Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо дій старости для забезпечення інтересів старостату

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Що робити старості, якщо у старостинському окрузі не ведуться жодні роботи, не проводяться жодні заходи, а кошти потрапляють лише до центральної садиби? Чи є якісь важелі для виправлення ситуації з боку старости?

Під лежачий камінь вода не тече. Це факт. Якщо в старости немає підтримки з боку місцевої влади, він/вона може заручитися підтримкою громади та змусити місцеву владу працювати на благо старостинського округу. Не забувайте, що відповідно до ст. 1 Закону України від 21.05.1997 № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» (далі — Закон № 280) представницький орган місцевого самоврядування — виборний орган (рада), який складається з депутатів і відповідно до закону наділяється правом представляти інтереси територіальної громади і приймати від її імені рішення. Водночас старостинський округ — це частина території об’єднаної територіальної громади, на якій з метою забезпечення представництва інтересів жителів такого населеного пункту (населених пунктів) діє староста. Староста є членом виконавчого комітету (ст. 141 Закону № 280). Він має проявляти ініціативу. Чекати, що хтось прийде та щось зробить, не варто. Як член виконавчого комітету cтароста має право висловлювати думку громади при прийнятті багатьох рішень, що стосуються старостинського округу. Повноваження, які є у віданні виконавчого органу, містяться у ст. 52 Закону № 280. Перш ніж «воювати» за свій старостинський округ, спочатку староста має налагодити тісну співпрацю із громадою: зробити із «неактивної» громади «активну».

По-перше. Староста має навчитися проводити громадські слухання, підтримувати місцеві ініціативи, сприяти формуванню органів самоорганізації населення та громадських організацій. Це дії не одного дня, та вони того варті. Громада хоче щось змінювати? Знайдуться активісти — ті, хто втомився чекати на зміни.

По-друге. Староста має спілкуватися із старостами інших старостинських округів, а також сусідніх ОТГ. Чужий досвід є найкращим практичним шляхом, який легко повторити. Для прикладу: староста Дмитровицького старостинського округу Судововишнянської ОТГ Львівської області розвиває свою громаду саме так, як мешканці вважають за потрібне. У його старостинському окрузі староста в пріоритеті, дійсно займається розвитком громади (це видно з його діяльності), тож активно допомагають йому. Разом з громадою староста бере участь у засіданнях усіх комісій та обговоренні всіх питань, що стосуються розвитку території. Староста бере участь у розподілі субвенції на розвиток сільських територій (ознайомитися з інформацією можна за посиланням: lgdc.org.ua/branch/12/vydacha-dovidok-naymensha-rich-yaku-mozhe-zrobyty-starosta-dlya-meshkanciv). Якщо є змога, використовуйте їх.

По-третє. Щодо зосередження коштів у центральній садибі, то на сторінках нашого видання (№ 3, вересень, 2018) можна знайти практичну інформацію про розподіл коштів за старостинськими округами (стаття «Ми ділили апельсин: про розподіл коштів між старостинськими округами). Такий досвід з розподілу не дається легко: якщо місцева влада не запропонувала такий шлях після об’єднання, є ймовірність, що знайдуться ті, хто буде цьому заважати. Цю стіну можна пробити, заручившись підтримкою мешканців. Зокрема, провести щодо цього питання громадські слухання. Рада не може не прислухатися до своєї громади та проігнорувати питання, яке є для неї болючим. Шумська ОТГ у формулі розподілу передбачила коефіцієнт стимулювання, що заохочує округи до саморозвитку. Механізм розподілу простий: рада затверджує бюджет розподілу і подає розрахунок старостам. На місцях старости проводять громадські слухання, на яких визначають пріоритетність для раціонального використання бюджетних коштів, а в кінці року звітують про їх використання. Доцільно, аби староста та мешканці мали власну стратегію розвитку свого старостинського округу, яка узгоджується із стратегією розвитку громади. Це допомогло б раціонально використовувати кошти, які старостинський округ буде отримувати відповідно до розподілу та визначати проблеми і пріоритети розвитку такого округу. Громадські слухання можна проводити у кожному населеному пункті ОТГ, що й зробила Шумська ОТГ. З їхнього досвіду зрозуміло, що саме старости сприяють організації таких слухань.

По-четверте. Староста є лобістом локальних місцевих інтересів, потреб. Залучайте мешканців до суспільно важливих справ громади. Немає досвіду — скористайтеся програмами підтримки, які наразі діють по всій Україні, зокрема програмами, розробленими DESPRO — швейцарсько-українським проєктом «Підтримка децентралізації в Україні», «U-LEAD з Європою» та Мінрегіону. Якщо залучити фахівців та експертів, справи будуть просуватися швидше. Громада не може обійтися без старости та навпаки. Це кропітка робота, але пам’ятайте: чим далі, тим більше однодумців буде збиратися навколо проблем старостинського округу. А це призведе до їх вирішення. Боріться — і поборите!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі