Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо внесення записів до трудової книжки старости

Мацокін А., головний редактор журналу «Держслужбовець»
Відповідно до Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» староста є виборною посадовою особою місцевого самоврядування. Які є нюанси прийняття на службу в орган місцевого самоврядування новообраного старости?

Спеціальним законодавчим актом, що регламентує особливості проходження служби в органах місцевого самоврядування (далі — ОМС), є Закон України від 07.06.01 р. № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування». (далі — Закон № 2493).

У ст. 3 цього Закону визначаються, зокрема, виборні посади в ОМС, на які особи обираються територіальною громадою на місцевих виборах.

Відповідно до ст. 141 Закону України від 21.05.97 р. № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) староста є виборною посадовою особою місцевого самоврядування.

Стаття 10 Закону № 2493 визначає, що прийняття на службу в ОМС здійснюється: на посаду сільського, селищного, міського голови, старости в порядку, встановленому Законом № 280.

Відповідно до цього Закону староста обирається жителями села, селища (сіл, селищ), розташованого на території відповідного старостинського округу, на основі загального, рівного, прямого виборчого права шляхом таємного голосування в порядку, визначеному законом, і здійснює свої повноваження на постійній основі.

Повноваження старости починаються з моменту складення ним присяги відповідно до Закону № 2493 на пленарному засіданні відповідної сільської, селищної, міської ради, на якому відповідною територіальною виборчою комісією були оголошені рішення щодо його обрання та реєстрації.

Стаття 11 Закону № 2493 визначає, що громадяни України, які вперше приймаються на службу в ОМС (за винятком посад, зазначених в абз. 2 ч. 1 ст. 10 цього Закону, а це посади сільського, селищного, міського голови, старости), у день прийняття відповідного рішення складають Присягу такого змісту:

«Усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народові України, неухильно дотримуватися Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх у життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки».

Особи ж, які вперше були обрані на посади сільських, селищних, міських голів, голів рад, старости, складають Присягу на сесії відповідної ради, текст якої ми зазначили вище.

Посадова особа місцевого самоврядування, яка вперше приймається на службу в ОМС, вважається такою, що вступила на посаду з моменту складення Присяги.

Присяга вважається кладеною, якщо після її зачитування громадянин України скріплює Присягу своїм підписом. Підписаний текст Присяги зберігається за місцем служби.

Про складення Присяги робиться запис у трудовій книжці із зазначенням дати складення Присяги.

Наведемо приклади відповідних документів:

img 1 img 2

Нагадаємо, що основні правила ведення трудових книжок визначені Інструкцією про порядок ведення трудових книжок працівників, затвердженої спільним наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства соціального захисту населення України від 29.07.93 р. № 58 (ср. ).

Усі записи у трудовій книжці, зокрема про прийняття на роботу, складання присяги посадової особи ОМС, переведення на іншу посаду, постійну роботу, присвоєння, зміну чи позбавлення відповідного рангу, продовження строку перебування на службі в ОМС або звільнення, а також про нагороди та заохочення, вносяться посадовою особою, на яку покладено відповідальність за ведення та зберігання трудових книжок (як правило, це працівник кадрової служби) після видання відповідного розпорядчого акта, але не пізніше тижневого строку, а в разі звільнення — у день звільнення, і мають точно відповідати тексту розпорядчого акта. Записи про звільнення або переведення на іншу роботу повинні також чітко відповідати формулюванню чинного законодавства та містити посилання на відповідний пункт, статтю закону.

У трудовій книжці старости у розділі «Відомості про роботу» робиться запис про обрання на відповідну посаду із зазначенням дати обрання, підстави для внесення запису (номер і дата протоколу територіальної виборчої комісії та сесії ради, де його було оголошено), порядкового номера запису.

img 3
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі