Теми статей
Обрати теми

Чи можливо відкликати старосту з відпустки?

Кравченко Тетяна, аналітик ТОВ «ФАКТОР-МЕДІА», адвокат
Робочі ситуації бувають різні, і може трапитись так, що в ОМС знадобиться староста, який перебуває у щорічній оплачуваній відпустці. Чи можливо відкликати старосту з відпустки і як це правильно зробити — пропоную розглянути в даній статті.

Правові аспекти

По суті, відкликання з відпустки — це пропозиція роботодавця та згода на цю пропозицію вийти на роботу до закінчення щорічної відпустки працівника.

Стаття 79 Кодексу законів про працю України1 та ст. 12 Закону України від 15.11.1996 № 504/96-ВР «Про відпустки»2 передбачають, що відкликання з щорічної відпустки допускається за згодою працівника лише для відвернення стихійного лиха, виробничої аварії або негайного усунення їх наслідків, для відвернення нещасних випадків, простою, загибелі або псування майна підприємства та в інших випадках, передбачених законодавством.

1 Далі за текстом — КЗпП.

2 Далі за текстом — Закон № 504.

Як бачимо, відкликати працівника можливо:

1

тільки з щорічної відпустки

2

за його згодою

3

лише з підстав, передбачених законом

У разі якщо працівник погоджується вийти на роботу, то, як передбачено ч. 2 ст. 12 Закону № 504, невикористана частина щорічної відпустки повинна бути надана працівнику, як правило, до кінця робочого року, але не пізніше 12 місяців після закінчення робочого року, за який надається відпустка.

Відкликання з відпустки в обов’язковому порядку повинно бути оформлено документально.

Процедура відкликання включає такі етапи:

1

узгодження питання про відкликання з працівником шляхом направлення пропозиції (усно, за допомогою засобів зв’язку або письмово із направленням повідомлення)

2

отримання письмової заяви працівника про згоду на відкликання з відпустки із зазначенням дати, з якої працівник згоден достроково вийти на роботу

3

видання відповідного розпорядчого документа про відкликання працівника з відпустки/ознайомлення з його змістом працівника

4

відображення відкликання в кадрових документах (внесення змін до графіка відпусток, відміток до табеля обліку робочого часу)

Відповідно до ч. 3 ст. 7 Закону України від 07.07.2001 № 2493-III «Про службу в органах місцевого самоврядування» визначено: «на посадових осіб місцевого самоврядування поширюється дія законодавства України про працю з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом», що означає поширення цього припису й на старосту.

Законодавство, що регулює діяльність посадових осіб місцевого самоврядування заборон щодо відкликання з відпустки посадових осіб, зокрема старост, не містить.

Виходячи з наступного, можна зробити висновок, що відкликання старости з відпустки є можливим, але на загальних підставах:

1

за його згодою

2

у надзвичайних ситуаціях (стихійне лихо, виробнича аварія, запобігання нещасним випадкам простою, загибелі або псуванню майна)

З огляду на те, що посада старости є виборною, постає запитання, хто ж саме має відкликати старосту з відпустки:

1

сільська, селищна, міська рада

або

2

безпосередньо голова відповідної ради

Відповідь на це запитання міститься у ч. 2 ст. 541 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні»3, яка передбачає, що староста є відповідальним перед жителями та сільською, селищною, міською радою.

3 Далі за текстом — Закон № 280.

Тож, з урахуванням наведеного, на моє власне переконання, правильним буде оформлення відкликання старости з відпустки рішенням відповідної ради.

Пам’ятаймо! Порушення трудових прав старости внаслідок неправомірного (без письмової згоди працівника або/та за відсутності надзвичайних обставин) відкликання з щорічної відпустки є недопустимим і може призвести до негативних наслідків (притягнення винних до відповідальності або звернення до суду за захистом трудових прав).

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі