працівника. Із цим не сперечатимемося, оскільки це на руку роботодавцям і в ситуації, що склалася, це хороше вирішення питання.

А ось що ж робити, якщо працівник захворів у липні? Об’єднаний звіт з типом «Звітний» як «Довідковий» за 2 квартал ми вже не формуємо. Потрібно подавати Об’єднаний звіт за 2 квартал. Але ж строк його подання — по 9 серпня 2021 року і ми можемо не поспішати.

Як показує практика, фахівці Фонду соцстраху все ж приймають заяви-розрахунки на фінансування виплат у такій ситуації з фактичними даними про страховий стаж, які ще не потрапили до реєстру. Але про всяк випадок рекомендуємо звернутися із цього питання до вашого відділення Фонду соцстраху, якщо виникнуть запитання щодо приймання заяви-розрахунку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі