Теми статей
Обрати теми

Доплата за перевірку зошитів: індивідуальне та дистанційне навчання

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Як оплачувати вчителю закладу загальної середньої освіти (далі — ЗЗСО) перевірку зошитів у 2 класі з кількістю учнів 8 осіб, а також якщо організована індивідуальна форма навчання? Чи здійснюється така доплата при дистанційній формі навчання?

Індивідуальна форма навчання

Заклади освіти відповідно до законодавства та своїх установчих документів можуть організовувати здобуття освіти за індивідуальною формою (екстернатною (екстернатом), сімейною (домашньою), педагогічним патронажем). Така умова встановлена у п. 2 розд. І Положення № 8*.

* Положення про індивідуальну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 12.01.2016 № 8.

Зарахування до ЗЗСО на індивідуальну форму здобуття освіти проводиться зазвичай до початку навчального року та незалежно від наявності вільних місць у класі. Індивідуальний навчальний план для учнів, яким можуть визначатися форми та засоби оцінювання, розробляється у порядку, визначеному Законом про середню освіту*.

* Закон України «Про повну загальну середню освіту» від 16.01.2020 № 463-IX.

При організації індивідуальної форми здобуття освіти засоби оцінювання визначає педпрацівник з урахуванням змісту індивідуального навчального плану (за його наявності). Таке оцінювання може відбуватися разом з іншими здобувачами освіти відповідного класу за розкладом, визначеним закладом освіти, або окремо від них.

Результати оцінювання фіксуються в окремому журналі або у класному журналі, що містить розділ/додаток для обліку навчальних занять та оцінювання при організації індивідуальної форми здобуття освіти (крім результатів оцінювання, що проводиться відносно учнів, які проходять лише річне оцінювання та/або атестацію за екстернатною формою).

Для забезпечення індивідуальної форми здобуття освіти можуть використовуватися технології дистанційного навчання відповідно до Положення № 1115*. Організація освітнього процесу під час дистанційки здійснюється з дотриманням вимог законодавства про освіту.

* Положення про дистанційну форму здобуття повної загальної середньої освіти, затверджене наказом МОН від 08.09.2020 № 1115.

Дистанційне навчання здійснюється відповідно до освітньої програми закладу освіти та має забезпечувати виконання суб’єктами дистанційного навчання державних стандартів освіти (п. 4 розд. I Положення № 1115).

Оплатні нюанси

Оплата праці педпрацівників за проведення навчальних занять за індивідуальною формою здобуття освіти, у тому числі з використанням технологій дистанційного навчання, здійснюється відповідно до законодавства у сфері освіти (п. 1 розд. V Положення № 8).

Одним з таких актів законодавства є Інструкція № 102*. Згідно з п. 68 цієї Інструкції оплата праці педпрацівників має здійснюватися за тарифікацією, шляхом множення ставки зарплати педпрацівника на його фактичне навантаження на тиждень і ділення цього добутку на встановлену норму годин на тиждень, для вчителів — 18 годин.

* Інструкція про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затверджена наказом МОН від 15.04.93 № 102.

ВАЖЛИВО!

Оплата за години при індивідуальній формі навчання провадиться за тарифікацією.

Встановлена при тарифікації зарплата виплачується щомісячно незалежно від кількості тижнів і робочих днів у різні місяці року. Розподіл навчальних годин між усіма, без виключення, педпрацівниками закладу освіти здійснюється директором за погодженням з профспілковим комітетом (п. 63 Інструкції № 102).

Слід зазначити, що погодинну оплату праці при нарахуванні зарплати вчителям, які ведуть індивідуальне навчання з учнями, застосовувати не можна. Адже такий вид оплати праці допускається лише при оплаті за години заміщення тимчасово відсутніх через хворобу або з інших причин педпрацівників, яке тривало не більше двох місяців (п. 73 Інструкції № 102). Якщо заміщення тривало понад два місяці, то оплата праці педпрацівника провадиться з першого дня заміщення за всі години фактичного педагогічного навантаження за тарифікацією.

Розміри доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах освіти затверджені постановою № 1391*.

* Постанова КМУ «Деякі питання встановлення підвищень посадових окладів (ставок заробітної плати) та доплат за окремі види педагогічної діяльності у державних і комунальних закладах та установах освіти» від 28.12.2021 № 1391.

Так, учителям (у тому числі тим, які проводять індивідуальні та групові заняття з учнями, які здобувають освіту за сімейною (домашньою) формою або на педагогічному патронажі) у підготовчих та 1 — 4 класах ЗЗСО усіх типів і найменувань провадиться доплата за перевірку навчальних робіт у розмірі 15 % посадового окладу (ставки заробітної плати). Така доплата встановлюється основному вчителю незалежно від навантаження.

У класах (класах-комплектах) ЗЗСО усіх типів і найменувань з кількістю учнів менше 12 осіб оплата за перевірку навчальних робіт провадиться у розмірі 50 % відповідної доплати. Така умова встановлена у примітці 2 до розділу «Розміри доплат за окремі види педагогічної діяльності працівникам у державних і комунальних закладах та установах освіти» постанови № 1391. Зазначена умова застосовується й у разі поділу класів на групи та груп на підгрупи.

Також відзначимо, що доплату за перевірку письмових робіт обчислюють на основі окладу (ставки заробітної плати) вчителя з урахуванням підвищень, зокрема, підвищення на 10 %, передбаченого для педпрацівників постановою № 22* (ср. ).

* Постанова КМУ «Про підвищення оплати праці педагогічних працівників» від 11.01.2018 № 22.

Пам’ятайте, що під час дистанційного режиму роботи за працівниками зберігаються права та обов’язки, визначені КЗпП та іншими актами законодавства. Так, МОН у листі від 02.11.2020 № 1/9-609 зазначає, що при дистанційний формі навчання за педагогами зберігаються:

доплати за перевірку навчальних робіт учнів, роботу в інклюзивних класах (групах);

— надбавки за складність, напруженість у роботі, за розширення зони обслуговування або збільшення обсягу виконуваних робіт;

— інші доплати та надбавки відповідно до законодавства.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі