Теми статей
Обрати теми

Дрібне хуліганство: справа за участю старости

Мороз О., юрист-аналітик Видавничого будинку «Фактор»
Для того щоб ефективно здійснювати свої повноваження, староста повинен постійно контактувати з мешканцями свого населеного пункту, аби бути в курсі всіх подій та якнайшвидше вирішувати будь-яке нагальне питання. Це нелегко, але старості та жителям потрібно бути стриманими та взаємоввічливими один з одним, що не завжди виходить. У нашій статті ми як приклад розглянемо одну судову справу, підставою для розгляду якої слугувало непорозуміння, яке виникло між старостою та одним із жителів села. Конфлікт призвів до виникнення такого адміністративного правопорушення, як дрібне хуліганство, а це, у свою чергу, — до розгляду справи судом, оскільки своєчасний і правильний розгляд адміністративних проваджень про дрібне хуліганство є дієвим засобом захисту нормальних умов життя людей, поновлення порушених прав потерпілих.

Суть справи

16.02.17 р. десь об 11:20 у с. Редвинці, перебуваючи у сільському будинку культури, у кабінеті старости с. Редвинці житель с. Редвинці1 висловлювався нецензурною лайкою на адресу останнього, чим порушив громадський порядок та спокій громадян.

1 Далі за текстом — житель с. Редвинці, порушник.

Звертаємо вашу увагу на те, що нецензурна лайка в громадських місцях належить до такого адміністративного правопорушення, як дрібне хуліганство, відповідальність за вчинення якого передбачена ст. 173 Кодексу України про адміністративні правопорушення2. Для наочності наведемо суть цього правопорушення та відповідальність, яка настає в разі його вчинення, у таблиці нижче:

2 Далі за текстом — КпАП.

Суть порушення

Відповідальність за порушення

Дрібне хуліганство, тобто:

— нецензурна лайка в громадських місцях;

— образливе чіпляння до громадян;

— інші подібні дії, що порушують громадський порядок і спокій громадян

Тягне за собою накладення одного з видів адміністративного стягнення:

— штраф від 3 до 7 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян;

— громадські роботи на строк від 40 до 60 годин;

— виправні роботи на строк від 1 до 2 місяців з відрахуванням 20 відсотків заробітку;

— адміністративний арешт на строк до 15 діб

Як бачите, нецензурна лайка — це не єдиний прояв дрібного хуліганства, є й інші подібні дії, які ми доволі часто зустрічаємо в нашому повсякденному житті. Якими вони можуть бути, законодавець не визначив. Проте більшість експертів схиляються до того, що до інших подібних дій, як проявів такого правопорушення, як дрібне хуліганство, можна віднести: насильницьке вторгнення в громадські місця всупереч забороні певних осіб, покликаних слідкувати за порядком; співання нецензурних пісень, розповідання вульгарних анекдотів групам людей; ґвалт, крики з хуліганських мотивів біля вікон громадян у нічний час; публічне справляння природних потреб у невідведених для цього місцях; нанесення непристойних малюнків на тротуари, стіни, паркани, двері чи вчинення написів нецензурного змісту; знищення або пошкодження з хуліганських мотивів якого-не-будь майна у незначних розмірах; зривання афіш, плакатів, газет, оголошень зі стендів тощо.

Власне, вище перелічені події, які можуть статися на території вашого старостинського округу. Знайте, всі вони є проявами дрібного хуліганства, за вчинення якого передбачається адміністративна відповідальність.

А тепер повернемося до нашої справи, в якій староста відчув на собі, що таке нецензурна лайка.

Зазначимо, що в судовому засіданні порушник пояснив, що у зазначений час та місці в нього виник конфлікт із старостою села з приводу використання виділених коштів на ремонт водогону. Крім цього, житель с. Редвинці заперечив той факт, що він висловлювання нецензурною лайкою.

Далі ми проаназілуємо, яку ж постанову виніс суд за результатами розгляду цієї адміністративної справи.

Обґрунтування постанови суду

Забігаючи наперед, зауважимо, що суд звільнив від адміністративної відповідальності жителя с. Редвинці, обмежившись усним зауваженням. Давайте далі розбиратись, чому саме таку постанову прийняв суд.

Як і будь-яке правопорушення, дрібне хуліганство складається з 4 класичних елементів складу адміністративного правопорушення, таких як: об’єкт, об’єктивна сторона, суб’єкт та суб’єктивна сторона.

Так, об’єктом цього правопорушення є суспільні відносини у сфері громадського порядку.

Громадський порядок — це обумовлена потребами суспільства система врегульованих правовими та іншими соціальними нормами система відносин, що складаються у громадських місцях у процесі спілкування людей, і яка має на меті забезпечення спокійної обстановки суспільного життя, нормальних умов для праці і відпочинку людей, для діяльності державних органів, а також підприємств, установ та організацій.

Слід зауважити, що відмінною особливістю дрібного хуліганства від хуліганства як злочину, який передбачений Основною частиною Кримінального кодексу України, є те, що воно не має характеру грубого порушення громадського порядку, яке причиняє суттєву шкоду суспільним відносинам, правовим та законним інтересам громадян.

Об’єктивна сторона правопорушення у випадку, який розглядається в цьому матеріалі, полягає, власне, у нецензурній лайці в громадських місцях, яке вчинив порушник, спілкуючись у кабінеті старости.

Підкреслимо, що найбільш розповсюдженою формою дрібного хуліганства, як нецензурна лайка в громадських місцях, є:

— найбільш цинічні лайки, що належать, як правило, до сфери статевих відносин;

— непристойні висловлювання, один із найогидніших різновидів словесної брутальності.

Обов’язковою ознакою об’єктивної сторони цього правопорушення є місце його скоєння, а саме — громадське місце, яке дістало законодавче визначення як частина (частини) будь-якої будівлі, споруди, яка доступна або відкрита для населення вільно, чи за запрошенням, або за плату, постійно, періодично або час від часу, зокрема під’їзди, а також підземні переходи, стадіони (Закон України від 22.09.05 p. № 2899-IV «Про заходи щодо попередження та зменшення вживання тютюнових виробів і їх шкідливого впливу на здоров’я населення» ).

Суб’єктивна сторона такого правопорушення, як дрібне хуліганство, полягає в неповазі до суспільства, у демонстрації свої зневаги до існуючих правил і норм поведінки в суспільстві, самоутвердитися за рахунок приниження інших осіб, протиставити себе іншим громадянам, суспільству. Саме умисний прояв порушником явної неповаги до оточуючих — це головний момент, що визначає зміст і сенс поведінки «дрібного хулігана». За відсутності такого мотиву не може бути дрібного хуліганства. Інакше кажучи, одним з елементів суб’єктивної сторони дрібного хуліганства є мотив задоволення індивідуальних потреб самоствердження шляхом ігнорування гідності інших людей.

Суб’єктом правопорушення можуть бути лише особи, яким виповнилося 16 років.

Зверніть увагу, що винність правопорушника у вчиненні дрібного хуліганства за вищевказаних обставин підтверджується сукупністю зібраних по справі доказів, а саме:

1

поясненнями порушника в суді

2

висновком правоохоронного органу за результатами розгляду повідомлення старости за вказаним фактом

3

письмовими поясненнями старости за протоколом про адміністративне правопорушення

Постанова суду

Вище ми анонсували, що суд звільнив порушника від адміністративної відповідальності, обмежившись винесенням усного зауваження. Яким же чином суд обґрунтував свою постанову? Все просто: суд, з’ясовуючи всі обставини справи (як того вимагає ст. 280 КпАП), дійшов висновку, що правопорушник:

— вчинив адміністративне правопорушення вперше;

— повністю визнав свою провину;

— щиро розкаявся;

— є особою похилого віку.

Крім іншого, суд прийняв до уваги суспільно корисні мотиви такої поведінки порушника, як-от він діяв в інтересах громади, намагаючись з’ясувати раціональність використання бюджетних коштів на потреби села та попередження зловживань посадових осіб місцевого самоврядування.

Таким чином, враховуючи все наведене вище, суд виніс постанову, якою звільнив порушника від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням.

Слід зазначити, що при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення орган, уповноважений вирішувати справу, може звільнити порушника від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням (ст. 22 КпАП).

Суди при накладенні адміністративного стягнення (у тому числі в разі вчинення адмінпорушення, передбаченого ст. 173 КпАП) на осіб, у кожному конкретному випадку враховують характер учиненого правопорушення, дані про особу порушника, ступінь його вини, майновий стан, обставини, що пом’якшують і обтяжують відповідальність.

Наостанок...

Таким чином, готуючи для вас цей матеріал, шановні старости, ми хотіли звернути увагу на те, що всякими бувають випадки в роботі старости. Вам потрібно бути готовими й до того, що всі люди різні, але в той же час потрібно знаходити порозуміння задля побудови здорового, правильного діалогу та співпраці. Як бачите, суд у своєму рішенні визначив, що бажання жителя с. Редвинці дізнатись у старости села про використання виділених коштів на ремонт водогону як суспільно корисні мотиви. Тому намагайтеся зводити до мінімуму можливість виникнення конфліктних ситуацій. Майте на увазі, що успішна робота старости багато в чому залежить від дипломатичної гнучкості та відкритості до своїх жителів — до тих, які довірили вам свій голос.

Водночас пам’ятайте, що вчинення дрібного хуліганства є порушенням, за яке особу може бути притягнуто до адміністративної відповідальності. Тому, спілкуючись із жителями старостинського округу, робіть усе можливе, аби не дозволити зневажливого ставлення до себе.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі