Теми статей
Обрати теми

Зміна майнового стану: повідомлення та декларування

Мацокін А., головний редактор журналу «Держслужбовець»
Відповідно до ст. 141 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»1 староста є виборною посадовою особою місцевого самоврядування. А оскільки староста є посадовою особою, то відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України від 07.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування»2 на посадових осіб місцевого самоврядування (отже, й на старосту) поширюються вимоги та обмеження, встановлені Законом України від 14.10.14 р. № 1700-VII «Про запобігання корупції»3. У цій статті ми поговоримо про обов’язок повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, встановлений Законом № 1700, дія якого поширюється й на посадових осіб місцевого самоврядування (ч. 1 ст. 3)», а отже, й на старост.

1 Далі за текстом — Закон № 280.

2 Далі за текстом — Закон № 2493.

3 Далі за текстом — Закон № 1700.

Обов’язок

Закон № 1700 містить вичерпний перелік осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, які зобов’язані щорічно подавати декларацію. Це означає, що такий обов’язок поширюється також і на старост.

Статтею 52 цього ж Закону, яка визначає додаткові заходи фінансового контролю щодо суб’єктів декларування, передбачено, що:

— у разі відкриття суб’єктом декларування або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента відповідний суб’єкт декларування зобов’язаний у десятиденний строк письмово повідомити про це Національне агентство з питань запобігання корупції4 у встановленому ним порядку, із зазначенням номера рахунка і місцезнаходження банку-нерезидента;

4 Далі за текстом — НАЗК

— у разі суттєвої зміни у майновому стані суб’єкта декларування, а саме отримання ним доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зазначений суб’єкт у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна зобов’язаний письмово повідомити про це НАЗК.

Зазначена інформація вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті НАЗК.

Рішенням НАЗК від 10.06.16 р. № 3 затверджено Форму повідомлення про суттєві зміни в майновому стані суб’єкта декларування5, яка складається з правил заповнення форми повідомлення та восьми розділів, у яких суб’єкт декларування зазначає інформацію про себе та об’єкти згідно з Законом.

5 Далі за текстом — Форма.

У правилах заповнення Форми НАЗК зазначає певні моменти, зокрема:

Якщо вартість майна перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 01 січня, але була сплачена частинами, то повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подається після переходу права власності на таке майно. Дохід, який був нарахований, але не сплачений (не отриманий), не повідомляється.

Для кожного випадку отримання доходу або придбання майна подається окреме повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування.

Зверніть увагу, що при заповненні Форми доходи та видатки на придбання майна суб’єкта декларування відображаються у грошовій одиниці України.

Доходи/видатки, одержані/здійснені в іноземній валюті, з метою відображення в повідомленні перераховуються в грошовій одиниці України за валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діяв на дату одержання доходів/здійснення видатків.

Вартість майна, що було придбано суб’єктом декларування, зазначається у грошовій одиниці України відповідно до останньої грошової оцінки майна або — якщо така оцінка не проводилася чи її результати не відомі суб’єкту декларування — на момент набуття майна у власність (як зазначено в документі, на підставі якого було набуто право власності).

Відомості щодо фінансових сум (кількості грошей) заокруглюються до гривні.

Суб’єкт декларування, яким є староста, зобов’язаний письмово повідомити НАЗК у разі суттєвої зміни у своєму майновому стані!

Відповідно до Закону № 1700 суттєвою зміною у майновому стані є: отримання доходу, придбання майна на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, установлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року (у 2017 році це є сума, що перевищує 80 тис. грн.).

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані має відбутися у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна!

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані здійснюється шляхом заповнення відповідної Форми на сайті НАЗК. Паперова копія повідомлення не надсилається (не подається).

Інформація про отримання доходу або придбання майна членом сім’ї суб’єкта декларування не повідомляється.

Інформація, включена в повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повинна бути також відображена в декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яку староста, як суб’єкт декларування, подає відповідно до Закону №1700.

Відповідальність

Стаття 65 Закону № 1700 встановлює відповідальність за корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення. Частиною 1 цієї статті передбачено, що за вчинення корупційних або пов’язаних з корупцією правопорушень особи, зазначені в ч. 1 ст. 3 цього Закону (до яких, як ми знаємо, належать і посадові особи ОМС), притягаються до кримінальної, адміністративної, цивільно-правової та дисциплінарної відповідальності у встановленому законом порядку.

Згідно з визначенням (ст. 1 Закону № 1700):

корупційне правопорушення — діяння, що містить ознаки корупції, за яке законом установлено кримінальну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність;

правопорушення, пов’язане з корупцією, — діяння, що не містить ознак корупції, але порушує встановлені цим Законом вимоги, заборони та обмеження, за яке законом установлено кримінальну, адміністративну, дисциплінарну та/або цивільно-правову відповідальність.

Неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни в майновому стані не містить ознак корупції, але порушує встановлені Законом № 1700 вимоги, зокрема вимоги фінансового контролю.

Відповідальність за порушення вимог фінансового контролю встановлює ст. 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Відповідно до ч. 2 цієї статті відповідальність настає за неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про відкриття рахунка в установі банку-нерезидента або про суттєві зміни в майновому стані і тягне за собою накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Ці ж дії, вчинені особою, яку протягом року вже було піддано адміністративному стягненню за такі ж порушення, тягнуть за собою накладення штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією доходу чи винагороди та з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю строком на один рік.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі