Теми статей
Обрати теми

Публічні послуги онлайн: надання допомоги громадянам

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
На сьогодні нікого вже не здивуєш можливістю отримати від держави чи органу місцевого самоврядування певну послугу. Цільовим орієнтиром у цьому процесі є розв’язання життєвих проблем і реалізація складових життєдіяльності кожної конкретної людини. Водночас органи, що надають послуги, сконцентровані в певних географічних локаціях. Наблизити послугу до конкретної людини можна двома шляхами: збільшенням кількості підрозділів і штату надавачів на місцях або створенням можливості отримати послугу за допомогою сучасних інноваційних технологій. Другий шлях, з досвіду інших країн, виявився більш вдалим, тож і ми зараз на цьому шляху. З урахуванням зростаючого попиту на отримання послуг і шаленого темпу, який нав’язує нам розвиток цифрових технологій, інформаційну роль старости у сфері надання послуг важко переоцінити. Для мешканців старостинських округів, які не завжди отримують інформацію вчасно, староста може виступити як найближчий порадник і провідник у світі надання публічних послуг онлайн.

Публічні послуги онлайн і староста

Послуга, за загальним визначенням, — це дія, результат якої споживається в процесі її виконання. Послуги являть собою певну діяльність індивіда або організаціїї на користь іншої особи. Публічна послуга — це та послуга, яка надається публічними органами влади (виконавчої, місцевої, судової). Якщо ж ми кажемо про громаду, то створення умов для досягнення відповідного рівня життя громадян і буде публічними послугами — системою сервісних (від лат. service — служіння) послуг органів влади і місцевого самоврядування.

Відповідно до Концепції розвитку системи надання адміністративних послуг органами виконавчої влади, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2006 року № 90-р, сферу публічних послуг становлять послуги, що надаються органами державної влади, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами, організаціями, які перебувають в їх управлінні.

Залежно від суб’єкта, що надає публічні послуги, розрізняють державні та муніципальні послуги.

Державні послуги надаються органами державної влади (в основному виконавчої) та державними підприємствами, установами, організаціями, а також органами місцевого самоврядування в порядку виконання делегованих державою повноважень за рахунок коштів державного бюджету.

Муніципальні послуги надаються органами місцевого самоврядування, а також органами виконавчої влади та підприємствами, установами, організаціями в порядку виконання делегованих органами місцевого самоврядування повноважень за рахунок коштів місцевого бюджету.

Важливою складовою як державних, так і муніципальних послуг є адміністративні послуги.

Водночас у людей головна асоціація від взаємодії з державою — це стрес, бо сприймають люди державу як систему, яка не може давати якісний сервіс. Ба більше, певна кількість існуючих електронних державних послуг розкидані по вебсайтах різних держорганів з різним дизайном, структурою і кольоровим оформленням. І тому людям у малих містах, селах, селищах часто незрозуміло, що потрібно зробити для того, щоб орати певну послугу та як нею скористатися. Тому староста, на наш погляд, як ніхто інший може допомогти мешканцям своїх округів опанувати онлайн-процедури отримання публічних послуг.

Ми вже згадували про те, що органи, які надають послуги, зазвичай сконцентровані у певних географічних локаціях. Наблизити послугу до конкретної людини держава вирішила за допомогою сучасних інноваційних технологій.

«Держава повинна стати сервісом: допомагати одним швидко отримувати послуги, а іншим — чесно виконувати свою роботу». Ця ідея лягла в основу концепції розвитку цифрового держави в Україні та бренда «Дія» («Держава і я»), яку 27 вересня цього року презентував віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федорів. Водночас поки цей ресурс ще не запрацював, «пробіжимося» вже працюючими публічними послугами онлайн і розпочнемо з офіційного сайта КМУ.

kmu.gov.ua

Для того щоб знайти повний перелік послуг, які пропонує громадянам Кабмін разом із міністерствами, потрібно на головній сторінці Урядового порталу знайти посилання «Послуги», яке виведе нас на «роздоріжжя»:

електронні послуги;

адміністративні послуги.

Ми вже з’ясували, що адміністративні послуги є складовою публічних послуг. До того ж з більшою частиною державних адміністративних послуг ми знайомі через роботу ЦНАП. Тому давайте оберемо вхід до таких послуг, як «електронні послуги» (kmu.gov.ua/ua/service).

Якщо ми пройдемося категоріями послуг, які пропонує Уряд, то побачимо такі:

охорона здоров’я та освіта;

безпека та суд;

фінанси та податки;

транспорт;

підприємництво;

громадянство та міграція;

земля та екологія;

будівництво та нерухомість;

соціальний захист.

З урахуванням того, що категорія «соціальний захист», швидше за все, буде найбільш популярною, давайте зупинимося на деяких послугах, які пропонує отримати держава в онлайн-режимі у цій категорії, більш детально.

Категорія

Підкатегорії

Послуги

Соціальний захист

Допомога та пільги

Довідка про доходи пенсіонера

Запис до центру зайнятості

Витяг з Реєстру застрахованих осіб

Призначення житлових субсидій

Довідка про доходи пенсіонера для призначення субсидій

Довідка про застраховану особу (ОК-5)

Народження дитини

Муніципальна няня

Допомога при народженні дитини

Пенсія

Звернення до Пенсійного фонду

Призначення пенсії онлайн

Перерахунок пенсії

Довідка про доходи пенсіонера. Послуга надається Пенсійним фондом України1 і визначається як «довідка про загальний розмір призначеної пенсії». Довідка про доходи пенсіонера надається в електронному вигляді (швидше за все, у вигляді пдф-файлу) і, на думку урядовців, може знадобитися працюючим і непрацюючим пенсіонерам, наприклад, у разі:

1 Далі за текстом — Пенсійний фонд.

— отримання пенсійного посвідчення;

— оформлення на себе пенсії померлого подружжя;

— отримання субсидій тощо.

Подати електронну заяву про отримання такої довідки слід особисто через Портал електронних послуг Пенсійного фонду (є відповідне посилання).

Отримати довідку можна безоплатно у строк — до 15 календарних днів.

Водночас зверніть увагу на те, що цей сервіс надається для користувачів, які увійшли на Портал Пенсійного фонду, за допомогою електронного цифрового підпису2!

2 Далі за текстом — ЕЦП.

Запис до центру зайнятості. Фактично — це електронна черга в Державну службу зайнятостi (dcz.gov.ua).

За допомогою електронної черги користувач може безоплатно, без ЕЦП, витративши час лише на заповнення електронної форми, записатися на відвідування до будь-якого центру зайнятості. Для повноцінної реєстрації запису необхідно обрати «мету відвідування» (вид консультації), а також центр зайнятості, в якому таку консультацію необхідно отримати.

Витяг з Реєстру застрахованих осіб. Зазначена послуга надається Пенсійним фондом і дозволяє безоплатно отримати Витяг з Реєстру застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування.

Витяг містить, зокрема, таку інформацію:

дані про набутий страховий стаж;

відомості про:

— період трудових відносин;

— нараховану заробітну плату (дохід), що враховується для розрахунку страхових виплат та страхового стажу;

— особливі умови праці, що дають право на пільги в пенсійному забезпеченні та із загальнообов’язкового державного соціального страхування тощо.

Зверніть увагу! Подати електронний запит на отримання Витягу необхідно особисто через Портал електронних послуг Пенсійного фонду. Витяг формується і надсилається автоматично в персональний кабінет. А це означає, що ця послуга надається для користувачів, які мають ЕЦП!3

3 Зверніть увагу, що на Порталі електронних послуг Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua) можна отримати всі послуги, які надає громадянам і організаціям цей орган!

Призначення житлових субсидій. Для того щоб отримати таку послугу, слід знати про те, що право на отримання субсидії має родина або окрема особа, чиї витрати на оплату житлово-комунальних послуг перевищують у середньому 15 % щомісячного сукупного доходу.

Надає безоплатно зазначену послугу Міністерство соціальної політики України4, а тому для її отримання слід заповнити документи ( заяву та декларацію про доходи і витрати) в електронному вигляді через вебсайт Міністерства.

4 Далі за текстом — Мінсоцполітики.

Реалізувати послугу «призначення житлової субсидії» на сайті Мінсоцполітики, перейшовши через відповідне посилання на сторінці урядового сервісу (kmu.gov.ua/ua/service/subsidiya), можна трьома шляхами:

Реєстрація або вхід за адресою електронної пошти

Реєстрація або вхід з ідентифікацією електронним цифровим підписом

Реєстрація або вхід з ідентифікацією BankID

онлайн-призначення допомоги

Заповнити та роздрукувати документи для призначення субсидії

Направити документи в електронному вигляді через електронну поштову скриньку на попередній розгляд

Необхідне подання належним чином оформлених документів у паперовій формі

Заповнити документи для призначення субсидії та роздрукувати у разі потреби

Направити документи в електронному вигляді на попередній розгляд

Подати документи в електронній формі, що визнається державою на рівні з паперовими документами

Заповнити документи для призначення субсидії та роздрукувати у разі потреби

Направити документи в електронному вигляді на попередній розгляд

Подати документи в електронній формі, що визнається державою на рівні з паперовими документами

Муніципальна няня. У межах послуги «муніципальна няня» для одного з батьків, усиновлювачів чи опікунів оформляються щомісячні адресні компенсаційні виплати за надані послуги по догляду за дитиною до трьох років з боку юридичних осіб або підприємців («муніципальної няні»), яким законодавчо дозволено здійснювати таку діяльність.

Послуга реалізується безоплатно Мінісоцполітики.

Відповідно до постанови КМУ від 30.01.2019 № 68 «Деякі питання надання послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» починаючи з 1 січня 2019 року надається відшкодування вартості послуги з догляду за дитиною до трьох років «муніципальна няня» у розмірі прожиткового мінімуму на дітей віком до шести років, встановленого станом на 1 січня відповідного року.

Право на отримання відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» мають громадяни України, іноземці без громадянства, які є батьками (усиновлювачами), опікунами дитини до трьох років і на законних підставах проживають на території України та уклали договір про здійснення догляду за дитиною до трьох років з муніципальною нянею.

Право на відшкодування вартості послуги «муніципальна няня» не надається батькам — вихователям дитячих будинків сімейного типу, прийомним батькам, якщо вони отримують грошове забезпечення відповідно до чинного законодавства.

Перелік необхідних документів:

— заява, яка складається з двох частин, про надання компенсації послуги «муніципальна няня» та перерахування коштів для компенсації послуги «муніципальна няня»;

— сканована копія договору між отримувачем послуги «муніципальна няня» та муніципальною нянею;

— сканована копія відомостей, що підтверджують витрати на оплату муніципальній няні послуги «муніципальна няня» (чек, розрахункова квитанція, виписка з банківського рахунку);

— сканована копія свідоцтва про народження дитини;

— сканована копія документа, що посвідчує проживання на території України (для іноземців);

— сканована копія рішення районної, районної у мм. Києві та Севастополі держадміністрацій, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі створення) ради, сільської, селищної ради об’єднаної територіальної громади або суду про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

Подати необхідні документи можна через вебсайт надання послуги e-nanny.ioc.gov.ua.

Рішення про призначення компенсації приймається протягом 10 робочих днів із дати надходження всього комплекту необхідних документів. Інформування отримувача послуги «муніципальна няня» щодо прийнятого рішення про призначення відповідної компенсації здійснюється протягом 3 робочих днів після прийняття цього рішення.

Водночас зверніть увагу! Рішення про здійснення вищеназваних компенсаційних виплат приймається регіональними структурами соціального захисту населення на рівні міст, районів або територіальних громад.

Для подання електронної заяви на призначення компенсації послуги «муніципальна няня» отримувач послуги повинен виконати вхід до Вебпорталу підсистеми «Е-послуги «муніципальна няня» з накладанням кваліфікованого електронного підпису (КЕП).

Для накладання КЕП використовується інтегрована система електронної ідентифікації id.gov.ua/.

Для підписання електронних документів використовується КЕП MobileID або BankID.

Допомога при народженні дитини. Для отримання онлайн-послуги призначення допомоги при народженні дитини слід протягом 12 місяців з дня народження дитини заповнити електронну форму заяви про призначення допомоги через вебсайт Мінісоцполітики e-services.msp.gov.ua.

Мінсоцполітики для подання необхідної документації пропонує скористатися двома шляхами:

Увійти за допомогою адреси електронної пошти

Увійти за допомогою електронного цифрового підпису

Такий спосіб дозволяє:

— заповнити в електронній формі заяву на призначення допомоги при народженні дитини;

— подати на попередній розгляд заяву на призначення допомоги при народженні дитини та роздрукувати сформовану заяву, якщо виникне така потреба.

Знадобиться візит до органів соціального захисту для особистого підписання документів

Такий спосіб дозволяє:

— заповнити в електронній формі заяву на призначення допомоги при народженні дитини;

— подати онлайн електронну заяву для оформлення допомоги без відвідування органів соціального захисту.

Електронні форми, підписані електронним цифровим підписом, держава визнає нарівні з паперовими документами

Зверніть увагу! Спосіб електронної ідентифікації для отримання зазначеної послуги — електронний цифровий підпис.

Звернення до Пенсійного фонду. За допомогою реалізації цієї послуги громадяни «не виходячи з дому» мають можливість записатися на особистий прийом до працівників ПФУ, подати скаргу або запит на підготовку паперових документів, а також переглянути всі свої звернення, подані до органів Пенсійного фонду.

Записатися на особистий прийом можна через Портал електронних послуг Пенсійного фонду (portal.pfu.gov.ua/sidebar/Templates/InfoRegistration) через відповідне посилання на сторінці послуги.

Процес запису на прийом включає:

— визначення дати та теми відвідування органу ПФУ;

— формування списку годин прийому спеціалістами органу ПФУ (у ньому зеленим кольором виділено вільні години прийому, червоним — години прийому, вибрані клієнтом Порталу, помаранчевим — години прийому, зайняті іншими клієнтами Порталу);

— вибір часу, зручного для відвідування;

— отримання талона відвідування, який можна роздрукувати у разі потреби.

Записатися на прийом до органу Пенсійного фонду можна незалежно від форми авторизації.

Йдемо далі.

Через цей сервіс також громадянин має можливість подати:

— скаргу до органів Пенсійного фонду. Водночас ця послуга надається для користувачів, які увійшли на Вебпортал за ЕЦП. Опрацювання скарг та надання відповідей відбувається за стандартними правилами, прийнятими, наприклад, для паперових документів. У процесі опрацювання скарги можливе листування з фахівцем Фонду з питань, що уточнює скаргу;

— запит на підготовку паперових документів, а саме:

виписки з системи персоніфікованого обліку;

виписки з пенсійної справи (для пенсіонерів);

виписки про стан розрахунків з ПФУ (для страхувальників).

Цю послугу попереднього замовлення паперових документів ПФУ надає для всіх користувачів Вебпорталу незалежно від форми авторизації.

Після опрацювання звернення громадянин має отримати відповідь, в якій буде зазначено, коли та де він зможете отримати підготовлені паперові документи. Для отримання документів необхідно особисто прийти до відповідного управління Пенсійного фонду, маючи при собі документ, який підтверджує особу.

Як бачимо, система онлайн-послуг працює і дозволяє як зареєструвати бізнес, так отримати пенсію, субсидію чи допомогу на дитину.

У цій частині ми розглянули соціальні послуги, які пропонує для отримання Урядовий портал www.kmu.gov.ua, у наступному ж розділі розглянемо послуги, які можуть отримати громадяни через Портал державних послуг igov.gov.ua.

igov.gov.ua

Проєкт «Портал державних послуг iGov» створено волонтерами. Для подальшого розвитку портал було передано державі. Юридично у проєкта немає власника. Фактичними власниками є волонтери спільно з державними органами та органами місцевого самоврядування. Фізично проєкт знаходиться на серверах компанії De Novo, яка надає їх безоплатно, а також (як резерв) на серверах Amazon.

Метою створення Порталу була ідея перемоги над корупцією в Україні та переведення всіх можливих державних процедур у прозорий, якісний та ефективний електронний формат.

Тож, iGov – це платформа, на якій державні послуги, які надаються громадянам та бізнесу України, запускаються в електронній формі.

На iGov наводяться послуги, які доступні безпосередньо на сайті, а також ті, що були реалізовані державними органами або органами місцевого самоврядування на окремих порталах. У таких випадках ресурс не дублює роботу, а просто переводить на відповідні сторінки через зовнішні посилання.

На iGov послуги розподілені на 2 великі групи:

— послуги громадянам;

— послуги бізнесу.

Ці групи, у свою чергу, розподіляються за категоріями і підкатегоріями.

У групі «послуги громадянам» визначені такі категорії та підкатегорії:

Категорія

Підкатегорії

Категорія

Підкатегорії

Персональні документи

Паспорт громадянина

Паспорт для виїзду за кордон (закордонний)

Індивідуальний податковий номер

Свідоцтво про народження

Свідоцтво про смерть

Зміна прізвища, імені та по батькові

Інші персональні документи

Родина та знакові події

Дитина

Одруження

Розлучення

Люди з обмеженими можливостями (інваліди)

Вихід на пенсію

Смерть

Внутрішньо переміщені особи

Реєстрація в якості переселенця

Щомісячна адресна допомога

Переоформлення пенсії

Призначення (відновлення) соціальних виплат

Електронна перепустка в зону АТО

Авто

Водійське посвідчення

Купівля/продаж/обмін транспортних засобів

Реєстрація транспортного засобу

Соціальний захист

Дитина

Люди з обмеженими можливостями (інваліди)

Пільгові категорії населення

Місце проживання

Паспорт для виїзду за кордон (закордонний)

Зміна місця проживання

Еміграція з України

Нерухоме майно

Операції з нерухомим майном

Будівництво власного будинку

Гуртожиток

Ремонт житла

Операції із земельною ділянкою

Іноземним громадянам

Іміграція в Україну

Набуття громадянства

Тимчасове проживання/перебування

Зброя

Охорона та самозахист

Мисливство

Інше

Атестація та ліцензування спеціальних професій

Звернення до посадовців

Громадська діяльність

Авторське право

Участь у тендері

Інформаційні запити

Медицина

Давайте розглянемо найбільш затребувані, на наш погляд, послуги, що пов’язані з персональними документами, родиною і соціальним захистом.

Паспорт громадянина. У цій підкатегоріїї зібрана загальна інформація про сам паспорт громадянина України і те, як:

оформити паспорт по досягненню 14-річного віку;

обміняти в разі зміни прізвища, імені або по батькові чи в разі непридатності для користування;

оформити паспорт замість втраченого чи викраденого;

отримати ID-картку замість вклеювання фотокарток при досягненні особою 25- та 45-річного віку.

Для отримання паспорта по досягненню 14-річного віку пропонується заповнити коротку форму та обрати зручний час відвідання органу ДМС, а в обраний час принести всі необхідні документи. Перелік, у разі заповнення форми на Порталі, буде надісланий електронною поштою.

Крок 1. Ви заповнюєте коротку форму:

контактні дані (e-mail та телефон);

дані стосовно особи, яка буде отримувати паспорт;

зазначаєте дату та час, у які буде зручно прийти до Державної міграційної служби (ДМС) або ЦНАП для підпису та подання заяви.

Після цього ваша заявка буде прийнята в роботу, а ви отримаєте email-підтвердження.

Крок 2. Співробітник ДМС (ЦНАП) обробляє заявку та надсилає підтвердження, що на особу, яка буде отримувати паспорт, чекають у зазначений час із переліком документів. Якщо раптом особі, яка буде отримувати паспорт, буде відмовлено у заявці, то пояснить причини.

Крок 3. Під час візиту до ДМС (ЦНАП) особа, яка буде отримувати паспорт:

приносить із собою оригінали документів;

підписує всі документи, які необхідні для завершення процесу отримання паспорта.

Звертаємо вашу увагу, що зазначена система зараз працює у тестовому режимі для деяких областей та міст України. Оформлення паспорта у вигляді ID-картки можливо за місцем реєстрації та лише у підрозділах, які підключені до Єдиного державного демографічного реєстру.

Довідка про реєстрацію місця проживання/перебування особи. Одразу постає запитання: як це працює на Порталі, якщо така довідка видається відповідними підрозділами місцевих органів влади?

Для реалізації такої послуги iGov пропонує зробити лише 4 кроки:

Крок 1. Обрати свій регіон фактичного проживання (перебування) та увійти в систему через BankID (увівши дані Інтернет-банку, який під’єднаний до системи) або електронно-цифровий підпис (наприклад, ЕЦП податкової, Мін'юсту тощо).

Крок 2. Заповнити коротку форму:

зазначити паспорт або інший документ, який людину посвідчує як заявника;

завантажити скановану копію паспорта (іншого документа), що посвідчує заявника;

зазначити реєстраційний номер облікової картки платника податків (заповнюється банком при використанні BankID);

заповнити розділ контактні дані (e-mail та телефон);

зазначити мету отримання довідки (вперше оформлення паспорта (ID-картки), обмін паспорта замість втраченого або вкраденого тощо);

якщо особа замовляє довідку не для себе, а для іншої особи, для якої вона є законним представником, то додатково слід заповнити ще відповідні графи.

Після заповнення форми заявка буде прийнята в роботу, а людина отримаєте email-підтвердження.

Крок 3. Співробітник органу реєстрації надішле підтвердження, що на особу чекають для видачі довідки. Якщо раптом буде відмовлено у заявці, то пояснить причини.

Крок 4. Під час візиту до органу реєстрації необхідно буде:

підписати заяву для видачі довідки;

отримати довідку про реєстрацію місця проживання/перебування особи.

Якщо подивитися статистичну інформацію щодо отримання цієї довідки, то можна побачити, що в межах усієї країни через iGov скористалися зазначеною послугою 460 осіб, середній час отримання послуги становить 12 днів, 23 години, 1 хвилину (від 13 годин, 3 хвилини по Харківській обл. до 114 дні, 6 годин, 1 хвилини по Луганській обл.).

Реєстраційний номер облікової картки платника податків (РНОКПП) (раніше — індивідуальний податковий номер (ІПН)). Сторінка послуги надає інформацію щодо самого РНОКПП (ІПН), як його отримати, як відновити загублену (пошкоджену) картку платника податків, як внести до неї зміни тощо.

Отримати код iGov пропонує online та offline. Водночас коли перейти за посиланням, яке «дозволяє» отримати код online, то можна побачити таке повідомлення:

Отримання індивідуального податкового номера (ІПН) Державна фіскальна служба.

Крок 1. Ви обрали всю країну.

На жаль, поки що неможливе надання цієї послуги в електронному вигляді. Ви можете допомогти пришвидшити процес переведeння послуги в електронний вигляд.

Тому Портал пропонує звернутися до територіального органу Державної податкової адміністрації України (податкова) за місцем проживання або за місцем отримання доходів.

Щоб відновити втрачену або пошкоджену картку платника податків, потрібно також звернутися до найближчої податкової за місцем прописки або за місцем отримання доходів і написати заяву з проханням про видачу такого дубліката.

Отримання свідоцтва про смерть. У цій підкатегорії зібрана інформація, яка знадобиться для того, щоб вирішити всі організаційні питання, які виникають під час цієї сумної події:

— отримання медичного свідоцтва про смерть;

— отримання гербового свідоцтва про смерть;

— видача тіла для поховання або кремації;

— поховання;

— отримання свідоцтва про поховання;

— зняття з реєстрації місця проживання тощо.

Зверніть увагу! Отримання цих послуг наразі можливе лише за місцем їх безпосереднього надання.

Документи дитини: від народження до повноліття. У цій категорії розробники зібрали інформацію про всі документи, які знадобляться батькам дитини, починаючи з її народження і завершуючи повноліттям, і про те, як їх оформити. Отже, тут можна:

отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, свідоцтво про народження, допомогу при народженні дитини;

зареєструвати місце проживання дитини та саму дитину в дитячий садок;

оформити закордонний паспорт для дитини, отримати паспорт громадянина України та індивідуальний податковий номер;

здійснити постановку на облік у військкомат.

Наприклад, для того щоб отримати допомогу у зв’язку з вагітністю та пологами, iGov пропонує:

Крок 1. Заповнити форму з необхідними даними. При заповненні форми буде потрібно:

— зазначити контактні дані (e-mail, телефон, адресу реєстрації та проживання);

— обрати зручний для себе спосіб перерахування коштів;

— відповісти на декілька уточнюючих запитань;

— завантажити одну обов’язкову довідку (видану лікувально-профілактичним закладом) та одну додаткову (залежно від відповідей на запитання).

Після цього заявка буде прийнята в роботу. На основі наданих даних проводиться їх первинна обробка, за результатами якої виконується другий крок.

Крок 2. Отримати на електронну пошту повідомлення про те, що:

вам необхідно надати оригінал довідки, виданої лікувально-профілактичним закладом. Працівником управління соціального захисту буде назначено дату та час візиту для надання довідки

або

вам буде відмовлено у реєстрації звернення (з поясненням причин).

Отримати свідоцтво про народження. Протягом місяця після народження дитини необхідно зареєструвати факт її народження в органах реєстрації актів цивільного стану та отримати свідоцтво про народження. Портал пропонує отримати послугу запису на прийом щодо державної реєстрації народження. Як це діє від iGov у два кроки?

Крок 1. Пройти авторизацію за допомогою BankID (увівши дані Інтернет-банку, який під’єднаний до системи) або електронно-цифровий підпис (наприклад, ЕЦП податкової, Мін'юсту тощо) та заповнити форму. При заповненні форми буде потрібно:

обрати орган реєстрації актів цивільного стану для отримання послуги;

обрати в електронній черзі день та час, коли буде зручно з’явитися для реєстрації народження дитини;

заповнити всі необхідні поля (обов’язково українською мовою);

завантажити скан копії паспортів та медичну довідку яка є підставою для державної реєстрації народження дитини.

Крок 2. Прийти в обраний час до обраного органу реєстрації актів цивільного стану. Під час візиту при собі треба мати:

— оригінали паспортів обох батьків;

— оригінал медичного свідоцтва про народження (форма № 103/о).

Шановні читачі, у цій статті ми розглянули найбільш затребувані, на наш погляд, публічні послуги соціальної сфери, які громадяни можуть отримати від держави та органів місцевого самоврядування онлайн (тобто фактично «не виходячи з дому»). У наступних статтях розглянемо послуги, що стосуються майна, ведення господарства і бізнесу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі