Теми статей
Обрати теми

Простій + призупинення: відображаємо в Об’єднаному звіті

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник перебував у простої з 1 по 24 березня 2022 року, а з 25 березня трудовий договір призупинено. Зарплата за березень становить 4673,20 грн. Чи потрібно проводити доплату до МЗП? Чи правильно сплачувати ЄСВ з мінімалки? Як відобразити березневі виплати в Об’єднаному звіті?

Доплата до МЗП. Оплату за час простою не треба «дотягувати» до МЗП. Аргумент: норма ст. 31 Закону про оплату праці, якою передбачена ця доплата, пов’язана з виконанням місячної (годинної) норми праці. Але час простою належить до невідпрацьованого.

Оскільки в місяці простою немає виплат за відпрацьований час, то про доплату до МЗП можна забути. Працівник отримає лише фактичну виплату за час простою.

ЄСВ. Призупинення трудового договору не є звільненням. Тому в місяці простою за основними працівниками без інвалідності, які перебували у трудових відносинах повний місяць, ЄСВ слід сплатити не нижче мінімального страхового внеску. Простіше кажучи, слід дотримуватись правила про сплату ЄСВ з МЗП. Це стосується і тих випадків, коли простій продовжувався неповний місяць.

Отже, сплачувати ЄСВ потрібно з мінімальної зарплати, а не з фактично нарахованої оплати за час простою.

Звітність. Заповнення звітності розберемо на конкретному прикладі.

Приклад. Працівник Смолянець Микола Володимирович (основне місце роботи, повна зайнятість, ставка ЄСВ — 22 %) з 1 по 24 березня 2022 року перебував у простої. А з 25.03.2022 трудовий договір з ним призупинено. Сума оплати простою склала 4673,20 грн (ПДФО — 841,18 грн, ВЗ — 70,10 грн, ЄСВ — 1028,10 грн). Дохід виплачено, податки сплачено своєчасно.

Почнемо з додатка Д1. Тут відображаємо суму оплати за час простою — як звичайну зарплату. Жодних спеціальних позначок не передбачено. Це стосується і кількості днів простою в Д1 — окремо їх не зазначаємо.

Так само не слід виокремлювати дні призупинення трудового договору. Вони є днями перебування у трудових відносинах. Тож одним рядком у графі 14 зазначаємо 31 календарний день березня-2022.

Зверніть увагу: у прикладі виходимо з того, що працівник є основним (повна зайнятість) і без інвалідності (ЄСВ нараховується за ставкою 22 %), а також відпрацював весь місяць. А отже, маємо справу зі сплатою ЄСВ з МЗП.

Оскільки сума оплати за час простою є меншою за МЗП, то на різницю слід нарахувати доплату ЄСВ до мінімального страхового внеску. Для цього на працівника заповнюємо ще один рядок.

У графі 09 зазначаємо код типу нарахувань «13». У графі 18 — різницю між МЗП та фактично нарахованою виплатою за час простою — 1826,80 грн (6500 - 4673,20), а у графі 20 — відповідно суму ЄСВ у розмірі 401,90 грн (1826,80 х 22 %).

Перевірка: 1028,1 + 401,90 = 1430 грн. Сума ЄСВ з фактичної оплати за час простою + сума ЄСВ з різниці між МЗП та фактичною оплатою = мінімальний страховий внесок.

Приклад заповнення додатка Д1 наведено на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Фрагмент додатка Д1: простій + призупинення трудового договору

У 4ДФ за березень на працівника формуємо один рядок та зазначаємо в ньому суму оплати простою (4673,20 грн) та утримані/перераховані з неї ПДФО (841,18 грн) й ВЗ (70,10 грн). Ознака доходу — «101».

Приклад заповнення додатка 4ДФ наведено на рис. 2.

img 2

завантажити файл

Рис. 2. Фрагмент додатка 4ДФ: простій + призупинення трудового договору

І наприкінці декілька слів про додаток Д5. Початок і закінчення простою тут не відображаємо. Так само жодним чином не фіксуємо початок та закінчення призупинення трудового договору.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі