Теми статей
Обрати теми

Мобільний офіс мобільному старості

Мацокін Андрій, головний редактор всеукраїнського видання «Держслужбовець» і спецвипуску «Юридичні практики»
«Електронний документообіг» — словосполучення, яке вже досить стійко увійшло в ужиток. Але по факту не всі стикалися з ним на практиці, бо це, власне, система з певним програмним чи апаратним забезпеченням, діяльність якої регламентована конкретними нормами і алгоритмами. Найбільш поширений наразі вид електронного документообігу — це пересилання електронною поштою відсканованих документів. Але навіть ця «електронна процедура» потребує певного технічного забезпечення, яке не завжди є під рукою старости. То що ж робити у випадку, коли староста не має під рукою необхідного обладнання? Як варіант — скористатися смартфоном!

Жодного секрету немає! За допомогою смартфона ви самі можете відсканувати, точніше, оцифрувати будь-який документ — навіть якщо не маєте стаціонарного сканера. Для цього лише потрібно завантажити на смартфон спеціальну мобільну програму. За допомогою камери та цієї завантаженої програми смартфон вам допоможе відсканувати, зберегти і надіслати необхідний документ.

Як це зробити, давайте розглянемо на прикладі мобіпьного додатка Сlеаг Scanner, який не вимагає реєстрації, що радує. Це простий варіант програми для сканування документів. Програма має високу швидкість обробки, а також підтримку хмарних сервісів Dropbox, OneDrive, SkyDrive, Google Drive і Evernote. Параметри конвертації файлів включають JPEG або PDF залежно від того, скануєте ви зображення або документ. Налаштування програми включають у себе зміну розміру, організації відправлення, параметри редагування тощо.

Налаштувати, відсканувати

1. Завантажте з Play Маркет чи Арр Store на смартфон мобільний сканер Сlеаг Scanner (рис. 1, рис. 2).

img 1

Рис. 1

img 2

Рис. 2

2. Відкрийте програму (рис. 3).

img 3

Рис. 3

3. На нижній панелі головного екрана є дві піктограми (рис. 4). Почніть використовувати додаток, зробивши знімок або імпортувавши файл у додаток.

Для сканування натисніть на зображення фотоапарата (рис. 4).

img 4

Рис. 4

4. Включиться фотокамера смартфона. Наведіть її на необхідний документ (його ви побачите на екрані) і зіскануйте, натиснувши на зображення фотоапарата (рис. 5).

img 5

Рис. 5

5. Програма запропонує визначити: вам потрібна — уся сторінка чи лише її частина.

Межі обрізки документа будуть позначені зеленою лінією. Ви можете налаштувати їх шляхом перетягування крапок (рис. 6).

img 6

Рис. 6

6. Виберіть тип фільтра, який ви хочете використовувати. Можна також вибрати, чи буде остаточне зображення чорно-біле або кольорове (рис. 7).

img 7

Рис. 7

Для оцифрування і додавання декількох сканованих сторінок просто відкрийте документ (файл), в який ви хочете додати сторінки, і знову натисніть кнопку камери.

При використанні камери ви можете включити спалах, якщо перебуваєте в умовах недостатньої освітленості.

7. Збережіть результати. Це, наприклад, можна зробити, синхронізувавши сканер із хмарним сервісом Google для зберігання матеріалів (рис. 8), чи виберіть (створіть) відповідну папку на телефоні (рис. 9). Зісканований документ програма, як правило, зберігає у галереї смартфона, а також відображає у розділі Му Docs.

img 8

Рис. 8

img 9

Рис. 9

8. Щоб перейменувати файл, увійдіть у головне меню. Натисніть і утримуйте документ, який ви хочете перейменувати. У меню «Ще» у правому нижньому кутку виберіть «Перейменувати» (рис. 10, 11).

img 10

Рис. 10

img 11

Рис. 11

Для того щоб змінити порядок сторінок у документі, відкрийте документ, в якому ви хочете змінити порядок сторінок, натисніть і утримуйте сторінку, перетягніть її в потрібне місце.

9. Якщо вам потрібно відіслати відсканований документ будь-якому отримувачу, то цей мобільний додаток також допоможе це зробити. Для пересилання ви можете скористатися будь-яким сервісом (рис. 12) на вибір. Якщо ви користуєтеся на смартфоні кількома поштовими клієнтами, виберіть той, яким хочете надіслати документ.

img 12

Рис. 12

Якщо скановані документи дуже важливі для вас, створіть резервну копію. У боковому меню (рис. 3) найдіть функцію «Резервне копіювання» (рис. 13). За допомогою меню виберіть місце, в яке ви хочете зберегти файл резервного копіювання. Натисніть «Зберегти». Файл резервного копіювання успішно створений і збережений в обраному вами місці.

Зверніть увагу, що при зберіганні файлу резервного копіювання у внутрішній пам’яті вашого пристрою (наприклад, у папці «Завантаження») ви не зможете відновити файли в разі втрати або поломки вашого пристрою.

Як відновити файли? Відкрийте програму на пристрої, в якому ви хочете відновити дані. Натисніть «Відновити мої файли» (рис. 13).

img 13

Рис. 13

За допомогою меню у верхньому лівому куті виберіть файл резервного копіювання. Ви успішно відновили ваші файли і папки.

Тож, як бачимо, стаціонарний сканер вже не потрібен, вистачить смартфона, камери і спеціального додатка. Більш того, сьогодні весь архів важливого і корисного легко вміститься в кишеню, тобто в пам’ять смартфона, а також у хмарні сервіси завдяки мобільному Інтернету.

Наостанок зазначу ще декілька безкоштовних мобільних додатків по роботі з документами, спеціалізовані рішення яких дають велику кількість можливостей у скануванні документів, їх зберіганні, каталогізації та розповсюдженні.

Scanner Pro by Readdle. Вважається одним із кращих сканерів документів у плані зручності інтерфейсу і функціональності, але доступний лише на iOS.

Має зручний вбудований браузер документів з підтримкою папок, можливістю переставляти сторінки місцями, копіювати і дублювати в рамках одного документа. Підтримує популярні хмарні сервіси (iCloud, Dropbox, Onedrive, Google Drive ...) і можливість синхронізації контенту між пристроями.

З незвичайного звертає на себе увагу функція «Радар». З її допомогою додаток сканує фотоальбом і автоматично визначає зображення для розпізнавання.

Інструментів для обробки зображення мінімум (яскравість, контрастність, вибір типу документа), але в більшості випадків вони і не потрібні. Програма відмінно працює в автоматичному режимі, хіба що іноді варто вручну визначити межі сканування. Таким чином, процес сканування займає мінімум часу і вимагає лише два-три натискання.

CamScanner. З-поміж інших виділяється вбудованим QR-сканером, якісним автоматичним алгоритмом визначення області сканування та корекції перспективи, інструментами для визначення нахилу пристрою, досить потужним графічним редактором, зручним браузером документів з підтримкою тегів, пакетним режимом сканування і підтримкою популярних хмарних сервісів зберігання даних.

Genius Scan. Дуже спритний сканер із функціональністю під iOS і Android.

Можливостей мінімум, зате всі вони працюють максимально коректно: сфотографував документ, програма у 80 % випадків точно визначила межі, розпізнала його і зберегла в PDF.

Якщо межі визначені не точно, це можна швидко виправити вручну з урахуванням перспективи. На автоматичну обробку знімка нарікань немає, підтримка багатосторінкових документів і тегів — великий плюс.

ABBYY TextGrabber + Translator. Повноцінно підтримує функцію оптичного сканування тексту (OCR), з якою справляється добре. А ось що стосується обробки зображень, то ніяких інструментів для цього немає. Простіше кажучи, додаток зберігає лише знімок документа і все.

За якістю автоматичної обробки знімка всі розглянуті додатки приблизно на одному рівні — із завданням справляються добре. Виняток становить лише ABBYY TextGrabber + Translator, який за додаткову плату орієнтований на розпізнавання тексту і його переклад.

Ну ось, фактично, і все. Будьте ефективними і мобільними! Наснаги!

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі