Теми статей
Обрати теми

Простійні наслідки для середньої зарплати

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Розглянемо, як період простою та оплата за цей час впливають на розрахунок середньої зарплати у різних випадках.

За Порядком № 100

Нагадаємо, норми цього документа використовують для розрахунку сум відпускних, компенсації за невикористану відпустку, вихідної допомоги, оплати за час підвищення кваліфікації, відрядження тощо.

Почнемо із 12-місячного розрахункового періоду. Його беруть для обчислення відпускних та компенсації за невикористану відпустку. Згідно з приписом абз. 6 п. 2 Порядку № 100 час, протягом якого працівники згідно з чинним законодавством не працювали і за ними не зберігався заробіток або зберігався частково, виключається із розрахункового періоду.

Відомо, що період простою може бути оплачено у розмірі 2/3 тарифної ставки чи середньої зарплати. При розрахунку середньоденної зарплати за 12 календарних місяців є дуже важливим, як саме було оплачено період простою.

1. Якщо простій оплачено у розмірі 2/3 тарифної ставки (окладу), така оплата вважається частковою. Тому цей період виключається із розрахункового періоду. Причому разом із вихідними днями, які на нього припадають (див. лист Мінекономіки від 08.02.2021 № 4708-06/7891-09).

2. Якщо ж простій оплачено за середньою зарплатою, тоді цей період залишається у розрахунку середньої зарплати.

Тепер про розрахунок «середньої» за останні 2 календарні місяці. Цей розрахунковий період беремо для визначення суми вихідної допомоги, матеріальної допомоги на оздоровлення, на соцпобут та для інших виплат.

Тут все просто. Зарплату за відпрацьований час ділимо на кількість відпрацьованих робочих днів у розрахунковому періоді. Водночас період простою не є відпрацьованим періодом. А тому у розрахунку середньоденної зарплати участі не бере. Причому незалежно від того, яким чином оплачено простій (2/3 від окладу чи у розмірі середньої зарплати).

За Порядком № 1266

Цей документ «рулить» при визначенні сум лікарняних чи допомоги по вагітності та пологах. Приписом п. 3 Порядку № 1266 чітко визначено: у розрахунковому періоді не враховують календарні дні, не відпрацьовані з поважних причин. Перелік таких причин вичерпний:

— тимчасова непрацездатність;

— відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами;

— відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком;

— відпустка без збереження зарплати.

Простій тут не зазначений. Отже, його період включається до розрахункового періоду для визначення суми лікарняних чи декретних. Відповідно сума оплати періоду простою включається до розрахунку середньоденної зарплати. Причому не має значення, як було оплачено період простою (у розмірі 2/3 окладу чи середньої зарплати).

Далі у таблиці узагальнимо наведену інформацію.

Включення простою до розрахунку середньої зарплати

Розрахунок середньої зарплати

Період простою оплачений у розмірі:

2/3 посадового окладу

середньої зарплати

Відпускні або компенсація за невикористану відпустку

Не включаємо

Включаємо

Вихідна допомога, матеріальна допомога, оплата відрядження, підвищення кваліфікації та інші виплати, із розрахунку двомісячного розрахункового періоду

Не включаємо

Не включаємо

Лікарняні або допомога по вагітності та пологах

Включаємо

Включаємо

Лікарняний лист

Лікарняні листи, які припадають на період простою, оплачують у загальному порядку. На цьому наголошують фахівці Мінсоцполітики в листі від 23.06.2020 № 6387/0/290-20/45 (ср. ).

При цьому не має значення те, що працівник у період простою перебував удома.

Аргумент вагомий: факт перебування у простої не зазначений у переліку підстав для відмови у наданні допомоги по тимчасовій непрацездатності. Їх вичерпний перелік наведений у ст. 23 Закону про соцстрахування.

Водночас на місцях ФСС часто відмовляє у фінансуванні лікарняних, які припали на час простою. Але ми вважаємо такі дії неправомірними.

Відпустка

У період простою працівникам можна надавати відпустки. У цьому разі оплату проводимо за відпускними правилами.

Час простою не з вини працівника включаємо до стажу, що дає право на отримання основної щорічної відпустки.

Висновки

  • Період простою та оплата за нього впливають на розрахунок середньої зарплати.
  • Лікарняний, відкритий під час простою, підлягає оплаті.
  • Під час простою працівник може піти у відпустку.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі