Теми статей
Обрати теми

Місцеві вибори — 2020. Трохи про головне

Брусенцова Яна, директор Департаменту видань для публічно-правової сфери, головний редактор видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», юрист
Тема місцевих виборів у 2020 році нікого не залишає в спокої: ні виборців (мешканців територіальних громад, бо від того, кого оберуть, залежатиме подальша доля громади), ні потенційних кандидатів (бо запитань у частині застосування положень Виборчого кодексу України більше, ніж відповідей), ні експертів, які також часто губляться, який же варіант відповіді є правильним, бо їх може бути безліч (норми Кодексу дозволяють їх двочитання, тричитання тощо). Тому ми вирішили дати такі собі невеличкі рекомендації, як можна хоч трохи полегшити життя в цьому вирі заплутаних норм, строків, трактувань.

Рекомендація перша

Станом на сьогодні стільки думок з приводу застосування норм Виборчого кодексу України, що часом губишся, кому вірити. Тому, власне, єдине правильне рішення з вашого боку, це звернутися до Кодексу і самостійно перевірити ту інформацію, яку ви можете читати, слухати в засобах масової інформації, від експертів тощо. Пам’ятайте: скільки людей, стільки й думок.

Рекомендація друга

Часто, щоб зрозуміти, як застосувати ту чи іншу норму Виборчого кодексу України, вам доречно і доцільно буде зазирнути на сайт Центральної виборчої комісії та пошукати постанову, яка може деталізувати те чи інше питання, закріплене в Кодексі. Наприклад, коли ми говоримо про оскарження рішень, дій чи бездіяльності, що стосуються виборчого процесу, чому присвячений цілий розділ XI Кодексу, то одразу хотілося би вас зорієнтувати, що Центральною виборчою комісією було видано постанову від 21.08.2020 р. № 192 «Про Порядок розгляду скарг виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів». Цей Порядок відповідно до ч. 7 ст. 63 Виборчого кодексу України регулює питання розгляду виборчими комісіями з виборів Президента України, народних депутатів України, місцевих виборів скарг на рішення, дії чи бездіяльність, що стосуються виборчого процесу. Крім того, звертаємо вашу увагу на те, що безпечніше шукати постанови Центральної виборчої комісії саме на сайті цієї Комісії, оскільки трапляються на практиці випадки, коли на офіційному сайті Верховної Ради України (до якого так звикла більшість користувачів, які шукають тексти нормативно-правових актів), бувають не кінцеві «версії» документів (без унесених змін).

Рекомендація третя

Виборчий кодекс України оперує датами, строками, періодами. Немає сенсу їх вираховувати самостійно, дивлячись у календар. На тому ж сайті Центральної виборчої комісії ви можете знайти Календарний план основних організаційних заходів з підготовки та проведення місцевих виборів 25 жовтня 2020 року, затверджений постановою Центральної виборчої комісії від 08.08.2020 р. № 163. Можна знайти за посиланням: act.cvk.gov.ua/acts/pro-kalendarniy-plan-osnovnih-organizatsiynih-zahodiv-z-pidgotovki-ta-provedennya-mistsevih-viboriv-25-zhovtnya-2020-roku.html

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі