Теми статей
Обрати теми

Карта можливостей для старост та громад

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
Якщо гора не йде до Магомеда, значить, Магомед йде до гори, особливо, якщо це стосується залучення додаткового фінансування для вирішення нагальних потреб громади. Ми вже казали, що староста має бути в курсі подій, адже саме він може донести інформацію про існуючі можливості для тих, хто цього потребує. Як то кажуть, і громада задоволена, і староста робить велику справу. Яка карта можливостей стосовно залучення у громаду додаткових коштів є наразі актуальною?

Програми підтримки малих та середніх підприємств

Малі та середні підприємства – опора економіки України, тому Європейський Союз1 разом із міжнародними фінансовими установами мобілізують додаткове фінансування та спрощують доступ до наявних кредитних ліній та програм підтримки. ЄС підтримує українські підприємства в межах ініціативи EU4Business. За допомогою smemap.eu4business.eu існуючим та майбутнім представникам бізнесу буде цікаво дізнатись, як отримати гранти та кредити, поліпшити навички ведення бізнесу та вийти на нові ринки.

1 Далі за текстом — ЄС.

Хто може отримати допомогу?

Малі та середні підприємства (МСП), в тому числі фізичні особи — підприємці. За умовами EU4Business підприємство вважають малим або середнім, якщо:

— на ньому працюють до 250 працівників;

— сума річного обороту не перевищує 50 млн євро.

Докладнішу інформацію можна шукати в описі конкретних програм, розміщених за посиланням

smemap.eu4business.eu/finance

Яка додаткова фінансова допомога передбачена?

У відповідь на пандемію COVID-19 ЄС виділяє додаткові 10 млн євро на гривневе кредитування малого та середнього бізнесу. Також запроваджується програма підтримки малих фермерських господарств у розмірі 25 млн євро на додаток до 26 млн євро, виділених у 2019 році. Виробники продуктів харчування, одягу чи предметів домашнього вжитку можуть отримати гранти до 6500 євро.

Європейський банк реконструкції та розвитку надав українській лізинговій компанії «ОТП Лізинг» кредит на суму до 15 млн євро для довгострокових лізингових операцій з МСП по всій країні. Фінансування надаватиметься у гривні та/або євро в межах ініціативи «Кредитна лінія EU4Business-ЄБРР». Кредитування у гривні має захистити позичальників від валютних ризиків та матиме довші строки погашення.

ЄС також надасть компаніям, які відповідатимуть вимогам, грантові кошти як інвестиційні стимули. Ці гранти покликані зменшити для цих компаній вартість капітальних інвестицій в модернізацію технологій та виробничих процесів відповідно до стандартів і регламентів ЄС.

Дізнатись більше можна у представників «ОТП Лізинг».

ЄС розпочав консультації з потенційними партнерами щодо нових програм підтримки підприємництва, деталі щодо яких будуть повідомлені згодом. Передбачається, що ще понад 5 млн євро будуть спрямовані цього року на пряму підтримку бізнесу

Чи тривають уже існуючі програми підтримки?

Так, уже існуючі програми допомоги бізнесу продовжують діяти, зокрема:

— Кредити у національній та іноземній валюті на поповнення обігових коштів та фінансування інвестицій в інших банках;

— Відшкодування 50 % вартості консультаційних послуг у таких сферах, як стратегія, маркетинг, оперативна діяльність, управління якістю, енергоефективність, фінансове управління;

— Компенсація 50 % ставки за кредитами для МСП, що працюють у Києві та Тернопільській області.

Більше інформації про них можна знайти у розділі «Фінанси» smemap.eu4business.eu/finance

На які регіони поширюються програми допомоги?

Існують як всеукраїнські програми допомоги, так і регіональні. З переліком всеукраїнських програм можна ознайомитись за посиланням smemap.eu4business.eu/finance. Серед регіональних програм діють програми з 50 % компенсації процентних ставок для підприємців міста Києва та Тернопільщини, а також програма FinancEast для підприємців підконтрольних територій Донецької та Луганської областей

Конкурс партнерських соціально-економічних проєктів для протидії та зменшення впливу пандемії

Уряд Швеції та Програма розвитку ООН (ПРООН) оголошують конкурс партнерських соціально-економічних проєктів для протидії та зменшення впливу пандемії COVID-19 на території Україні. Очікується, що тривалість запропонованих проєктів не має перевищувати шість місяців. Територія проведення конкурсу – 22 області України, про які можна дізнатись тут www.ua.undp.org/content/ukraine/uk/home/projects/empowered-partnership-for-sustainable-development-program/partner-projects-contest.html#.XyFLPUTfTJQ.facebook. Конкурс відбувається в рамках реалізації спільного проєкту Уряду Швеції та ПРООН в Україні «Посилене партнерство для сталого розвитку». Кінцевий термін подання заявок: 11 вересня 2020 року, до кінця доби.

Заявники, від імені утвореного партнерства, мають підтвердити співфінансування у розмірі 50 % від загального бюджету проєкту. Сума наданого гранту буде варіюватися від 600000,00 грн до 800000,00 грн. До участі запрошуються громадські організації, що у партнерстві з бізнесом та/або владою об’єдналися з метою реалізації економічних і соціальних проєктів для протидії та полегшення наслідків пандемії коронавірусу на території України.

Фінансування в межах конкурсу грантів буде надано за підтримки Уряду Швеції (SIDA). Пріоритет буде надаватись ініціативам, які націлені на розширення економічних прав і можливостей жінок та задоволення потреб найбільш вразливого та постраждалого населення з обмеженими можливостями, людей похилого віку, сільського населення. Активності, запропоновані для імплементації, як частина проєктних пропозицій, можуть включати, але не обмежуватись визначенням соціально-економічних потреб регіону, інноваційні рішення у сфері соціально-економічного розвитку, освіти, працевлаштування, охорони здоров’я, міського проєктування та залучення громад, які сприяють підтримці, розвитку або диверсифікації підприємницьких ініціатив для населення під час і після пандемії COVID-19.

Заходи для дітей та молоді

Із 01.06.2020 організації громадянського суспільства (ОГС) можуть подавати заявки на отримання мінігрантів для проведення подій, що популяризують новітні технології. Продемонструвати, наскільки цікавим є цифровий світ, та надихнути дітей і молодь на його вивчення – головна мета європейської ініціативи Meet and Code, яка впроваджується в Україні за фінансової підтримки SAP. Дедлайн — 01.09.2020 (розуміємо, що на час отримання вами цього номера нашого видання строки для подання заявки вже минуть, але для загального уявлення про те, що нині в «тренді», сподіваємось, вам буде цікаво про це дізнатись).

Подавати заявки потрібно в електронному вигляді за посиланням meet-and-code.org/ua/uk/registration-info. Розмір кожного окремого мінігранту – 8000 грн. Кожна організація може подати декілька заявок і отримати до 3 мінігрантів, або 24000 грн.

У 2020 році на грантову підтримку зможуть претендуватимуть винятково події, заплановані в онлайн-форматі. ОГС можуть отримати 50 % знижку на сервіси Zoom, а також скористатись онлайн-рішеннями, які пропонують Google та Microsoft.

Цього року часові межі проведення заходів розширені до двох місяців — події мають відбутись між 1 вересня та 31 жовтня 2020 року.

Критерії відбору поданих заявок є такими:

1

кожна подія має стосуватись теми технологій або кодування. Незалежно від формату – хакатон, семінар, лекція, конкурс, ніч кодування, курси робототехніки тощо – подія має зосереджуватися на програмуванні та/або цифрових технологіях

2

кожну подію мусить відвідати щонайменше 10 дітей та/або молодих людей віком від 8 до 24 років

3

заходи, проведені в межах ініціативи Meet and Code, повинні бути безоплатними для учасників

Усім ОГС-аплікантам перед поданням заявки потрібно зареєструватись на порталі TechSoup Україна. Для реєстрації на сайті Meet and Code використовують ключ доступу, який надається на порталі TechSoup в обліковому записі організації. Організаціям, які реєструвались на сайті Meet and Code у 2018 році або раніше, але не мають облікового запису на порталі TechSoup Україна, потрібно створити новий обліковий запис.

Враховуйте, що у процесі подання заявки ви обираєте категорію, яка відповідає вашій події. Заходи, що не відповідають вказаним категоріям, залишаються прийнятними для отримання гранту. Журі відбере фіналістів і переможців у кожній категорії (їх 5: Girls do IT! (Дівчата програмують), Diversity (Різноманіття), Code for the planet (Кодуй для планети), Сommunity (Громада), Code for Europe (Кодуй для Європи).

Неймовірні села України

На сторінці «Радник старости» у Фейсбуці ми анонсували, що онлайн-видання AgroPortal.ua в партнерстві з Посольством Королівства Нідерландів в Україні оголосили про старт прийому заявок на V Всеукраїнський конкурс «Неймовірні села України 2020». Якщо ви були не в курсі — підписуйтесь на нашу сторінку www.facebook.com/radnykstarosty/ та отримуйте актуальну інформацію про цікаві гранти та конкурси своєчасно. Розповімо про конкурс більш детально.

Конкурс відбувається за підтримки Міністерства розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства, Всеукраїнської асоціації громад, асоціації «Український клуб аграрного бізнесу», компанії «Бейкер Тіллі Україна», ГО «Спілка сприяння розвитку сільського зеленого туризму в Україні», журналу Agroexpert.

Метою конкурсу є:

1

зміцнення соціально-економічного становища фермера в ланцюзі постачань «від поля до столу»

2

розвиток соціальної відповідальності місцевого аграрного бізнесу

3

збалансоване управління і збереження екосистеми, біорізноманіття та адаптація до змін клімату в рамках ведення сільського господарства і землекористування

4

популяризація зеленого туризму

5

підвищення привабливості життя в селі

6

розвиток сучасних сільських територій зі збереженням історико-культурної спадщини українського села і традиційних практик ведення сільського господарства

7

розвиток сільських територій і регіональної економіки

8

дотримання принципів бережливого ведення сільського господарства і кругового виробництва

Глобальні цілі проєкту (з переліку Цілей сталого розвитку ООН): розвиток сільського господарства, гідна праця і економічне зростання (8), сталий розвиток міст і громад (11), партнерство для сталого розвитку (17). Учасники: села (якщо село входить в ОТГ, то його громада подає заявку виключно як від села). Період проведення: липень — грудень 2020 року.

Етапи проведення конкурсу:

I етап

13 липня — 31 серпня — прийом заявок;

1 — 30 вересня — відбір 10 кращих заявок (редакція AgroPortal.ua вибирає 10 кращих заявок за допомогою оціночної шкали, де певним питанням заявки присвоєно певну кількість балів, див. Анкету села-претендента V Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села Україна 2020 » за посиланням

docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSd1-DScl3nsc1O0axQ-VcycABXcACeh304gRZim0qOfT9BcPA/viewform)

II етап

1 жовтня — 1 листопада — на сайті AgroPortal.ua буде проходити онлайн-голосування (з 10 сіл вибирають 5 фіналістів);

2 — 30 листопада — підготовка командою AgroPortal.ua кожної з 5 громад до захисту свого бізнес-проєкту перед членами Експертної ради в режимі онлайн

ІІI етап

Грудень — визначення та нагородження переможців (формат буде залежати від ситуації з пандемією COVID-19)

Вимоги до села-претендента на участь у конкурсі:

— заповнити анкету села-претендента V Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020»;

— відправити на пошту agroportal.ua@gmail.com 5 фото, що відображають мету конкурсу, в хорошій якості, вказавши в темі листа назву села і область.

Організатори залишають за собою право не інформувати тих учасників, які не пройдуть I етап конкурсного відбору.

Село-переможець V Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України 2020» отримає 100 тис. грн на реалізацію бізнес-проєкту від головного партнера — Посольства Королівства Нідерландів в Україні. Під призом мається на увазі сертифікат на певну суму з подальшою закупівлею для села організаторами необхідного інвентарю для реалізації бізнес-проєкту. Сума вказана без урахування податків і зборів.

Крім головного призу переможцю, компанія «Бейкер Тіллі Україна» допоможе одному з 10 сіл, які пройшли в етап онлайн-голосування, в реалізації їх бізнес-проєкту. А Всеукраїнська асоціація громад одному з сіл-фіналістів надасть комплексний консультаційний супровід громади на період становлення після місцевих виборів.

Тренінг для тренерів

На нашому заході «Мітап для старост: «Бути старостою», що відбувся 15 липня та який ми анонсували на сторінці «Радник старости» у Фейсбуці, ми зазначали, що брати участь треба не лише у тих проєктах, які є грошовими. Оскільки експертність також є в ціні і якщо ваших знань та зусиль замало для досягнення певної мети — долучайте фахівців або самі будьте ними (самоосвіта). З цієї причини старості та мешканцям варто дізнатись та взяти участь у безкоштовному спільному проєкті Міністерства цифрової трансформації України та Фонду «Східна Європа», який розрахований на майбутніх тренерів з цифрової освіти «Тренінг для тренерів». На нашу думку, це шанс не лише для старост оволодіти знаннями з цифрової освіти, але й для мешканців долучитися до навчання. Проєкт подається у форматі освітнього серіалу для майбутніх тренерів з цифрової освіти, де тривалість серії складає 4 — 7 хвилин (усього 25 серій).

Серіал має формат живих прикладів, як треба проводити та будувати заняття із цифрової грамотності для людей різного віку. Також включає комедійні скетчі, які показують, як точно не треба робити. Саме тому він виглядає свіжо та легко, адже через гумор навчатись — одне задоволення. Участь у серіалі взяли актори студії «Мамахохотала» та автор телеграм-каналу «Технології, медіа та суспільство», керівник редакції Liga.Tech Андрій Бродецький.

Проєкт допоможе навчити орієнтуватись у платформах із онлайн-курсами, поширювати цифрову грамотність серед населення. Також завдяки йому можна дізнатись:

1

як перетворити користування гаджетом на корисні навички

2

особливості викладання літнім людям

3

усі лайфхаки з курсів на Дія.Цифрова освіта

4

як адаптувати план занять під різний рівень аудиторії

5

про змішане навчання та ідеї для натхнення

Менеджер соціальних інновацій

Програма «Менеджер соціальних інновацій» — навчальна програма з організаційного розвитку та соціального підприємництва для керівників громадських та благодійних організацій, які прагнуть одночасно досягти соціальної місії та фінансової стійкості організації. Учасники програми мають можливість отримати грант, який покриває вартість навчання (24000 грн). Програма стартує 3 вересня 2020 року та дозволяє отримати:

— 4-місячне інтенсивне навчання, де можна спробувати на практиці інструменти бізнес-управління, які підвищують ефективність організації;

— експертизу зон розвитку організації: брендинг і маркетинг, фінансове планування, бізнес-моделювання, управління персоналом;

— юридичну експертизу щодо соціально-підприємницької діяльності в контексті неурядової організації чи окремої територіальної громади;

— стратегію розвитку (управлінці дізнаються, як керувати стратегічними пріоритетами, управляти командами);

— бізнес-модель (розроблену бізнес-модель та покроковий план можна втілити у своїй організації чи громаді);

— консультації з командою Української соціальної академії, менторами та спільнотою однодумців.

Більш детально про умови програми можна дізнатись тут: ukrsocacademy.tilda.ws/msi.

Як бачимо, можливостей для громади — багато. Ще раз наголосимо, що на момент виходу номера до друку строк подання заявок деяких проєктів закінчиться. Але всі вони своєчасно анонсовані нами на сторінці «Радник старости» у Фейсбуці. Приєднуйтесь, якщо ще не з нами. І, звичайно, вивчайте, заохочуйте потенційних учасників, скористайтеся такими можливостями. Бажаємо успіхів.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі