Теми статей
Обрати теми

Актуальне запитання. Про програму «Фінансова підтримка фермерських господарств»

Ковшова Олена, заступник головного редактора видань «Місцеве самоврядування» та «Радник старости», аналітик
До мене, як до старости села, звертаються фермери з такими запитаннями: «Чи дійсно за програмою «Фінансова підтримка фермерських господарств» фермерським господарствам передбачена доплата за єдиним внеском і як їм та за яких умов можна отримати таку фінансову допомогу?»

Дійсно, за програмою «Фінансова підтримка фермерських господарств» (деталі див. за посиланням: agro.me.gov.ua/ua/pidtrimka/pidtrimka-fermerstva) передбачено механізм доплати на користь застрахованих осіб — членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. Така фінансова допомога надається фермерським господарствам із статусом сімейних фермерських господарств. Порядок надання сімейним фермерським господарствам додаткової фінансової підтримки через механізм доплати на користь застрахованих осіб — членів/голови сімейного фермерського господарства єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування затверджено постановою КМУ від 22.04.2019 № 565, що набрала чинності 01.01.2020. Право на отримання доплати мають члени/голова сімейного фермерського господарства без статусу юридичної особи, яке утворене відповідно до ст. 8¹ Закону України від 19.06.2003 № 973-IV «Про фермерське господарство» та зареєстроване платником єдиного податку четвертої групи.

Важливим є те, що члени/голова сімейного фермерського господарства, які підлягають страхуванню на інших підставах або звільняються від сплати єдиного внеску відповідно до ч. 4 ст. 4 Закону України від 08.07.2010 № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та не беруть добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування, не мають права на отримання доплати.

Доплату надають у таких розмірах:

Доплату надають членам/голові сімейного фермерського господарства виключно за умови, що вони сплачують внесок у сумі не менш ніж:

— 0,9 МСВ — перший рік

— 0,1 МСВ — перший рік

— 0,8 МСВ — другий рік

— 0,2 МСВ — другий рік

— 0,7 МСВ — третій рік

— 0,3 МСВ — третій рік

— 0,6 МСВ — четвертий рік

— 0,4 МСВ — четвертий рік

— 0,5 МСВ — п’ятий рік

— 0,5 МСВ — п’ятий рік

— 0,4 МСВ — шостий рік

— 0,6 МСВ — шостий рік

— 0,3 МСВ — сьомий рік

— 0,7 МСВ — сьомий рік

— 0,2 МСВ — восьмий рік

— 0,8 МСВ — восьмий рік

— 0,1 МСВ — дев’ятий та десятий роки

— 0,9 МСВ — дев’ятий та десятий роки

Для отримання доплати голова сімейного фермерського господарства має подати не пізніше ніж за п’ять робочих днів до початку місяця до територіального органу Державної податкової служби за місцем свого обліку як платника єдиного внеску відповідні заяви від себе та всіх членів сімейного фермерського господарства за встановленою формою. До заяв голова фермерського господарства додає копію договору (декларації) про утворення сімейного фермерського господарства. Право на отримання доплати виникає у членів/голови сімейного фермерського господарства з 1-го числа місяця, наступного за місяцем подання заяви.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі