Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Щодо створення фонду громад

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Чи має право староста ініціювати створення фонду громад сіл, селищ на території старостинського округу, що буде займатись, наприклад, проектами із соціального розвитку села?

Звісно, староста може це зробити. Адже відповідно до вимог ст. 141 Закону України № 280/97-ВР «Про місцеве самоврядування в Україні» староста є посадовою особою місцевого самоврядування та членом виконавчого комітету сільської, селищної, міської ради.

Зауважимо, що формувати фонд громад сіл, селищ на території старостинського округу доцільно лише у випадку наявності додаткових джерел фінансування (коштів від благодійників, спонсорів). Передусім для утворення і функціонування фондів сільських громад місцева рада має схвалити рішення про погодження чи непогодження виділення у бюджеті ОТГ коштів для таких фондів, а також затвердити механізм розподілу, визначити цільове призначення виділених коштів для реалізації певних місцевих проектів. Тобто перш ніж щось ініціювати, староста має знайти дійсно вагомі аргументи щодо доцільності створення та функціонування відповідного фонду, продумати стратегію його діяльності, визначити коло осіб, які будуть займатись реалізацією його завдань. Як правило, такі фонди створюють за сприяння активних членів громади, які керують ними та займаються питаннями розвитку.

Для прикладу.

За сприяння старости у с. Волоське Новоолександрівської ОТГ Дніпропетровської області ще з 2016 року створено неприбутковий благодійний фонд «Фонд громади «Борисфен» (далі — Фонд), який зареєстровано як юридичну особу.

Фонд позиціонує себе як механізм партнерської взаємодії бізнесу, влади та громади і створений з метою вирішення місцевих проблем, у тому числі шляхом реалізації проектів із залученням допомоги від донорів. З діяльністю фонду можна ознайомитись за посиланням: borisfen.org.ua/borisfen. До складу засновників увійшли найактивніші люди цього села, які вболівають за його майбутнє. На сайті Фонду можна знайти напрями діяльності та звіти Фонду.

Основними завданнями, які ставить перед собою Фонд, є:

— ініціація обговорення та лобіювання проектів із соціального розвитку села;

— забезпечення активного діалогу з владою на рівні маленьких квартальних громад;

— надання допомоги молодим людям у їх самореалізації (освіті, спорті, патріотичному вихованні тощо).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі