Теми статей
Обрати теми

Додаткова професійна освіта: наважуватись чи ні?

Уклеїна Світлана, психологиня
Минув черговий День знань. Святкові лінійки в школах, хвилювання з приводу початку навчального року в дітей і батьків позаду. Тема навчання актуальна і для дорослих. Перевага дітей у навчанні полягає в тому, що вони перебувають у сенситивному (чутливому до сприйняття нових знань) віці. Перевага дорослих — в тому, що ми самостійно обираємо, чого та як вчитися.

Можливості для навчання дорослих

У сучасному світі можна виділити три основних способи додаткового професійного навчання дорослих.

img 1Навчання на курсах, семінарах, майстер-класах, конференціях тощо. Переваги такого способу полягають у короткостроковості, отриманні нових знань, а також зав’язуванні корисних знайомств.

img 2Навчання в компанії, в якій ви працюєте. У великих підприємств існують так звані корпоративні університети, системи наставництва та розвитку.

img 3Стара добра самоосвіта.

Кожен із цих варіантів відкриває нові можливості. Перш ніж обрати оптимальний для вас, пропоную відповісти на запитання: я вчуся, щоб що? Розуміння того, навіщо вам додаткова освіта, окреслить ваш шлях до мети. Проаналізуйте те, що ви вже знаєте, вмієте, і те, що ви хочете отримати. Зіставте ці дві складові — й зрозумієте, яких саме знань бракує.

Будьте чесними з собою. Якщо ви хочете заробляти більше грошей або ваші амбіції штовхають вас до більш значущої ролі в професії, — це нормально.

Подивіться на освіту не як на самостійну мету: я хочу вивчити новий напрямок у роботі бухгалтера. А як на інструмент для досягнення якогось блага: я хочу вивчити новий напрямок бухгалтерської роботи, щоб підвищити свій рівень доходу. І, як наслідок, почати подорожувати або придбати нове житло. Так ваша мотивація буде довготривалою. І коли ви вже зробите кілька кроків, вам не захочеться все кинути, тому що вас підштовхуватимуть бажання поліпшити якість власного життя і відчуття, що ви самі на нього впливаєте.

Якою б сильною не була ваша мотивація, без самодисципліни не обійтися. Добре, що цю навичку ми отримали в школі. Іноді кожна людина відчуває втому, прокрастинує (відкладає важливі справи «на потім») або сумнівається. У такі моменти допоможе невелике вольове зусилля. Коли дуже не хочеться, потрібно просто одягнутися, взяти необхідні речі та почати заняття. Краще, якщо у вас буде приблизний план занять.

Не впадайте в крайнощі

Я знаю чоловіка, якому більше 40 років, — він захистив кілька кандидатських дисертацій у різних сферах знань і все ще шукає себе. У психології це називається інфантилізмом — вибором дитячої поведінки дорослими людьми через страх перед змінами, небажання приймати рішення і нести відповідальність за них.

Інший мій знайомий за останні три роки відвідав кілька десятків короткострокових курсів і тільки 1 — 2 інструменти з них застосував у роботі. Щоб не стати героєм такої історії, потрібно не лише вчитися, а й шукати способи застосувати знання.

Ідеальний збіг — це коли те, чого ви хочете навчитися, потрібне у сфері, в якій ви працюєте. Якщо ви вже давно придивляєтеся до якогось курсу, спробуйте обговорити його з керівником. Якщо компанії це не потрібно зараз, вибір за вами: вирішуйте, чи потрібно це знання вам як професіоналу загалом? Якщо відповідь «так» — починайте. Якщо «ні» — шукайте щось інше.

До речі, у багатьох компаніях зараз є часткова або навіть повна оплата додаткової освіти для співробітників. Роботодавці розуміють важливість розвитку свого персоналу. Трохи перефразую відомий вислів: краще навчити своїх співробітників і вони підуть, ніж не навчити й вони залишаться.

Уміння вчитися

Уміння вчитися — це розуміння: де знайти джерела правдивої інформації, в який час ваш мозок працює найбільш продуктивно, чи потрібен вам наставник тощо. Простіше кажучи, це розуміння і застосування відповідних вам умов навчання.

І важлива навичка не лише в навчанні, а й в житті загалом — критичне мислення. Це здатність людини ставити під сумнів нову інформацію, включаючи власні переконання. Це процес активного осмислення, застосування, аналізу та оцінки інформації для досягнення відповіді або висновку. Розвивати критичне мислення можна в будь-якому віці. До того ж «плоди» у вигляді вміння швидко орієнтуватися в ситуаціях та приймати рішення того варті.

Проблеми навчання дорослих

Хочу звернути вашу увагу на кілька змін, що відбулися під час стрімкого розвитку онлайн-простору.

img 4Розфокусована увага. Вражає, скільки інформації зараз є у відкритих джерелах. І між скількома джерелами ми постійно перемикаємось, не заглиблюючись у суть. Це заважає утримувати увагу на одному предметі пізнання і веде до більш тривалого засвоєння інформації. Тому якщо ви читаєте статтю або книгу в рамках освіти, повідомлення з додатків, у месенджерах не повинні вас відволікати кожні 5 хвилин. Щоб знову зануритися у вивчення, мозку потрібно щоразу перемикатися.

img 5Відсутність потреби в пошуку нових рішень. Інтернет — великий винахід. Можливість отримати відповідь на безліч запитань щодня так близько — в рядку пошуку вашого браузера. Наприклад, вам потрібно написати звіт у вільній формі. Що ви робите? Знаходите шаблони схожих звітів в інтернет-мережі, додаєте в них вашу інформацію. Якщо хоча б 10 хвилин поміркувати про те, як ви хочете представити інформацію у звіті, ваш мозок потренує пошук нових рішень. Проведіть так званий мозковий штурм. Насправді, багато відповідей є всередині нас. І, можливо, наступного разу в ситуації, коли вам потрібно буде знайти швидку відповідь самостійно, ви її вигадаєте.

img 6Поверхневість багатьох професійних курсів. Часто для викладача створити і провести свій курс — це насамперед спосіб заробітку, а не потреба ділитися накопиченими знаннями та досвідом. Тому перш ніж оплачувати участь, уважно вивчіть програму курсу і подумайте, який відсоток інформації вам уже відомий? Що ви вивчите нового? І чи буде це цінним для вас?

Замість висновку

Можливо, зараз ви перебуваєте на такому етапі кар’єри, коли наявних знань і навичок достатньо. Або основну увагу ви приділяєте не роботі, а, наприклад, особистому життю. Або кар’єрні звершення взагалі не для вас. Добре, що ви розумієте, чого хочете. І що не хочете здобувати нову освіту зараз. Усе ж не навчаючись і не розвиваючись зовсім, ми ризикуємо використовувати старі, неробочі рішення для нових викликів не лише в роботі, а й в інших сферах нашого життя.

Постійне навчання та розвиток дозволяють нам продовжити «молодість» розуму. Навіть мінімальні зусилля в цьому напрямку допоможуть підтримувати когнітивні (пізнавальні) здібності в тонусі.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі