Теми статей
Обрати теми

Вчитель другої кваліфкатегорії: чи зберігається педзвання при атестації?

Гаращук Ольга, завідувач відділу вищої школи і науки ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Вчитель початкових класів працює на своїй посаді більше 30 років. Він закінчив педагогічне училище (молодший спеціаліст). Під час останньої атестації у 2019 році йому підтвердили ІІ кваліфікаційну категорію та педагогічне звання «старший учитель». Наступна чергова атестація планується на 2024 рік. Чи має зберігатися педзвання «старший учитель» під час атестації, адже наразі його присвоєння передбачено за наявності І кваліфікаційної категорії?

Кваліфікаційна категорія

У п. 9 розд. І Положення № 805* встановлено, що кваліфікаційна категорія «спеціаліст другої категорії» присвоюється педагогічному працівнику, який має, зокрема:

— освітній рівень молодший бакалавр (освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст), бакалавр;

— стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж три роки.

* Положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 09.09.2022 № 805.

У свою чергу, кваліфікаційна категорія «спеціаліст першої категорії» присвоюється педагогічному працівнику, який має:

— освітній рівень бакалавр (для працівників закладів дошкільної освіти також освітньо-професійний ступінь фаховий молодший бакалавр або ступінь вищої освіти молодший бакалавр (освітньо-кваліфікаційний рівень молодший спеціаліст);

— стаж роботи на посадах педагогічних працівників не менше ніж п’ять років.

Відповідно до п.п. 4 п. 2 розд. XV Закону № 1556* диплом про вищу освіту за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста (початкова вища освіта) прирівнюється до диплома про вищу освіту за освітньо-професійним ступенем молодшого бакалавра.

* Закон України «Про вищу освіту» від 01.07.2014 № 1556-VII.

Отже, якщо вчитель початкових класів має неповну вищу педагогічну освіту, яка прирівнюється до освітньо-професійного ступеня молодшого бакалавра, то він може претендувати на присвоєння лише другої кваліфікаційної категорії.

Педагогічне звання

Відносно збереження педагогічного звання «старший учитель», то п.п. 5.4 вже недіючого Типового положення № 930* (втратило чинність з 01.09.2023) передбачалося, що педпрацівникам, які мають базову або неповну вищу педагогічну освіту, можуть присвоюватись педзвання «старший учитель», якщо стаж їх педагогічної діяльності становить не менше 8 років.

* Типове положення про атестацію педагогічних працівників, затверджене наказом МОН від 06.10.2010 № 930.

Згідно з п.п. 1 п. 3 наказу МОН від 09.09.2022 № 805 педагогічні звання, присвоєні до набрання чинності цим наказом, є дійсними до атестації педагогічних працівників, проведеної згідно з Положенням № 805.

Тому до закінчення процедури проведення чергової атестації відповідно до Положення № 805 за педагогічним працівником має зберігатися присвоєне за попередньою атестацією педагогічне звання, незалежно від кваліфікаційної категорії.

Водночас у п. 10 розд. І Положення № 805 зазначено, що за результатами атестації педагогічні звання присвоюються (підтверджуються) педагогічним працівникам, які мають кваліфікаційну категорію «спеціаліст першої категорії» або «спеціаліст вищої категорії».

Атестаційні комісії І та ІІ рівнів приймають рішення про присвоєння (підтвердження) кваліфікаційних категорій і педагогічних звань або про відмову в такому присвоєнні (підтвердженні). Такий припис містить п. 7 розд. ІІ Положення № 805.

Однак атестаційні комісії, що створені відповідно до Положення № 805, не наділені повноваженнями скасовувати чи позбавляти педагогічних працівників педагогічних звань, які присвоєні згідно з Типовим положенням № 930 (ср. ).

Крім того, згідно зі ст. 58 Конституції України нормативно-правові акти не мають зворотної дії в часі, крім випадків, коли вони пом’якшують або скасовують відповідальність особи.

Таким чином, педагогічне звання «старший учитель», присвоєне вчителю початкових класів з базовою або неповною вищою педагогічною освітою на умовах Типового положення № 930, має зберігатися на час його роботи на цій посаді.

До речі, більше відповідей на запитання щодо проведення атестації згідно з Положенням № 805 ви можете знайти на сайті Профспілки працівників освіти і науки України.

Висновки

  • Якщо вчитель має неповну вищу педагогічну освіту, яка прирівнюється до ступеня молодшого бакалавра, то він може претендувати на присвоєння лише другої кваліфкатегорії.
  • Атестаційні комісії, створені відповідно до Положення № 805, не наділені повноваженнями скасовувати педагогічні звання, присвоєні згідно з Типовим положенням № 930.
  • Педзвання «старший учитель», присвоєне вчителю з другою кваліфікаційною категорією на умовах Типового положення № 930, має зберігатися за ним під час його роботи на цій посаді.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі