Теми статей
Обрати теми

Розлучений батько двох дітей хоче у додаткову відпустку

Жиленко Катерина, експерт з оплати праці та трудового законодавства
Працівник має двох дітей до 15 років. Із їх матір’ю він розлучений. Діти живуть із мамою, проте батько бере участь у їх вихованні. Колишня дружина не працює. Чи може працівник скористатись додатковою відпусткою на дітей?

Так, може. Але за дотримання певних умов.

Підстава

Трохи ретроспективи. Із 09.05.2021 законодавці змінили звичний порядок надання соцвідпустки на дітей, оновивши перелік осіб, які мають на неї право. Відтоді оплачувана 10-денна відпустка надається, зокрема, одному з батьків, які мають двох або більше дітей віком до 15 років. Саме таке формулювання маємо у ч. 1 ст. 19 Закону про відпустки* та ч. 1 ст. 1821 КЗпП.

* Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР.

Отже, право на соцвідпустку на дітей має як мати, так і батько дітей. Проте скористатися ним може лише один з батьків. Хто саме — вони вирішують самостійно.

Тож на цій підставі батько дітей може претендувати на соцвідпустку в описаній ситуації. При цьому є декілька важливих моментів. Далі їх розглянемо.

Батьки розлучені

Те, що батьки розлучені, не вливає на їх право отримати відпустку на дітей. Адже таке право надається саме одному з батьків, а не одному із подружжя. При цьому припис ст. 19 Закону про відпустки не вимагає, щоб батьки перебували у шлюбі. Тож право на відпустку зберігається і за розлученими батьками. Так само воно надається і тим батькам, що проживають у «цивільному» шлюбі (без оформлення у РАЦСі).

Головне, щоб у свідоцтві про народження дітей ваш працівник був записаний батьком.

Мама не використала відпустку

Щоб батько дітей зміг використати соцвідпустку, має бути виконана важлива умова: мати дітей за цей календарний рік таку відпустку не використала і не отримала за неї компенсацію.

У запитанні зазначено, що мати дітей не працює. Але ж невідомо, чи з початку цього календарного року, чи, припустимо, місяць-два. Тож будьте пильні: якщо у 2022 році матуся була працевлаштована і використала соцвідпустку на дітей або отримала компенсацію за неї при звільненні, то батько вже не має права на такий оплачуваний відпочинок.

Батько стверджує, що мати не працює вже давно? У заяві про надання відпусти він має зазначити, що мати дітей не використала таку відпустку за відповідний календарний рік.

Водночас фахівці Мінекономіки неодноразово наголошували*: законодавством не визначено конкретного переліку документів, які б підтвердили, що один з батьків не скористався правом на додаткову соціальну відпустку та не отримав компенсацію за неї в поточному році. Тому, на їх думку, працівник може надати роботодавцю будь-який документ, у якому з достатньою достовірністю підтверджено, що іншому з батьків дітей така соціальна відпустка не надавалася, компенсація за неї не виплачувалася.

* Див., зокрема, листи Мінекономіки від 01.07.2021 № 4712-06/34401-07, від 10.08.2021 № 4712-06/40797-07, від 09.12.2021 № 4712-06/57931-07.

Дійсно, законодавство не вимагає надавати жодних додаткових підтверджуючих документів і їх перелік не встановлює. Тож можна обмежитись лише заявою. А можна для перестрахування попросити працівника надати якісь докази.

Коли йдеться про працюючого другого з батьків, то можна отримати відповідну довідку з його роботи.

А що робити в ситуації з безробітної мамою? Якщо вона від початку року не працювала, то логічно, що відпусткою на дітей і не пахне. Щоб довести нероботу, на практиці викручуються за допомогою «пенсійних» довідок. Дані про трудовий та страховий стаж у довідках ОК-5 та ОК-7 можуть свідчити про наявність або відсутність трудових відносин протягом відповідного періоду.

Працівник не знає, як їх отримати? Підкажіть йому. Алгоритм дій простий:

1) проходимо авторизацію на Порталі послуг ПФУ за посиланням portal.pfu.gov.ua (за допомогою ЕЦП, через ID.GOV.UA тощо);

2) у розділі «Комунікації з ПФУ» обираємо опцію «Запит на отримання електронних документів» та обираємо необхідний документ;

3) надаємо номер мобільного телефону (інші поля мають бути уже заповнені) та погоджуємось на обробку і передачу персональних даних;

4) за кілька секунд (хоча, можливо, і трохи довше) отримуємо запитаний документ у розділі «Мої звернення». Скачуємо pdf-документ (якщо треба, роздруковуємо) і надаємо роботодавцю батька.

Ще один варіант — довідка із центру зайнятості, якщо вона там перебуває на обліку як безробітна.

Післямова

Після 10-денного відпочинку батька мати уже не зможе взяти соцвідпустку на двох дітей за цей рік (якщо вона працевлаштується і теж захоче відпочити).

Також попередимо: оскільки в описаній ситуації батько дітей бере участь у їх вихованні, то мати не зможе використати соцвідпустку на дітей як одинока мати.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі