Теми статей
Обрати теми

Зустрічаємо зміни у вимогах до часу роботи та відпочинку водіїв!

Шевчук Михайло, податковий експерт
Зміни спіткали Положення про робочий час і час відпочинку водіїв колісних транспортних засобів*. Пропонуємо вам детально в них розібратися!

* Затверджено наказом Мінтрансу від 07.06.2010 р. № 340 (далі — Положення № 340).

Розпочнемо з того, що наказ № 337** — носій змін — набуває чинності через 3 місяці з дня його офіційного опублікування (п. 5 наказу). При цьому 10.09.2021 р. він вже опублікований в «Офіційному віснику України».

** Наказ Мінінфраструктури «Про внесення змін до наказу Міністерства транспорту та зв’язку України від 07 червня 2010 року № 340» від 24.06.2021 р. № 337.

Далі про суть змін.

Робоча зміна та змінна перерва: уточнення

Уточнюються деякі поняття, що використовуються в Положенні № 340 (п. 1.5 цього документа). Зокрема, уточнять, що робоча зміна (період роботи водія відповідно до графіка змінності) може бути як безперервною, так і розділеною на частини.

Змінна перерва наразі визначена як сумарна тривалість перерв за робочий день (зміну). Плюс до цього буде прописано, що це період, протягом якого водій не керує автомобілем та не виконує іншої роботи і який використовується ним для відпочинку.

Це усуне різночитання в цій частині.

Також чіткіше пропишуть поняття «щоденний відпочинок» і «щотижневий відпочинок». Поки їх визначення залишають бажати кращого. Правду кажучи, не позбавленими вади вони будуть і в найближчому майбутньому, але все-таки конкретики додасться.

Так, щоденний відпочинок буде визначений як період, протягом якого водій може вільно розпоряджатися своїм часом протягом доби.

Щотижневий відпочинок, у свою чергу, — це період, протягом якого водій може вільно розпоряджатися своїм часом протягом тижня.

Робочий час водія

Уточнюється, що він включає і час, коли водій не зобов’язаний перебувати на робочому місці, але має залишатися на зв’язку, бути готовим відповісти на будь-який виклик, почати чи відновити рух або виконувати іншу роботу. Відповідно до оновленого п.п. «в» п. 2.1 Положення такий час ураховується у час простоїв не з вини водія, а той, у свою чергу, до робочого часу водія.

При цьому буде видалена норма про те, що час охорони ТЗ із вантажем або без нього зараховується водію в розмірі 1/3 робочого часу***.

*** Конкретна тривалість часу охорони вантажу та ТЗ, що зараховується водіям у робочий час, наразі встановлюється перевізником за погодженням з виборним органом первинної профспілкової організації (профспілковим представником). Але це положення також буде видалено.

Наразі при підсумованому обліку робочого часу водія нормальна тривалість робочого дня (зміни) не може перевищувати 10 годин.

Після змін ця норма звучатиме так:

ЦИТАТА

у разі підсумованого обліку робочого часу водія нормальна тривалість робочого дня (зміни) без урахування часу перерви не може перевищувати 10 годин. Тривалість періоду керування не може перевищувати 56 годин на тиждень та 90 годин протягом двох тижнів.

Наразі якщо нормальна тривалість робочого дня охоплює тривалі простої, очікування в ТЗ чи на робочому місці або якщо водію необхідно дати можливість доїхати до відповідного місця відпочинку, тривалість робочого дня (зміни) може бути збільшена до 12 годин за умови, що час керування протягом дня (зміни) не перевищує 9 годин. З урахуванням змін умова про час керування звучатиме так:

ЦИТАТА

не перевищує 10 годин, але не частіше, ніж двічі на тиждень, та 9 годин в інші дні.

Також при підсумованому обліку робочого часу повинна буде забезпечуватися наявність не менше ніж одного вихідного дня протягом тижня (п. 2.4 Положення № 340 у майбутній редакції).

Для водіїв автобусів, які здійснюють регулярні пасажирські перевезення, за їх згодою може встановлюватися робочий день із розподілом зміни на дві частини. При цьому обов’язковим є виконання умови, що тривалість цих частин не перевищує 4 години 30 хвилин (наразі — 4 години рівно)*. Підправлять і п. 4.1 Положення, згідно з яким після керування протягом 4 годин 30 хвилин (наразі — 4 години) водій повинен зробити перерву для відпочинку та харчування тривалістю не менше 45 хвилин, якщо не настає період щоденного (міжзмінного) відпочинку.

* З урахуванням часу, необхідного для повернення на місце стоянки.

Зараз установлено, що така перерва

ЦИТАТА

«може бути замінена перервами тривалістю не менше 15 хвилин кожна, розподіленими протягом періоду керування або відразу після цього періоду з урахуванням вимог п. 4.1 цього розділу». З урахуванням змін — «може бути замінена перервою тривалістю не менше ніж 15 хвилин із наступною перервою тривалістю не менше ніж 30 хвилин з урахуванням вимог п. 4.1 цього розділу».

Період керування

Йому в Положенні № 340 присвячений цілий розділ (ІІІ), і він також не обійшовся без змін (знову ж таки прийдешніх).

ЦИТАТА

Змінний період керування згідно з п. 1.5 Положення № 340 — це сумарна тривалість періодів керування за робочий день (зміну).

Пропишуть, що змінний період керування водія, включаючи надурочні роботи, не повинен перевищувати 10 годин не частіше двох разів на тиждень і 9 годин в інші дні (наразі — 9 годин).

Виключать положення, що встановлює скорочену тривалість змінного періоду керування для водіїв ТЗ, великовагових, та (або) великогабаритних, та (або) небезпечних вантажів, що здійснюють перевезення. Поки вона не повинна перевищувати 8 годин (причому включаючи надурочні роботи). Після набрання чинності змінами на таких водіїв поширюватимуться загальні норми (про 9/10-годинний період керування).

Уточнять перелік непередбачених обставин, у разі виникнення яких змінний період керування водія (не плановий, а фактичний) може бути збільшено понад норми, встановлені п. 3.1 Положення. Окрім технічної несправності ТЗ, зупинення його руху в рейсі (на маршруті), несприятливих погодних умов, додадуть також перешкоди руху, відсутність місць стоянки. Причому цей перелік, схоже, тепер стане вичерпним (про що свідчить відсутність у його кінці «тощо»).

Також буде встановлено, що водій повинен буде зазначити на роздруківці тахографа характер і причину виникнення непередбачених обставин не пізніше ніж у момент прибуття до місця стоянки.

Важливо

З урахуванням змін, тахограф — це обладнання, призначене для встановлення на транспортних засобах для показу та реєстрації в автоматичному чи напівавтоматичному режимі інформації не лише про рух таких транспортних засобів, а й про певні періоди роботи їх водіїв.

Також установлять, що тривалість періоду керування у разі підсумованого обліку робочого часу не може перевищувати 56 годин на тиждень та 90 годин протягом двох тижнів. Це положення з’явиться в п. 2.4 Положення № 340 (див. цитату вище). У загальному випадку продовжить діяти чинна норма, що тривалість керування водія на тиждень, включаючи надурочні роботи, не повинна перевищувати 48 годин.

Час відпочинку

Деякі уточнення «накриють» і розд. V Положення № 340, який регулює саме час відпочинку (відпочинок — це безперервний період часу, який водій може використовувати на свій розсуд).

Тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку водія протягом будь-якого двадцятичотиригодинного періоду, рахуючи від початку робочого дня (зміни), має бути не менше 11 (наразі — 10) послідовних годин. Якщо протягом робочої зміни ТЗ керують два водії, то згідно з оновленим п. 5.2 Положення № 340 кожен водій повинен мати щоденний відпочинок тривалістю не менше 9 (наразі — 8) послідовних годин.

Водіям, яким установлено підсумований облік робочого часу, тривалість щоденного (міжзмінного) відпочинку в окремі періоди може бути зменшено до 9 (наразі — 8) послідовних годин протягом будь-якого двадцятичотиригодинного періоду, але ще й із застереженням — «не частіше ніж тричі на тиждень, рахуючи від початку робочої зміни».

Важливо

При цьому робочий час протягом облікового періоду не повинен перевищувати норми робочого часу, установленої законодавством.

Облік робочого часу

У п. 6.1 Положення № 340 щодо обов’язковості тахографів пропишуть також обов’язок водіїв зберігати записи про режим праці та відпочинку протягом робочої зміни та 28 днів із дня її закінчення.

Якщо ТЗ не обладнано тахографом, як альтернативу веденню індивідуальної контрольної книжки водія (форма якої затверджена додатком 3 до Положення № 340) пропишуть можливість мати копію графіка змінності водіїв.

Також з’являється новий документ (додаток 4 до Положення № 340) — бланк підтвердження діяльності (додається до тахографа). Його перевізник зможе заповнити у разі тимчасової непрацездатності водія чи перебування його у відпустці, а також якщо водій не здійснював перевезення пасажирів чи/та вантажів. Зберігати бланк підтвердження діяльності водій повинен протягом робочої зміни та 28 днів із дня її закінчення, а перевізник — протягом 12 місяців.

Також у новій редакції буде зазначено, що Положення не поширюється, серед іншого, на перевезення пасажирів чи/та вантажів, які здійснюються закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі